Ανδρέας Α΄ Νικοπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Α΄ Νικοπόλεως
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ανδρέας Α΄ Νικοπόλεως ήταν επίσκοπος «Νικοπόλεως Παλαιάς Ηπείρου» στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ..

Από μία επιστολή του Πάπα Ρώμης Γρηγορίου Α΄ του Μεγάλου, η οποία απευθυνόταν προς τους επισκόπους της Ηπείρου, μάς είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας είχε χειροτονηθεί ως επίσκοπος στη Ρώμη το έτος 594. Συνεπώς η θητεία του ως Μητροπολίτη Νικοπόλεως άρχισε το 594 ή αργότερα, ενώ έληξε περί το 602 με τον θάνατό του.

Υπήρχαν ακόμα επιδρομές βαρβάρων την εποχή εκείνη, που δημιουργούσαν κύματα προσφύγων. Μεταξύ αυτών των προσφύγων ο επίσκοπος Ευρίας Ιωάννης κατέφυγε στην Κέρκυρα και υπέβαλε αίτημα στον τότε Αυτοκράτορα Μαυρίκιο να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του επί των Ευρίων προσφύγων που είχαν καταφύγει στο Κάστρο της Κασσιόπης. Ο Μαυρίκιος ικανοποίησε το αίτημα, μη συνειδητοποιώντας ότι έτσι δημιουργούσε μια νέα έδρα, παραβιάζοντας τη δικαιοδοσία του Επισκόπου Κερκύρας Αλκύσωνος. Ο Αλκύσων εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, οπότε ο Αυτοκράτορας ανέθεσε στον Επίσκοπο Νικοπόλεως Παλαιάς Ηπείρου Ανδρέα να διερευνήσει το θέμα και να αποφασίσει σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας. Ο επίσκοπος Ανδρέας δικαίωσε τον Αλκύσωνα και ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ επεκύρωσε την απόφασή του με το κύρος της Αγίας Έδρας. Αλλά προτού εφαρμοσθεί η απόφαση, ο Ανδρέας απεβίωσε, ο Μαυρίκιος εκθρονίσθηκε, και ο διάδοχός του Αυτοκράτορας Φωκάς επανεπιβεβαίωσε την αρχική απόφαση του προκατόχου του.[1] Τότε ο Πάπας Γρηγόριος έγραψε επιστολή στον αποκρισάριόν του στην Κωνσταντινούπολη Βονιφάτιο, προτρέποντάς τον να παρουσιάσει στον Αυτοκράτορα τα επιχειρήματα της κρίσεως του μακαριστού Ανδρέα και να αναστρέψει την αυτοκρατορική απόφαση. Η υπόθεση έληξε τον Ιανουάριο του 604, όταν ο Ιωάννης της Ευρίας συνεφώνησε να παραιτηθεί της διεκδικήσεώς του.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jeffrey Richards: Consul of God: The Life and Times of Gregory the Great, β΄ εκδ. Routledge, Νέα Υόρκη 2014, σελ. 224

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 559