Α.Ο. Αίολος Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Αίολος Τρικάλων
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος Αίολος Τρικάλων
Ίδρυση1993
Χρώματα               Κόκκινο, Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΔημήτρης Παπαγεωργίου

Ο Αθλητικός Όμιλος Αίολος Τρικάλων είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη των Τρικάλων, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκεται η έδρα του, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Τρικάλων. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1993 και αγωνίζεται με χρώματα το κόκκινο, το μπλε και το λευκό. Διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης για αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιακών ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια το ανδρικό τμήμα έχει ανέλθει στις ανώτατες εθνικές κατηγορίες λαμβάνοντας νομική υπόσταση Κ.Α.Ε. με την επωνυμία «Τρίκαλα BC». Παράλληλα το ερασιτεχνικό γυναικείο τμήμα και τα τμήματα υποδομών εξακολουθούν να εμφανίζονται στις διάφορες διοργανώσεις ως «Αίολος Τρικάλων».

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια παρουσίας στα τοπικής εμβέλειας Πρωταθλήματα της Ε.Σ.ΚΑ.Θ., ο Αίολος Τρικάλων πραγματοποίησε την υπέρβαση την αγωνιστική περίοδο 2007-08, οπότε και κατέκτησε την κορυφή του τελικού βαθμολογικού πίνακα της Α' Κατηγορίας Ανδρών. Εκτός από το τρόπαιο, ο σύλλογος απέκτησε αυτόματα και το δικαίωμα ανόδου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στους Ομίλους της Γ' Εθνικής Κατηγορίας.

Ήδη από την παρθενική του περίοδο, 2008-09, ο σύλλογος των Τρικάλων έδειξε τη δυναμική του, ισοβαθμώντας μετά το τέλος της αγωνιστικής δράσης στην κορυφή με το Μαντουλίδη (19 νίκες και 7 ήττες). Τελικά αρκέστηκε στη 2η θέση βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης.

Οι καλές επιδόσεις της ομάδας συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά, 2009-10, οπότε και ξαναμοιράστηκε την κορυφή της βαθμολογίας του Ομίλου του, αυτή τη φορά με το Φίλιππο Βέροιας (23 νίκες και 3 ήττες). Παρ' όλα αυτά, τη στιγμή αυτή βρέθηκε εκείνος σε πλεονεκτική θέση, κατακτώντας τόσο το Πρωτάθλημα όσο και την άνοδο στη Β' Εθνική Κατηγορία.

Την αγωνιστική περίοδο, 2010-11 ο Αίολος ήρθε αντιμέτωπος με 15 ακόμη συλλόγους στη Β' Εθνική, η οποία διεξαγόταν τότε σε ένα και μοναδικό όμιλο. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 9η θέση έχοντας απολογισμό 13 νίκες και 17 ήττες. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε για πρώτη χρονιά στο Κύπελλο Ελλάδος, αποκλείοντας σε πρώτη φάση τον Απόλλωνα Πατρών.[1][2] Κατόπιν, γνώρισε με τη σειρά του την ήττα και κατά συνέπεια τον αποκλεισμό από τον Ερμή Περάματος με σκορ 71-67.[1][3]

Η επόμενη περίοδος, 2011-12, υπήρξε επίσης κομβική για την ιστορία του συλλόγου. Έχοντας συγκεντρώσει 28 νίκες και 2 ήττες απέναντι σε 15 αντιπάλους, ο Αίολος κατέκτησε το Πρωτάθλημα με σαφή διαφορά από το δεύτερο σύλλογο, λαμβάνοντας το εισιτήριο για την Α2 Εθνική Κατηγορία. Προπονητής την επιτυχημένη αυτή χρονιά ήταν ο Γιάννης Τζήμας.[4] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο, αφού απέκλεισε αρχικά τον Πανελευσινιακό,[5] η ομάδα κατόπιν αποχαιρέτησε τη διοργάνωση στην 1η Αγωνιστική της Β' Φάσης, κατόπιν ήττας από το Περιστέρι με σκορ 66-76.[6][7][8]

Το καλοκαίρι αυτό, οπότε και ο σύλλογος ανήλθε σε επαγγελματική κατηγορία, αποφασίστηκε μαζί με την αλλαγή της νομικής σύστασης του ανδρικού τμήματος και η αλλαγή του ονόματός του σε «Τρίκαλα BC».[9] Τα ερασιτεχνικά τμήματα υποδομών συνεχίζουν να διατηρούν μέχρι σήμερα την παλαιά ονομασία. Παράλληλα άλλαξε και το σήμα του συλλόγου ώστε να θυμίζει εκείνο της επιφανέστερης ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, του Α.Ο. Τρίκαλα.

