Γη του Ρούπερτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Γη του Ρούπερτ
Η σημαία της Εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον

Η Γη του Ρούπερτ (αγγλικά: Rupert's Land, γαλλικά: Terre de Rupert), ή η Γη του Πρίγκιπα Ρούπερτ (γαλλικά: Terre du Prince Rupert), ήταν μια περιοχή στη Βρετανική Βόρεια Αμερική που περιλάμβανε τη λεκάνη απορροής του κόλπου του Χάντσον. Καθιερώθηκε ως εμπορικό μονοπώλιο από την Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον (HBC), που έδρευε στο Γιορκ Φάκτορι (York Factory). Η περιοχή υπήρξε για 200 χρόνια από το 1670 έως το 1870. Πήρε το ονομα της από τον πρίγκιπα Ρούπερτ του Ρήνου, ο οποίος ήταν ανιψιός του βασιλιά Καρόλου Α΄ και ο πρώτος κυβερνήτης της Εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον.

Οι περιοχές που ανήκαν στο παρελθόν στη Γη του Ρούπερτ βρίσκονται κυρίως στον σημερινό Καναδά και περιλάμβαναν ολόκληρη τη Μανιτόμπα, το μεγαλύτερο μέρος του Σασκάτσουαν, τη νότια Αλμπέρτα, το νότιο Νούναβουτ και τα βόρεια μέρη του Οντάριο και του Κεμπέκ. Επιπλέον, επεκτάθηκε επίσης σε περιοχές που τελικά θα γίνουν μέρος της Μινεσότα, της Βόρειας Ντακότα και της Μοντάνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1670, ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Αγγλίας χορήγησε βασιλική χάρτα για τη δημιουργία της Εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον, με κυβερνήτη τον ξάδερφο του βασιλιά, πρίγκιπα Ρούπερτ του Ρήνου. Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον έλαβε δικαιώματα για:
«Το εμπόριο όλων εκείνων των θαλασσών, των οδών, των κόλπων, των ποταμών, των λιμνών, των κολπίσκων και των ήχων, σε όποιο γεωγραφικό πλάτος κι αν είναι, που βρίσκονται μέσα στην είσοδο των Οδών που συνήθως ονομάζονται Οδοί του Χάντσον, μαζί με όλες τις περιοχές, τις χώρες και εδάφη, στις ακτές και τα όρια των θαλασσών, των οδών, των κόλπων, των λιμνών, των ποταμών, των κολπίσκων και των ήχων, που προαναφέρθηκαν, τα οποία δεν κατέχονται τώρα στην πραγματικότητα από κανένα από τα Υποκείμενά μας, ή από τα Υποκείμενα οποιοδήποτε άλλου Χριστιανού Πρίγκιπα ή Κράτους [ ...] και ότι η εν λόγω Γη θα θεωρείται εφεξής και θα υπολογίζεται ως μία από τις Φυτείες ή Αποικίες μας στην Αμερική, που ονομάζεται Γη του Ρούπερτ»[1].

Η Χάρτα εφαρμοζόταν σε όλα τα εδάφη εντός της λεκάνης απορροής του κόλπου του Χάντσον. Εκτεινόταν σε μια έκταση περίπου 3.861.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου του σύγχρονου Καναδά[2].

Η βασιλική χάρτα έκανε τον «Κυβερνήτη και την Εταιρεία ... και τους Διαδόχους τους, τους αληθινούς και απόλυτους Άρχοντες και Ιδιοκτήτες, της ίδιας Περιοχής...», και τους έδωσε την εξουσία «...να ανεγείρουν και να χτίσουν όπως Κάστρα, Οχυρώσεις, Οχυρά, Φρουρές, Αποικίες ή Φυτείες, Πόλεις ή Χωριά, σε οποιαδήποτε μέρη εντός των ορίων που παραχωρήθηκαν προηγουμένως, στον εν λόγω Κυβερνήτη και Εταιρεία, όπως κατά την κρίση τους θα κρίνουν κατάλληλο και απαραίτητο...».[1] Το 1821, μετά τη συγχώνευση με τη Βορειοδυτική Εταιρεία (North West Company), τα μονοπωλιακά προνόμια και η άδεια της Εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον επεκτάθηκαν για να εμπορεύεται και στη Βορειοδυτική Επικράτεια.[3]

Ο νόμος του 1868 για τη Γη του Ρούπερτ, ο οποίος ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, επέτρεψε την πώληση της Γης του Ρούπερτ στον Καναδά με την έννοια ότι «...Η Γη του Ρούπερτ θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιοχών και των εδαφών που κατέχονται ή διεκδικούνται από την...» Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον.[4] Η κυρίαρχη στάση της εποχής ήταν ότι η Γη του Ρούπερτ ανήκε στην Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον επειδή «...Από την αρχή μέχρι το τέλος, η [Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον] διεκδικούσε πάντα μέχρι τον 49ο παράλληλο...», και υποστήριζε ότι η βασιλική χάρτα και διάφορες πράξεις του Κοινοβουλίου τους παραχώρησαν «...όλες τις περιοχές υπό βρετανική κυριαρχία που ποτίζονται από ρυάκια που ρέουν στον κόλπο του Χάντσον...».[5] Η Γη του Ρούπερτ ήταν ουσιαστικά ένα ιδιωτικό ηπειρωτικό κτήμα που κάλυπτε 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στην καρδιά της Βόρειας Αμερικής που εκτεινόταν από τον Ατλαντικό μέχρι τα Βραχώδη Όρη και από τα λιβάδια μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.[6] Ακόμη και ο Τζον Μακντόναλντ, ο τότε Πρωθυπουργός του Καναδά, θεώρησε ότι η γη πουλήθηκε στον Καναδά: «...Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη ρύθμιση με την οποία η περιοχή (η Γη του Ρούπερτ) παραδώθηκε στη Βασίλισσα, και ότι η Μεγαλειότητά της είναι αυτή που μεταφέρει την περιοχή στον Καναδά με τα ίδια δικαιώματα στους αποίκους που υπήρχαν πριν. Το μόνο που ξέρουν αυτοί οι φτωχοί είναι ότι ο Καναδάς αγόρασε την περιοχή από την Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον και ότι τους παραδίδουν σαν ένα κοπάδι πρόβατα σε μας...».[7]

Το 1927, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε ότι οι όροι της Χάρτας είχαν παραχωρήσει στην εταιρεία την κυριότητα όλης της γης στη λεκάνη απορροής του κόλπου του Χάντσον, συμπεριλαμβανομένων και των πολύτιμων ορυκτών.[8][9]

Γουνέμπορος της φυλής των Μετίς, γύρω στο 1870

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Royal Charter of the Hudson's Bay Company». Hudson's Bay Company. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «Canada Drainage Basins». The National Atlas of Canada, 5th edition. Natural Resources Canada. 1985. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010. 
  3. «Hudson's Bay Company, Struggle for Control of the Fur Trade: 18th Century». The Canadian Encyclopedia. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017. 
  4. Government of Canada (3 Νοεμβρίου 1999). «Rupert's Land Act, 1868 – Enactment No.1». Department of Justice. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017. 
  5. Government of Canada (1886). «Sessional Papers of the Parliament of the Dominion of Canada». Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Rupert's Land, Massive Land Transfer». The Canadian Encyclopedia. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017. 
  7. Plamondon 2013.
  8. Reference re Precious Metals in certain lands of the Hudson's Bay Co., [1927] SCR 458, at p. 466.
  9. «Marjorie L. Benson and Don Purich, "Real Property", Encyclopedia of Saskatchewan, Canadian Plains Research Centre, University of Regina, 2006». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]