Αγριππίνος της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Αγριππίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Θάνατος3ος αιώνας ή 233
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου9 Νοεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος Νάπολης

Ο Άγιος Αγριππίνος , (3ος αιώνας) ήταν επίσκοπος της Νάπολης και τιμάται σε αυτήν την πόλη ως άγιος. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αγρίππινος ήταν ο έκτος επίσκοπος της Νάπολης. Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα και φαίνεται να μην ήταν μάρτυρας[1].

Ένα διάστημα, ο Αγριππίνος φαίνεται να ήταν τόσο δημοφιλής στην Νάπολη όσο και ο Άγιος Τζεννάρο[2]

Η ίδρυση της εκκλησίας του Αγίου Τζενάρο στη Νάπολη συνδέεται με τις κατακόμβες του Αγίου Τζενάρρο, το μεγαλύτερο χριστιανικό συγκρότημα κατακόμβων στη νότια Ιταλία. Η πρώτη κατασκευή ήταν πιθανώς το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο αρχαίων ταφικών χώρων, ενός από τον 2ο αιώνα μ.Χ. που περιείχε τα οστά του Αγίου Αγριππίνου, και τον χώρο του 4ου αιώνα που περιείχε τα οστά του Αγίου Τζενάρρο.

Το 1744, ο Καρδινάλιος Γκιουζέπε Σπινέλι, αρχιεπίσκοπος της Νάπολης, πραγματοποίησε έρευνα για τα λείψανα του Αγριππίνου. Βρήκε ένα μαρμάρινο αγγείο με τις ακόλουθες λέξεις γραμμένες: "Απροσδιόριστα λείψανα που πιστεύεται ότι είναι το σώμα του Αγίου Αγριππίνου" [1].]

Τα λείψανα του βρίσκονται σήμερα κάτω από τον βωμό του καθεδρικού ναού της Νάπολης με τα σώματα των Αγίων Ευτύχου και του Ακούτιου, που ήταν σύντροφοι του Αγίου Τζενάρρο.

Προκάτοχος
Παύλος Α΄
Επίσκοπος Νάπολης Διάδοχος
Ευστάθιος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]