Το μεγάλο come back της ομάδας μπάσκετ του Αιόλου (πάλαι ποτέ Trikala B.C, άσχετα αν η ομάδα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχε μετονομαστεί) ολοκληρώθηκε σήμερα Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι “ασέλγησαν” στη συγκεκριμένη ομάδα, εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη και αδιαφορώντας για το μέλλον της. Μετά τον ντροπιαστικό υποβιβασμό ήρθε ο προσωρινός αφανισμός από το χάρτη καθώς δεν κατήλθε στην Α2′ κατηγορία. Ωστόσο, με την πολυτιμη συνεισφορά του Ερασιτέχνη, ο Αίολος είναι εδώ προς μεγάλη…απογοήτευση όσων ήλπιζαν σε οριστικό αφανισμό και με το που έμαθαν, τα… δυσάρεστα για αυτούς άρχισαν να ρίχνουν ξανά γέφυρες. Αλλά ο κόσμος δεν ξεχνά. Σήμερα λοιπόν είναι μία ιστορική ημέρα για τον Αιολο, καθώς μετά τον καταρτισμό των ομίλων της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, τοποθετήθηκε στον 3ο όμιλο, παρέα με τον άλλο εκπρόσωπο του νομού , τους ‘Ικαρους. Και από την κατηγορία αυτή θα προσπαθήσει να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του όπως και πριν κάμποσα χρόνια για να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί, με ανθρώπους αγνούς που θα κάνουν το παν για να τον φέρουν ξανά εκεί που πρέπει και σίγουρα όχι με… καιροσκόπους

Την περίοδο 2019-2020 ο Αίολος Τρικάλων συμμετείχε στο 3ο όμιλο της Γ Εθνικής κατηγορίας και με 15 νίκες και δύο ήττες ανακηρύχθηκε πρωταθλητής και κέρδισε την άνοδο στην Β Εθνική κατηγορία.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ο. Αίολος Τρικάλων
Ταυτότητα
ΨευδώνυμοΣακαφλιάδες [10]
Ίδρυση1993
ΧρώματαΚόκκινο, Μπλε, Λευκό
              
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Τρικάλων
(χωρητικότητα: 2.500)
ΠεριοχήΤρίκαλα, Ελλάδα
Πρόσωπα
Προπονητής Παναγιώτης Τσιμέας
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ΄ Ε.Σ.ΚΑ.Θ.

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Α.Ο. Αιόλου Τρικάλων μετέχει στις κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Θ..

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 2013-14 το γυναικείο τμήμα του Αιόλου πέτυχε το πρώτο του σημαντικό επίτευγμα σε τοπικό επίπεδο κατακτώντας το πρώτο του Πρωτάθλημα Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ.Θ..[11] Προπονητής τη χρονιά αυτή ήταν ο Παναγιώτης Τσιμέας.[11] Το πρωτάθλημα διεξήχθη σε δύο ομίλους, με 4 ομάδες να ανταγωνίζονται στην τελική φάση για το εισιτήριο στο Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία.[11] Το προνόμιο αυτό απέκτησε ο Αίολος, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις πρωταθλήτριες ομάδες των υπόλοιπων Ενώσεων του Βορρά: Νέα Τρίγλια, Α.Ο.Κ. Βέροιας, Λασσάνη Κοζάνης και Ασπίδα Ξάνθης.[12] Τελικά, συγκεντρώνοντας 1 νίκη και 3 ήττες, απέτυχε να ανέλθει στις εθνικές κατηγορίες.[12]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2014-15, ο Α.Ο. Αίολος Τρικάλων λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας.

Έδρα του Αιόλου είναι το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Τρικάλων, χωρητικότητας 2.500 καθήμενων θεατών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί ο Χάρης Φόρος.[νεκρός σύνδεσμος]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών 2010-11» Αρχειοθετήθηκε 2015-03-18 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  2. «Εκπλήξεις στα Τρίκαλα και στο Πέραμα», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 15 Σεπτεμβρίου 2010.
  3. «Μπάσκετ: Τα αποτελέσματα της Α΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο SportEna.com, 19 Σεπτεμβρίου 2010.
  4. «Στην Α2 και μαθηματικά ο Αίολος» Αρχειοθετήθηκε 2012-04-26 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 24 Μαρτίου 2012.
  5. «Πήρε το ντέρμπι ο Αίολος» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο BasketNet.gr, 14 Σεπτεμβρίου 2011.
  6. «Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών 2011-12» Αρχειοθετήθηκε 2015-03-18 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  7. «Αίολος Τρικάλων-Περιστέρι 66-76»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο PeristeriNews.gr, 18 Σεπτεμβρίου 2011.
  8. «Προκρίθηκε ο Κολοσσός», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 18 Σεπτεμβρίου 2011.
  9. «Τέλος ο Αίολος, Τρίκαλα ξανά», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 11 Σεπτεμβρίου 2011.
  10. «Στο Κατσιμήδου οι «Σακαφλιάδες»», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 26 Φεβρουαρίου 2012.
  11. 11,0 11,1 11,2 «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΘ: Πανηγυρικά πρωταθλητής ο Αίολος Τρικάλων!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 14 Μαΐου 2014.
  12. 12,0 12,1 «Αποτελέσματα Μπαράζ Α2 Βορρά: Επιλαχών για άνοδο ο Λασσάνης!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 1 Ιουλίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]