Αυτοκινητόδρομος Μ10 (Ρωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των ρωσικών αυτοκινητοδρόμων. Ο Μ10 είναι χρωματισμένος με κόκκινο.

Ο ομοσπονδιακός αυτοκινητόδρομος Μ10 «Ρωσία» (ρωσικά: Россия‎‎) συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, δηλαδή την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα. Με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, είναι επί της ουσίας ένας αυτοκινητόδρομος με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, ενώ σε διάφορα σημεία υπάρχει και τρίτη κεντρική λωρίδα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχε οδός που συνέδεε τη Μόσχα με το Τβερ και το Νόβγκοροντ πριν από την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης. Κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν ειδικά σημεία ελέγχου στις πόλεις Yedrovo, Valday, Yazhelbitsy, Krestsy και Bronnitsa. Η πρώτη οδός, μήκους 778 χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε στην περιοχή αυτή με εντολή του Μεγάλου Πέτρου την περίοδο 1712-1746.[1] Το έργο ανέλαβε γραφείο που συστάθηκε επί τούτου για αυτόν το σκοπό. Έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων το 1755, το γραφείο αυτό μετατράπηκε στο Γραφείο κατασκευής δημοσίων οδών. Αργότερα έγινε γνωστό ως «Κρατική Επιτροπή Οδών».[2]

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόσχα-Αγία Πετρούπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο ρωσικές μεγαλουπόλεις είναι 700 χιλιόμετρα περίπου. Ο αυτοκινητόδρομος διέρχεται από αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Χίμκι, Ζελένογκραντ, Σολετσνογκόρσκ, Κλιν, Τβερ, Τορζόκ, Βίσνι Βολοτσιόκ, Βαλντάι, Κρέστσι, Νόβγκοροντ, Τσούντοβο και Τόσνο, πριν φράσει στα περίχορα της Αγίας Πετρούπολης. Αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού Ε105.

Στη Μόσχα η λεωφόρος Λένινγκραντ (ρωσικά: Ленинградское шоссе‎‎), που είναι τμήμα του Μ10, ξεκινά από τη διασταύρωση της λεωφόρου Λενινγκράντσκι με την λεωφόρο Βολοκολάμσκ. Στο άλλο άκρο της διαδρομής ήδη από την τσαρική περίοδο θεωρείται πως το «ανεπίσημο» τέλος της είναι στο Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αγίας Πετρούπολης.

Αγία Πετρούπολη-Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόσταση από το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης έως τα φινλανδικά σύνορα είναι 210 χιλιόμετρα περίπου. Το τμήμα της διαδρομής μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και των συνόρων με τη Φινλανδία είναι γνωστό ως αυτοκινητόδρομος «Σκανδιναβία» (ρωσικά: Скандинавия‎‎) και έχει επίσημα μετονομαστεί σε διαδρομή Α181. Η ονομασία «Μ10» παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.[3] Το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού Ε18.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εύρος της θερμοκρασίας είναι σχεδόν αμετάβλητο: η μέση ετήσια θερμοκρασία σε όλο το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 °C. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -11 °C και τον Ιούλιο +19 °C. Η οδός συναντά τον ποταμό Βόλγα στο Τβερ, καθώς και τους ποταμούς Μστα και Βόλκοφ. Όλες οι γέφυρες μήκους άνω των πενήντα μέτρων αντέχουν 60-80 τόνους. Στο Όμπλαστ του Τβερ υπάρχουν και γέφυρες που αντέχουν έως και σαράντα τόνους.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει από δύο έως και δέκα λωρίδες κυκλοφορίας. Το πλάτος του οδοστρώματος στο κύριο τμήμα του δρόμου είναι 8-11 μέτρα. Η ταχύτητα κυμαίνεται από 30 km/h σε παρακάμψεις ή εάν γίνονται έργα έως 90 km/h. Πολύ μεγάλη είναι επίσης και η ροή εμπορευματικών μεταφορών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Марговенко, Алексей. «Дороги царей» (στα Ρωσικά). журнал «Урал» 2004 год, № 10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2008. 
  2. Марговенко, Алексей. «Дороги царей» (στα Ρωσικά). журнал «Урал» 2004 год, № 10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2008. 
  3. НОВОСТИ ФЕДЕРАЛЬНОГО ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА Αρχειοθετήθηκε 2012-04-07 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]