Αναζητώντας τον κύριο Γκούντμπαρ (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναζητώντας τον κύριο Γκούντμπαρ
(Looking for Mr. Goodbar)
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Μπρουκς[1][2]
ΠαραγωγήΦρέντι Φιλντς
ΣενάριοΡίτσαρντ Μπρουκς
Βασισμένο σεLooking for Mr. Goodbar
ΠρωταγωνιστέςΝτάιαν Κίτον[2], Τιούσντεϊ Ουέλντ[2], Γουίλιαμ Άθερτον[2], Ρίτσαρντ Κίλεϊ[2], Ρίτσαρντ Γκιρ[2], Μπράιαν Ντένεχι, Joel Fabiani[2], Τζούλιους Χάρις[2], Λεβάρ Μπάρτον[2], Πρισίλα Πόιντερ[2], Ρίτσαρντ Μπράιτ[2], Τομ Μπέρεντζερ[2] και Ρίτσαρντ Βέντουρ
ΜουσικήΆρτι Κέιν
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Α. Φρέικερ
ΜοντάζGeorge Grenville
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή
Κυκλοφορία
  • 19 Οκτωβρίου 1977 (1977-10-19) (ΗΠΑ)
Διάρκεια136 λεπτά και 138 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3]
ΓλώσσαΑγγλικά
Ακαθάριστα έσοδα$22,5 εκατ. δολάρια

Το Αναζητώντας τον κύριο Γκούντμπαρ (αγγλικά: Looking for Mr. Goodbar‎‎) είναι δραματική αστυνομική ταινία αμερικανικής παραγωγής του 1977 , σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Τζούντιθ Ρόσνερ που εκδόθηκε το 1975 και το οποίο εμπνεύστηκε από τη δολοφονία της δασκάλας της Νέας Υόρκης Ρόουζαν Κουίν το 1973. Πρωταγωνιστούν οι Ντάιαν Κίτον, Τιούσντεϊ Γουέλντ, Γουίλιαμ Άθερτον, Ρίτσαρντ Γκιρ και Τομ Μπέρεντζερ.

Η ταινία σημείωσε εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας 22,5 εκατομμύρια δολάρια, και απέσπασε δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ : Α' Γυναικείου Ρόλου για την Γουέλντ και Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Γουίλιαμ Α. Φρέικερ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τερέζα Νταν μια νεαρή δασκάλα στη Νέα Υόρκη, βιώνει τη σεξουαλική της αφύπνιση ενώ ψάχνει για ενθουσιασμό έξω από τη διατεταγμένη ζωή της. Ενώ στο κολέγιο, ζει με τους καταπιεστικούς Πολωνο-Ιρλανδούς Καθολικούς γονείς της, υποφέρει από σοβαρά προβλήματα με την εικόνα του σώματος της μετά από μια παιδική εγχείρηση για σκολίωση που άφησε μια μεγάλη ουλή στην πλάτη της.

Η Τερέζα αργότερα ανακαλύπτει ότι η σκολίωση της είναι κληρονομική και ότι η θεία της είχε την ίδια πάθηση και αυτοκτόνησε. Ως αποτέλεσμα, η Τερέζα είναι απρόθυμη να κάνει δικά της παιδιά.

Εν τω μεταξύ, η όμορφη «τέλεια» μεγαλύτερη αδερφή της Τερέζα, Κάθριν, έχει εγκαταλείψει τον σύζυγό της και έχει ξεκινήσει έναν άγριο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει διάφορα περιστατικά όπως μια κρυφή άμβλωση, την χρήση ναρκωτικών και έναν βραχύβιο γάμο με έναν Εβραίο. Η Τερέζα βρίσκει την πρώτη της αγάπη και χάνει την παρθενιά της με τον πολύ μεγαλύτερο και παντρεμένο καθηγητή πανεπιστημίου Μάρτιν. Τερματίζει τη σχέση τους λίγο πριν την αποφοίτησή της, αφήνοντας την Τερέζα να νιώθει αχρησιμοποίητη και γεμάτη μοναξιά.

