Γκαγκαούζοι στη Μολδαβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαγκαούζοι γιορτάζουν το Εντερλέζι στο Κισινάου

Οι Γκαγκαούζοι είναι μία από τις μεγαλύτερες εθνικές μειονότητες στη Μολδαβία. Παρά τη σχετική μεταγενέστερη εγκατάστασή τους στο Μπουντζάκ στο πλαίσιο του ρωσικού αποικισμού της Βεσσαραβίας, στο έδαφος της μελλοντικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι γκαγκαούζοι άρχισαν να εδραιώνονται πιο σταθερά. Οι αριθμοί τους δεν κατανέμονται ισοδύναμα σε όλη τη χώρα. Κατοικούν κυρίως στις νότιες περιοχές και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην Αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας. Οι Γκαγκαούζοι της Μολδαβίας ακολουθούν έναν κατά κύριο λόγο αγροτικό τρόπο ζωής.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μερίδιο και η θέση τους στην εθνική σύνθεση της χώρας τείνει να αυξάνεται σταδιακά[1]. Η σταδιακά αυξημένη αναλογία των Γαγκαούζων υπάρχει στην Γκαγκαουζία (83,8%), καθώς και στη γειτονική Επαρχία Ταρακλία (9,0%), κυρίως κατοικημένη από Βουλγάρους, η οποία έχει μια μακρά Γκαγκαουζική εθνοπολιτισμική επικοινωνία. Στην επαρχία Μπασαραμπιάσκα, το ποσοστό των Γκαγκαούζων είναι επίσης υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (7,4%), αλλά εδώ μειώνεται σταδιακά. Επίσης στην επαρχία Καχούλ οι Γκαγκαούζοι αποτελούν το 2,7% του πληθυσμού. Σε άλλες περιοχές, το μερίδιό τους είναι μικρότερο του 1%. Εντός της Μολδαβίας, η μεταναστευτική δραστηριότητα των Γκαγκαούζων είναι χαμηλή: οι περισσότεροι μετανάστες, αν εγκαταλείψουν τις περιοχές κατοικίας τους, μεταναστεύουν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εθνογλωσσικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης εντός της χώρας και των παραμεθόριων περιοχών της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, οι σύγχρονοι Γκαγκαούζοι σπανίως εισέρχονται σε διαεθνικούς γάμους και συνεπώς διατηρούν υψηλό βαθμό εθνικής σταθερότητας. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, η κατάσταση ήταν κάπως διαφορετική. Για παράδειγμα, στις αρχές του 20ού αιώνα ο λόγος των Γκαγκαούζων και των Βουλγάρων στον πληθυσμό του Κομράτ ήταν περίπου 2:1. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών αφομοίωσης και του υψηλότερου ποσοστού γεννήσεων των Γκαγκαούζων, μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα υπήρχε 1 Βούλγαρος ανά 14 Γκαγκαούζους[2]. Η εθνοτική ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο λαών διατηρείται μόνο σε ορισμένα χωριά. Για πρακτικούς λόγους, οι κάτοικοι της Γκαγκαουζίας, κατά κανόνα, είναι πολύγλωσσοι και στην καθημερινή τους ζωή χρησιμοποιούν τόσο τα γκαγκαουζικά όσο και τα ρωσικά. Πολλοί μιλούν ρουμανικά.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Статистики, Национальное Бюро (31 Μαρτίου 2017). «// Новости». www.statistica.md (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2018. 
  2. «Вы точно человек?». КиберЛенинка. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2018.