Διάκος Μανουσάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάκος Μανουσάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Διάκος Μανουσάκης (Ελληνικά)
Γέννηση1922
Χάλκη Δωδεκανήσου
Θάνατος8  Αυγούστου 1999
Θεσσαλονίκη ή Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοδοντίατρος
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕθνική Παράταξη και Νέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Διάκος Μανουσάκης (1922-1999) γεννήθηκε στη Χάλκη του Νομού Δωδεκανήσου στις 5 Ιουλίου 1922. Οδοντίατρος στο επάγγελμα, αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Γεωργιάδου με την απέκτησε δύο κόρες και ένα γιο.

Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 20ης Νοεμβρίου 1977 με την Εθνική Παράταξη των Σ.Στεφανόπουλου- Σ.Θεοτόκη στο Νομό Πέλλας, όπου παρότι ανακηρύχθηκε πρώτος σε σταυρούς (2.500),από όλους τους υποψηφίους του κόμματος δεν εξελέγη βουλευτής. Τον Σεπτέμβριο του 1981 προσχώρησε στη Ν.Δ. και συμπεριελήφθη στις εκλογικές λίστες. Εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής (8.371) στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου. Στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 επανεξελέγη βουλευτής ως δεύτερος στην λίστα των υποψηφίων.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1985, μετά την ρήξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κωστή Στεφανόπουλου με τον επανεκλεγέντα αρχηγό της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ακολούθησε τον μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με άλλους 8 βουλευτές στην αποχώρηση από το κόμμα και στην ίδρυση της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗ.ΑΝΑ.). Μετά την διάλυση της ΔΗ.ΑΝΑ. τον Ιούνιο του 1994, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3%,στις ευρωεκλογές , επέστρεψε στην Ν.Δ. μετά από πρόσκληση του τότε πρόεδρου Μιλτιάδη Έβερτ, τον Ιανουάριο του 1996, και συμμετείχε στο Δ΄ συνέδριο του κόμματος στις 21-23 Μαρτίου 1997.

Απεβίωσε μετά από σύντομη ασθένεια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στις 8 Αυγούστου 1999.