Η Τερέζα πιάνει δουλειά διδάσκοντας κωφά παιδιά και αποδεικνύεται μια προικισμένη και φροντισμένη δασκάλα. Με την ενθάρρυνση της Κάθριν, μετακομίζει σε ένα διαμέρισμα στο κτίριο της Κάθριν. Συχνάζει σε ένα μπαρ το βράδυ όπου συναντά τον Τόνι, έναν γοητευτικό αλλά ματαιόδοξο Ιταλοαμερικανό. Καταλήγει να πάει με τον Τόνυ στο διαμέρισμά της, να παίρνει μαζί του κοκαΐνη και να κοιμάται μαζί του. Ο Τόνι φεύγει βιαστικά και της δίνει ένα χάπι Quaalude για να αντιμετωπίσει την κοκαΐνη. Αυτό την κάνει να κοιμάται υπερβολικά και φτάνει πολύ αργά στη δουλειά την επόμενη μέρα, εξοργίζοντας τον εργοδότη και τους μαθητές της. Στη συνέχεια, ο Τόνι εξαφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέσω της δουλειάς της, η Τερέζα γνωρίζει επίσης και βγαίνει ραντεβού με έναν Ιρλανδοαμερικανό υπάλληλο κοινωνικής πρόνοιας, τον Τζέιμς . Οι γονείς της εγκρίνουν την σχέση της με τον Τζέιμς, βλέποντάς τον ως πιθανό σύζυγο για την Τερέζα. Ωστόσο, το ζευγάρι δεν κάνει σεξ γιατί ο Τζέιμς θέλει μια παραδοσιακή ερωτοτροπία και μια μονογαμική σχέση. Η Τερέζα θεωρεί ότι αυτό καταπνίγει την ελευθερία της. Αν και ο Τζέιμς αρχικά φαίνεται καλός, με τον καιρό φαίνεται να γίνεται χειριστικος και ασεβής προς την Τερέζα. Επιπλέον, δείχνει σημάδια ότι είναι εξίσου εγωιστής με τον Τόνι.

Εν τω μεταξύ, η Τερέζα αρχίζει να βγαίνει σε πιο περιθωριακά μέρη και να κάνει σεξ με εντελώς αγνώστους, συχνά με μεγαλύτερους άντρες. Ο Τόνι τελικά επιστρέφει και συμπεριφέρεται σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Εμφανίζεται στην Τερέζα ενώ αυτή είναι με άλλον άντρα και τον διώχνει. Ο Τόνυ γίνεται χειριστικός και καταχρηστικός και η Τερέζα ανακαλύπτει επίσης ότι είναι λάτρης του δρόμου. Χωρίζει με τον Τόνι, αλλά εκείνος την καταδιώκει και την παρενοχλεί, τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας της. Αφού φαντάζεται τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Τόνι την παρέδιδε στην αστυνομία ως εκδίκηση, η Τερέζα μαζεύει όλα τα ναρκωτικά στο διαμέρισμά της και τα πετάει στην τουαλέτα.

Καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, η Τερέζα αποφασίζει να κάνει μια νέα αρχή και να πάρει τον έλεγχο της ζωής της. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συναντά τον Γκάρι σε ένα μπαρ και τον πείθει να τη βοηθήσει να αποφύγει τον Τζέιμς. Ο Γκάρι ζει με τον ομοφυλόφιλο εραστή του, αλλά λέει ψέματα στην Τερέζα, λέγοντάς της ότι έχει μια έγκυο γυναίκα στη Φλόριντα . Όταν είναι μαζί στο κρεβάτι στο διαμέρισμά της, ο Γκάρι δεν μπορεί να επιτύχει στύση. Στη συνέχεια μυρίζει ένα « popper ». Η Τερέζα του λέει ότι είναι εντάξει αν δεν κάνουν σεξ, αλλά ο Γκάρι παρερμηνεύει αυτό ως αμφισβήτηση της σεξουαλικότητας του. Έξαλλος, ο Γκάρι της επιτίθεται, τη βιάζει και στη συνέχεια τη μαχαιρώνει επανειλημμένα, σκοτώνοντάς τη.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντάιαν Κίτον ως Τερέζα Νταν
  • Τιούσντεϊ Γουέλντ ως Κάθριν Νταν
  • Γουίλιαμ Άθερτον ως Τζέιμς
  • Ρίτσαρντ Κίλι ως πατέρας της Τερέζας
  • Ρίτσαρντ Γκιρ ως Τόνι
  • Άλαν Φάινσταϊν ως Μάρτιν
  • Τομ Μπέρεντζερ ως Γκάρι
  • Πρισίλα Πόιντερ ως μητέρα της Τερέζας
  • Λόρι Πραντζ ως Μπρίτζετ
  • Αλεξάντερ Κόρτνεϊ ως Άρθουρ
  • Τζόελ Φαμπιάνι ως Μπάρνεϊ
  • Τζούλιους Χάρις ως Μαύρη Γάτα
  • Ρίτσαρντ Μπράιτ ως Τζορτζ
  • Μπράιαν Ντένεχι ως Ρίτσαρντ Βέτσιουρ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τις σεξουαλικές σκηνές, ο Ρίτσαρντ Μπρουκς απαγορευσε την είσοδο στο πλατό σε όλους εκτός από το βασικό συνεργείο. Η Νταϊάν Κίτον είχε ακόμα δυσκολίες την πρώτη φορά που της ζητήθηκε να εμφανιστεί γυμνή. Όταν άκουσε τον Μπρουκς να παίζει έναν δίσκο του Μπαχ κατά τη διάρκεια του γεύματος, ρώτησε αν μπορούσε να παίξει τον δίσκο κατά τη διάρκεια της σκηνής της. Η Νταϊάν είναι τόσο ντροπαλή, είπε αργότερα ο Μπρουκς. Θα μπορούσε να κάνει γυμνή σκηνή μόνο αν έπαιζε μουσική. Δεν μπορούσε να παίξει μπροστά σε έναν άντρα. Νομίζω ότι ο Μπαχ θα ήταν ευχαριστημένος.[4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Αναζητώντας τον κύριο Γκούντμπαρ" είχε εισπράξεις $1.540.635 από 110 κινηματογραφικές αίθουσες το Σαββατοκύριακο της πρώτης προβολής της. Το Variety κατέταξε την ταινία στο νούμερο ένα στο αμερικανικό box office για την εβδομάδα με βάση το δείγμα 20-22 πόλεων, ωστόσο, το Star Wars κέρδισε περισσότερα για το Σαββατοκύριακο.[5][6] Μετά από 16 ημέρες, η ταινία επεκτάθηκε σε 169 κινηματογραφικές αίθουσες και μετά από 26 ημέρες κυκλοφορίας είχε εισπράξει $8.128.345 και είχε περάσει άλλες δύο εβδομάδες στην κορυφή του αμερικανικού box office.[7][8]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία άνοιξε σε μικτές κριτικές, αλλά σταθερό box office. Πολλοί κριτικοί επαίνεσαν την ερμηνεία της Νταϊάν Κίτον.[9] Στο Rotten Tomatoes η ταινία έχει βαθμολογία 61% με βάση 31 κριτικές. Η συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: Η Νταϊάν Κίτον δίνει μια απολύτως ατρόμητη ερμηνεία σε ένα σεξουαλικό θρίλερ του οποίου το τέλος θα αφήσει το κοινό να τρέμει.[10] Στο Metacritic η ταινία έχει βαθμολογία 64 στα 100, με βάση 9 κριτικές, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές".[11]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παρ.
Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου Όσκαρ Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου Τιούσντεϊ Γουέλντ Υποψηφιότητα
Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας Γουίλιαμ Φρέικερ Υποψηφιότητα
Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Χόλυγουντ Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Ταινία Ντάιαν Κίτον Υποψηφιότητα [12]
Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης Βραβείο Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου
3η θέση
[13]
Ένωση Σεναριογράφων Αμερικής Βραβείο Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου Ρίτσαρντ Μπρουκς Υποψηφιότητα [14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0076327/. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 www.bbfc.co.uk/releases/looking-mr-goodbar-1970-1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 looking-for-mr-goodbar-1.
  4. Wuntch, Philip (February 16, 1986). «Maverick filmmaker Richard Brooks makes movies with mind of his» (στα αγγλικά). Chicago Tribune. https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-1986-02-16-8601120660-story.html. Ανακτήθηκε στις 2023-03-03. 
  5. «50 Top-Grossing Films». Variety: 9. November 2, 1977. https://archive.org/details/sim_variety_1977-11-02_288_13/page/9. 
  6. «Domestic 1977 Weekend 42 October 21-23, 1977». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «'Goodbar' Gross Tops $8-Mil; Par Hikes Playdate». Variety: 5. November 16, 1977. https://archive.org/details/sim_variety_1977-11-16_289_2/page/5. 
  8. «50 Top-Grossing Films». Variety: 11. November 23, 1977. https://archive.org/details/sim_variety_1977-11-23_289_3/page/11. 
  9. Rich, Frank (October 24, 1977). «Diane in the Rough». Time 110 (17): 104. http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,915701,00.html. Ανακτήθηκε στις 2014-10-20. 
  10. «Looking for Mr. Goodbar». Rotten Tomatoes. 
  11. «Looking for Mr. Goodbar». Metacritic. 
  12. «Looking for Mr. Goodbar». Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2023. 
  13. Maslin, Janet (December 22, 1977). «Critics' Circle Picks 'Annie Hall'». The New York Times. https://www.nytimes.com/1977/12/22/archives/westchester-opinion-critics-circle-picks-annie-hall.html. Ανακτήθηκε στις December 29, 2017. 
  14. «Awards Winners». wga.org. Writers Guild of America. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]