Μπουντζάκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπουτζάκ
ΧώραΟυκρανία
Διοικητική υπαγωγήΌμπλαστ της Οδησσού
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°0′0″N 29°30′0″E

Το Μπουτζάκ είναι ιστορική περιοχή στην επαρχία της Οδησσού, στην Ουκρανία. Ευρισκόμενη κατά μήκος των βόρειων ακτών της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ των ποταμών Δούναβη και Δνείπερου η πολυεθνική αυτή περιοχή αποτελούσε το νότιο τμήμα της Βεσσαραβίας. Η περιοχή συνοδεύει στα βόρεια και δυτικά με τη Μολδαβία, στα νότια με τη Ρουμανία και στα ανατολικά της βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ιστορία και γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά το Μπουτζάκ ήταν μια μικρή στεπώδης περιοχή της Μολδαβίας. Με το το τείχος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού στα βόρεια σύνορά της, τον ποταμό Δούναβη στα νότια και τη Μαύρη Θάλασσα, τους λόφους Τίγκεσι (μόλις ανατολικά του ποταμού Προύθου και τον ποταμό Δνείπερος στα ανατολικά, η περιοχή ήταν γνωστή ως η ιστορική Βεσσαραβία μέχρι το 1812, όταν το όνομα Βεσσαραβία δόθηκε σε μια μεγαλύτερη περιοχή ανάμεσα στους δυο μεγάλους ποταμούς του Δούναβη και του Δνείπερου, περιλαμβάνοντας και το Μπουτζάκ.

Μετά τη σοβιετική κατάκτηση της Βεσσαραβίας το 1940, το νότιο μέρος της που περιλαμβανόταν στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας και δεν αποτέλεσε τμήμα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, έγινε γνωστό ως Μπουτζάκ, πολύ μικρότερο όμως από την παλαιότερη ιστορική περιοχή.


Συντεταγμένες: 46°00′00″N 29°30′00″E / 46.0000°N 29.5000°E / 46.0000; 29.5000