Γιάκομπ Χρυσόστομους Πρετόριους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάκομπ Χρυσόστομους Πρετόριους
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Ιανουαρίου 1730
Ούκερμαρκ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός

Ο Γιάκομπ Χρυσόστομους Πραιτώριους (γερμ. Jakob Chrysostomus Praetorius, 1730 - 1797 ) ήταν υπολοχαγός στο σώμα πυροβολικού Schaumburg-Lippe, καθηγητής στρατιωτικής σχολής και μηχανικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πραιτόριους γεννήθηκε τοστις 9 Ιανουαρίου 1730 στο Ούκερμαρκ ως γιος πάστορα. Μπήκε στην υπηρεσία του Wilhelm Graf zu Schaumburg-Lippe το 1759 ως «μηχανικός-γεωγράφος ». Συνόδευσε την καταμέτρηση το 1762-63 στην πορτογαλική εκστρατεία εναντίον της Ισπανίας και έγινε υπολοχαγός στο σώμα πυροβολικού και πληροφοριοδότης στη στρατιωτική σχολή Wilhelmstein στο Steinhuder Meer. Το 1761 παρουσίασε στον κόμη Βίλχελμ την ιδέα της κατασκευής ενός υποβρυχίου σε δύο σχέδια, για τα οποία ο ίδιος πρότεινε το όνομα «Steinhuder Hecht». Σχεδίασε επίσης το αμφίβιο όχημα «Ιπποπόταμος».

Εκτός από μηχανικός, ο Πραιτώριος υπήρξε σημαντικός χαρτογράφος. Πολυάριθμοι χάρτες προέρχονται από αυτόν, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μια εξαιρετική διαστατική ακρίβεια για την εποχή. Οι πιο διάσημοι χάρτες για την περιοχή Steinhuder Meer είναι

  • "Σχέδιο της περιοχής γύρω από το Steinhude και το Grossen Heidorn" από το 1768
  • «Γενικός χάρτης του Steinhuder Meer και των γύρω περιοχών. Ειδικά εκτελεσμένος στο σχετικό σχέδιο "" από το 1769, κλίμακα περίπου 1: 28000
  • "Το Steinhuder Meer με τις γύρω περιοχές, εν γνώσει της πραγματικής θέσης του φρουρίου Wilhelms Insuln" από το 1770, το οποίο μεταφέρθηκε στο Κάσελ το 1787 ως λάφυρα πολέμου από την Έσση που εισέβαλε στο Schaumburg-Lippe και τώρα βρίσκεται στην Εσσία Κρατικά αρχεία στο Marburg.

Οι δύο πρώτοι χάρτες ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1995 στο Princely Court Chamber στο Bückeburg πίσω από παλιούς τόμους .

Ο Πραιτώριος αποδεσμεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1776 για να μπει στην υπηρεσία της Πορτογαλίας. Το 1777 έγινε καπετάνιος του πυροβολικού, διευθυντής του εργοστασίου πυρίτιδας Alcantara και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών στη Λισαβόνα . Το 1797 προάχθηκε στον βαθμό Ταγματάρχη στου μηχανικούς. Μετά το 1797 ο Πραιτόριους στην Πορτογαλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Timm Weski: Hippopotame and Schaumburger ή Steinhuder Hecht. Ένα αμφίβιο σκάφος και ένα υποβρύχιο από τον 18ο αιώνα. The Mariner's Mirror 88, 2002, 271-284.