Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Μπάρτζης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γιάννης Μπάρτζης (Ελληνικά)
Γέννηση1951
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης είναι Έλληνας συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στην Αρχαία Κόρινθο, όπου κατοικεί με την οικογένειά του, αφού έκανε μια μακρά διαδρομή ως δάσκαλος της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα για πάνω από δεκαπέντε χρόνια στην επαρχία Καλαβρύτων Αχαΐας. Αριστούχος σπουδαστής της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, είχε εισαχθεί το 1969 με πανελλήνια πρωτιά (μεταξύ των αρρένων υποψηφίων) και επανήλθε 28 χρόνια αργότερα για μεταπτυχιακές σπουδές πάλι ως  πρώτος επιτυχών (μεταξύ των αρρένων εν ενεργεία δασκάλων). Στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική του καριέρα, διδάσκοντας στους μετεκπαιδευόμενους συναδέλφους του το μάθημα της Παιδικής Λογοτεχνίας, ως διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στην Κορινθία υπηρέτησε για δεκαοκτώ χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος, ως διευθυντής σχολείου και ως Σχολικός Σύμβουλος.[1]

Κατά την τριετία 2003-2006 επελέγη και προσέφερε υπηρεσία ως αξιολογητής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κατά τη διαδικασία συγγραφής των νέων Αναγνωστικών της Β΄ και της Στ΄ τάξης. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εμφανίστηκε με βιβλία του για τη σχολική εργασία και με παραμύθια και πεζογραφήματα στο χώρο της παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας. Τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πανελλήνια βραβεία.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένα από τα έργα του είναι: Η σχολική εφημερίδα, Σκέφτομαι και γράφω – Εκθέσεις, Γραμματική σε 76 μαθήματα, Τα μυρμήγκια της ειρήνης, Ξύλινο παραμύθι, 66 Φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων, Αργείος εσπερινός (βραβείο «Μιχαήλας Αβέρωφ» από την Ε.Ε.Λ.), UFO στα Διγελιώτικα (βραβείο επιστημονικής φαντασίας από τη Γ.Λ.Σ.), Την προηγούμενη μέρα, Τιριγκλίκ (βραβείο «Διονυσίου Τροβά» από τη Γ.Λ.Σ.), Πασχαλινά διηγήματα, Ανθολογία Χριστουγεννιάτικου και Πρωτοχρονιάτικου διηγήματος, UFO στη Β΄ Γυμνασίου (έπαινος της Γ.Λ.Σ.), Η Κορινθία στην Παιδική Λογοτεχνία κ.ά.

Το 2006 κυκλοφόρησε η διδακτορική του διατριβή: Πέτρος Πικρός - Στράτευση, Αντιπαραθέσεις, Πικρίες στη Λογοτεχνία του Μεσοπολέμου και Βιβλιογραφία – Εργογραφία Πέτρου Πικρού. Έχει ανακαλύψει και ταυτοποιήσει έργα του Πέτρου Πικρού, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στο μεσοπόλεμο κυρίως με άγνωστα ψευδώνυμα σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει επιμεληθεί σύγχρονες επανεκδόσεις τους, όπως: Θεοφανώ - Η Μεσσαλίνα του Βυζαντίου, Από την άρρωστη Ζωή - Ζωή με όνειρα - Το νούμερο 11, Σπιναλόγκα, Λουκρητία Βοργία - Αιματηροί έρωτες του μεσαίωνος. Το 2014 κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημά του Φεύγω ξένη (εκδ. Αντ. Σταμούλη – Θεσσαλονίκη), που αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 στην Κορινθία, το 2019 το ιστορικό του μυθιστόρημα Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων (εκδ. Καστανιώτη – Αθήνα) και το 2021 το ιστορικό μυθιστόρημα Κρινολίνο και γιαταγάνι (εκδ. Καστανιώτη – Αθήνα).

Από το 1993 έως το 2012, εξέδιδε στην Αρχαία Κόρινθο -με τη σύζυγό του, εικονογράφο, συγγραφέα Δέσποινα Στίκα- την τρίμηνη τοπική εφημερίδα "ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ". Υπήρξε συνεργάτης επί χρόνια του παιδικού περιοδικού της ΠΑΣΕΓΕΣ, «Συνεργασία», όπου δημοσίευε κυρίως διηγήματα.

Άλλα στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεκέμβριο του 2013 εκλέχτηκε Πρόεδρος της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» και παραμένει μέχρι σήμερα επανεκλεγόμενος. Στη ιστοσελίδα της ΕΚΣ: www.korinthianwriters.gr μπορεί κανείς να διαβάσει σε ψηφιακή μορφή τη συλλογή διηγημάτων του: Κατοστάρικο στα κύματα, μια σειρά από πολιτικά κείμενά του γραμμένα στην καρδιά της ελληνικής κρίσης (το 2012) με γενικό τίτλο Επειγόντως έναν ηγέτη, καθώς και ένα μέρος της ερευνητικής εργασίας του για την ιστορία των  Αναγνωστικών του Δημοτικού Σχολείου (Αναδρομή στα Αναγνωστικά του Δημοτικού). Για τα την ιστορία των Αλφαβηταρίων και των Αναγνωστικών έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε πόλεις της Ελλάδας, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Κύπρο.

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης και η σύζυγός του Δέσποινα Στίκα ζουν στην Αρχαία Κόρινθο, έχουν δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]