Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας
Parliament of the United Kingdom
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΒουλή των Λόρδων
Βουλή των Κοινοτήτων
Ιστορία
Ίδρυση15 Ιουνίου 1215 (ως Κοινοβούλιο της Αγγλίας)
1 Ιανουαρίου 1801 (ως Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου)
Ηγεσία
Μονάρχης
Κάρολος Γ'
Από 25 Οκτωβρίου 2022
Λόρδος Πρόεδρος
Λόρδος ΜακΦολ
Από 1 Μαΐου 2021
Πρόεδρος της Βουλής
Λίντσεϊ Χόιλ
Από 4 Νοεμβρίου 2019
Πρωθυπουργός
Ρίσι Σούνακ, Συντηρητικό
Από 5 Σεπτεμβρίου 2022
Αρχηγός της Αντιπολίτευσης
Κιρ Στάρμερ, Εργατικό
Από 4 Απριλίου 2020
Τόπος συνεδριάσεων
Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ,
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιστοσελίδα
House of Lords

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας (αγγλικά: Parliament of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland),[1] κοινώς γνωστό ως Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ή Βρετανικό Κοινοβούλιο (British Parliament), αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εξαρτήσεις του βρετανικού Στέμματος και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Είναι το μόνο που κατέχει νομοθετική υπεροχή και απόλυτη εξουσία έναντι όλων των άλλων πολιτικών οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα εδάφη του. Επικεφαλής του είναι ο Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου (σήμερα ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄) και έδρα του αποτελούν τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα, την Άνω Βουλή (Βουλή των Λόρδων) και την Κάτω Βουλή (Βουλή των Κοινοτήτων).[2] Ο Μονάρχης αποτελεί το τρίτο συστατικό του νομοθετικού συστήματος (Βασιλιάς στο Κοινοβούλιο).[3][4] Η Βουλή των Λόρδων περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς τύπους μελών: τους Πνευματικούς Λόρδους (τους ανώτερους επισκόπους της Εκκλησίας της Αγγλίας) και τους Κοσμικούς Λόρδους (μέλη του σώματος των ευγενών) τα μέλη του οποίου δεν εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, αλλά διορίζονται από τον Μονάρχη κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού.[5] Πριν από τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2009, η Βουλή των Λόρδων ασκούσε και τη δικαστική εξουσία μέσω του νόμου των Λόρδων.

Η Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα με θητεία τουλάχιστον πέντε ετών.[6] Τα δύο σώματα συνεδριάζουν σε ξεχωριστές αίθουσες των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ (κοινώς γνωστά ως τα κτήρια του Κοινοβουλίου) στο Λονδίνο. Κατά συνταγματική συνθήκη, όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, είναι μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων - ή, πιο σπάνια, της Βουλής των Λόρδων - και ως εκ τούτου είναι υπόλογοι στους αντίστοιχους κλάδους της νομοθετικής εξουσίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Section 2 of the Royal and Parliamentary Titles Act 1927 (17 Geo. V c. 4)
  2. «Legislative Chambers: Unicameral or Bicameral?». Democratic Governance. United Nations Development Programme. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  3. «Parliament and Crown». How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  4. Direct.gov.uk
  5. «Different types of Lords». How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  6. «How MPs are elected». How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]