Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού
ΤοποθεσίαΑίθουσα Ροντίνα, Οδησσός, Ουκρανία
Ιδρύθηκε2010
Ημερομηνία ΦεστιβάλΜέσα Ιουλίου
ΓλώσσαΟυκρανικά, ρωσικά, αγγλικά
[www.oiff.com.ua Επίσημη ιστοσελίδα]

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού (ουκρανικά: Одéський міжнарóдний кінофестивáль, αγγλικά: Odessa International Film Festival) είναι ένα ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο γίνεται στα μέσα του Ιουλίου. Η πρώτη τελετή του Φεστιβάλ έγινε μεταξύ 16 Ιουλίου και 24 Ιουλίου το 2010.[1] Αν και το Φεστιβάλ είναι βραχύβιο, οι διοργανωτές έχουν μεγάλες βλέψεις, καθώς θέλουν να εξελιχθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα της Ανατολικής Ευρωπής, εφάμιλλο με αυτό των Κανών.[2] Σημερινός πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι η Βικτόρια Τιγκίπκο.

Στο πρώτο φεστιβάλ που έγινε το 2010, προβλήθηκαν πάνω από 50 ταινίες. Ο κύριος χώρος του Φεστιβάλ είναι η αίθουσα Rodina. Πέρα από την προβολή ταινιών, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί κι άλλο γεγονότα. Τις μέρες του Φεστιβάλ, πολλοί χώροι της Οδησσού χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του και την προώθησή του. Το πρώτο φεστιβάλ το παρακολούθησαν 40 χιλιάδες θεατές, ενώ στο δεύτερο, ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε, παρακολουθώντας το Φεστιβάλ, 70 χιλιάδες θεατές.[3] Το Φεστιβάλ επίσης, διατηρεί και το πρότζεκτ Summer Film School, στο οποίο γίνεται μια σειρά από σεμινάρια επάνω στον κινηματογράφο,[4] μερικοί γνωστοί ηθοποιοί έχουν δώσει μαθήματα εκεί όπως ο Τζον Μάλκοβιτς.[5] Περισσότερο αφορά μαθητές κινηματογραφικών σχολείων.

Στο μη διαγωνιστικό μέρος, λαμβάνει χώρα ένα από τα διασημότερα γεγονότα του Φεστιβάλ, καθώς το Petemkin Steps, γίνεται αίθουσα προβολής, μάλιστα το 2011, είχε προβληθεί το αριστούργημα της 7ης τέχνης, Μετρόπολις, παρακολουθώντας το περί του 2 χιλιάδες θεατές.[6] Στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος 14 ταινίες, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από την επιτροπή του, οι οποίοι είναι κριτικοί κινηματογράφου, σκηνοθέτες, παραγωγοί και διάφοροι καλλιτέχνες. Το βραβείο του Φεστιβάλ ονομάζεται The Golden Duke, το οποίο δίνεται σε τρεις κατηγορίες: στην Καλύτερη Ταινία, στην Καλύτερη Σκηνοθεσία, καθώς και στους Καλύτερους Άνδρες και Γυναίκες Ηθοποιούς. Έχει τύχει η επιτροπή να δώσει άλλα δύο βραβεία: το Σπέσιαλ και των Θεατών. Μερικά από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, αφορούν διάφορα πάρτι σε κέντρα και σε ρεστοράν.

Νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έως τώρα έχουν δοθεί τα εξής βραβεία σε ταινίες:

  • 2010: Minors under 16... σε σκηνοθεσία Άντρεϊ Κάβουν (Ρωσία)
  • 2011: Tomboy σε σκηνοθεσία Σελίν Σκιαμά (Γαλλία)
  • 2012: Broken σε σκηνοθεσία Ρούφους Νόρις (Μεγάλη Βρετανία)
  • 2013: Geograf Globus Propil σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Βελεντίσκι (Ρωσία)
  • 2014: Zero Motivation σε σκηνοθεσία Τάλια Λαβίε (Ισραήλ)
  • 2015: Ατίθασες σε σκηνοθεσία Ντενίζ Γκάμζε Εργκιουβέν (Γαλλία, Κατάρ, Γερμανία, Τουρκία)
  • 2016: Burn Burn Burn σε σκηνοθεσία Κάνια Μπάτον (Μεγάλη Βρετανία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. cinemawithoutborders.com Αρχειοθετήθηκε 2011-10-03 στο Wayback Machine., 15 June 2010
  2. Odessa film festival underway, "Euronews" Αρχειοθετήθηκε 2011-11-19 στο Wayback Machine. 19 July 2011
  3. Second edition of Odessa IFF builds bridges to Europe, "FilmNewEurope.com" Αρχειοθετήθηκε 2011-10-02 στο Wayback Machine. 25 July 2011
  4. Summer Film School official site Αρχειοθετήθηκε 2012-03-30 στο Wayback Machine.
  5. U.S. actor and director John Malkovich and Odessa International Film Festival President Victoria Tigipko pose for a photo during their meeting in Odessa (Ukraine), "Yahoo.news" Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine. 14 July 2011
  6. Kozlov, Vladimir (14 July 2011). «Odessa Film Festival to Kick Off With New Format». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/odessa-film-festival-kick-new-211265. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]