Οδοντίατρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Από Γαλλική κάρτα του 1920 που αναπαριστά το επάγγελμα του οδοντίατρου

Οδοντίατρος είναι ο επαγγελματίας υγείας που ασχολείται με τη στοματική κοιλότητα και γενικότερα τη γναθοπροσωπική περιοχή του ανθρωπίνου σώματος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόσο στην Κίνα όσο και στη Γαλλία, οι πρώτοι που άσκησαν την οδοντιατρική ήταν κουρείς.[1][2] Χωρίστηκαν σε 2 ξεχωριστές ομάδες: τη συντεχνία κομμωτών και τους μη επαγγελματίες κομμωτές.[3] Η πρώτη ομάδα, η συντεχνία των κουρέων, δημιουργήθηκε για να διακρίνει τους πιο μορφωμένους και καταρτισμένους οδοντίατρους από τους λαϊκούς κουρείς. Οι κομμωτές της συντεχνίας εκπαιδεύονταν να εκτελούν σύνθετες εργασίες. Η δεύτερη ομάδα, οι μη επαγγελματίες κομμωτές, είχαν τα προσόντα να εκτελούν υπηρεσίες υγιεινής ρουτίνας, όπως το ξύρισμα και η εξαγωγή δοντιών, καθώς και βασικές εργασίες. Ωστόσο, το 1400 εκδόθηκαν διατάγματα στη Γαλλία που απαγόρευαν στους λαϊκούς κουρείς να ασκούν κάθε είδους χειρουργική. Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία από το 1530 έως το 1575 υπήρχαν εκδόσεις αφιερωμένες εξ ολοκλήρου στην οδοντιατρική.[4][5] Ο Ambroise Paré, συχνά γνωστός ως ο Πατέρας της Χειρουργικής, δημοσίευσε το δικό του έργο για τη σωστή φροντίδα και θεραπεία των δοντιών. Ο Ambroise Paré ήταν ένας Γάλλος χειρουργός κουρέας που παρείχε οδοντιατρική φροντίδα σε αρκετούς Γάλλους μονάρχες.[6][7] Συχνά πιστώνεται με την αναβάθμιση της θέσης των χειρουργών κουρέων.

Ο Pierre Fauchard από τη Γαλλία αναφέρεται συχνά ως ο "πατέρας της σύγχρονης οδοντιατρικής", επειδή το 1728 ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε ένα επιστημονικό εγχειρίδιο για τις μεθόδους και τις πρακτικές της οδοντιατρικής.[8][9] Με την πάροδο του χρόνου, ειδικευμένοι οδοντίατροι μετανάστευσαν από την Ευρώπη στην Αμερική για να ασκήσουν την οδοντιατρική, και μέχρι το 1760 η Αμερική είχε τους δικούς της οδοντιάτρους που ασκούσαν το επάγγελμα. Εκείνη την εποχή, οι εφημερίδες χρησιμοποιούνταν για τη διαφήμιση οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Κλάδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «MEDIEVAL BARBERS WERE DENTISTS, TOO». caringdentalcare.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. «History of Dentistry: From Barber-Surgeons to Dentists». historydaily.org. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «When barbers were surgeons and surgeons were barbers». www.abc.net.au. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Dentistry». www.britannica.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «History of Dentistry». dentalcpaca.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. «Ambroise Paré». www.britannica.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. «Ambroise Paré – 16th Century Surgeon and Father of Military Medicine». www.warhistoryonline.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. «Pierre Fauchard: the 'Father of Modern Dentistry'». www.nature.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  9. «Pierre Fauchard - Father of Modern Dentistry». www.historyofdentistry.net. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  1. Στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική
  2. Ορθοδοντική
  3. Χειρουργική στόματος