Αιμιλία Λεπίδα (μνηστή του Κλαύδιου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αιμιλία Λεπίδα (μνηστή του Κλαύδιου)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3 π.Χ.
Θάνατος53
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάρκος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος (ύπατος το 19)
ΣύντροφοςΚλαύδιος
ΤέκναΙουνία Καλβίνα
Δέκιμος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος
Λεύκιος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος
Μάρκος Ιούνιος Σιλανός (ύπατος το 46_
Ιουνία Λεπίδα
Μαρκία
ΓονείςΛεύκιος Αιμίλιος Παύλος (ύπατος το 1) και Ιουλία η Νεότερη[1]
ΑδέλφιαΜάρκος Αιμίλιος Λέπιδος (εκτελέστηκε το 39)
Βιψάνιος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τη μητέρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Αιμιλία Λεπίδα από τo Promptuarii Iconum Insigniorum.

Η Αιμιλία Λεπίδα, λατιν.: Aemilia Lepida, (5 π.Χ. – περ. 43 μ.Χ.) ήταν ευγενής Ρωμαία και ματρόνα. Ήταν το πρώτο δισέγγονο του Αυτοκράτορα Αυγούστου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεανική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το πρώτο δισέγγονο του Αυτοκράτορα Αυγούστου και της ευγενούς Σκριβωνίας, όντας το πρωτότοκο παιδί της Ιουλίας της Νεότερης, η οποία ήταν η μοναχοκόρη τους, η πρώτη κόρη της Ιουλίας της Πρεσβύτερης. Ο πατέρας της ήταν ο Λούκιος Αιμίλιος Παύλος, ο οποίος ήταν γιος του Λούκιου Αιμίλιου Λέπιδου Παύλου, και εγγονός του Λούκιου Αιμίλιου Λέπιδου Παύλου, και επομένως ανιψιός του Μ. Αι. Λέπιδου ενός της Τριανδρίας και από μια διακεκριμένη και αρχαία οικογένεια πατρικίων, των Aιμιλίων Λεπίδων.

Πιθανώς να είχε έναν αδελφό ονόματι Mάρκο Αιμίλιο Λέπιδο (6-39) που ήταν νυμφευμένος με την αγαπημένη αδελφή του Καλιγούλα, Ιουλία Δρουσίλλα. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα νεότερα της χρόνια, η Λεπίδα αρραβωνιάστηκε με τον Κλαύδιο, [3] αλλά οι γονείς της έπεσαν στη δυσμένεια του Αυγούστου και έτσι ο Αυτοκράτορας διέκοψε τον αρραβώνα. [4] Το 8 μ.Χ. η μητέρα της Ιουλία η Νεότερη (αλλιώς ονομαζόμενη Βιψανία Ιουλία) εξορίστηκε για μοιχεία, όπως η ίδια η μητέρα της Ιουλία. Ο πατέρας της Λούκιος εκτελέστηκε το 14 για συμμετοχή σε συνωμοσία εναντίον του Αυγούστου.

Μέχρι το 13 μ.Χ., η Λεπίδα είχε παντρευτεί τον Mάρκο Ιούνιο Σιλανό Τορκουάτο, μέλος του κλάδου πατρικίων του αρχαίου γένους των Ιουνίου. Τα παιδιά τους ήταν:

  • Μάρκος Ιούνιος Σιλανός (14 μ.Χ.–54), ύπατος το 46, θανατώθηκε για να εξασφαλίσει τη διαδοχή του Νέρωνα και να τον αποτρέψει από το να εκδικηθεί το τέλος του αδελφού του, Λεύκιου.
  • Ιουνία Καλβίνα (άκμασε το 79 μ.Χ.), παντρεύτηκε τον Λούκιο Βιτέλλιο, αδελφό του μελλοντικού Αυτοκράτορα Βιτέλλιου. Κατηγορούμενη για αιμομιξία με τον μικρότερο αδελφό της, εξορίστηκε από τον Κλαύδιο, για να ανακληθεί δέκα χρόνια αργότερα από τον Αυτοκράτορα Νέρωνα.
  • Δέκιμος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος (απεβ. 64 μ.Χ.), ύπατος το 53, αναγκάστηκε από τον Νέρωνα να αυτοκτονήσει, όταν κατηγορήθηκε ότι καυχιόταν για την καταγωγή του από τον Αύγουστο.
  • Λούκιος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος ο Πρεσβύτερος (απεβ. 49 μ.Χ.), πραίτορας το 48, αρραβωνιάστηκε την Οκταβία, κόρη του Κλαύδιου. Η Ιουλία Αγριππίνα διέδωσε τη φήμη, ότι αυτός είχε διαπράξει αιμομιξία με την αδελφή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τη Σύγκλητο και να στερηθεί το αξίωμά του. Αυτοκτόνησε την ημέρα, που παντρεύτηκαν ο Κλαύδιος και η Ιουλία Αγριππίνα.
  • Ιουνία Λεπίδα, παντρεύτηκε τον Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και μεγάλωσε τον ανιψιό της Λούκιο Ιούνιο Σιλανό Τορκουάτο τον Νεότερο (50-66) μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Μάρκου. [5] Η Ιουνία Λεπίδα ήταν η γιαγιά της Αυτοκράτειρας Δομιτίας Λογγίνας.

Η ημερομηνία του τέλους της δεν είναι γνωστή. Μερικές φορές λέγεται, ότι δηλητηριάστηκε με εντολή της Ιουλίας Αγριππίνας (Αγριππίνας της Νεότερης) κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα, αλλά αυτή η Λεπίδα ήταν προφανώς η Δομιτία Λεπίδα η Νεότερη, μητέρα της Βαλερίας Μεσσαλίνας και η δεύτερη σύζυγος του Αππίου Ιουνίου Σιλανού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Юлия Младшая» (Ρωσικά)
  2. Barrett, Anthony, 'Caligula: The Corruption of Power' (Routledge, 1989), p.82-3.
  3. Levick, Barbara (13 Ιουλίου 2003). Tiberius the Politician. Routledge. σελ. 38. ISBN 9781134603794. 
  4. Kershaw, Stephen P. (20 Ιουνίου 2013). A Brief History of the Roman Empire. Hachette UK. σελ. 85. ISBN 9781780330495. 
  5. Barrett, Anthony, 'Caligula: The Corruption of Power' (Touchstone, 1989), p.viii-ix.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]