Έξω φτώχεια και καλή καρδιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά
Αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΠάνος Γλυκοφρύδης
ΠαραγωγήΘανάσης Βέγγος και Γιώργος Οικονομίδης
ΣενάριοΓιώργος Οικονομίδης
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος, Γιώργος Οικονομίδης, Ανδρέας Ντούζος, Μάριον Σίβα, Λαυρέντης Διανέλλος, Ταϋγέτη και Δημήτρης Νικολαΐδης
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας και Γιώργος Μητσάκης
ΤραγούδιΠόπη Αστεριάδη
Μανταλένα
Μάριον Σίβα
ΦωτογραφίαΠαύλος Φιλίππου
Πρώτη προβολή1964[1]
Διάρκεια89 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Έξω φτώχεια και καλή καρδιά είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη και σενάριο του Γιώργου Οικονομίδη. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Οικονομίδης, Ανδρέας Ντούζος, Μάριον Σίβα και ο Λαυρέντης Διανέλλος.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θανάσης Κούτρας φεύγει από το Μεσολόγγι και έρχεται στην Αθήνα για να βρει τον παρουσιαστή του δημοφιλούς ραδιοφωνικού διαγωνισμού Νέα Ταλέντα, Γιώργο Οικονομίδη, έχοντας σαν σκοπό να κάνει και αυτός καριέρα στις σόουμπιζ. Ο παρουσιαστής βλέποντας οτι ο Θανάσης Κούτρας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο για να τον προωθήσει, προσπαθεί να τον αποφύγει, παρά την επιμονή του Θανάση. Για να τον ξεφορτωθεί, του προτείνει να ανοίξει ένα γραφείο αναζήτησης νέων ταλέντων.

Ο Θανάσης αποδέχεται την πρόταση του Οικονομίδη και ένας από τους πρώτους πελάτες του θα είναι ένας νεαρός φοιτητής, ο Κώστας Λυρίδης, που θέλει διακαώς να γίνει ηθοποιός. Στο γραφείο του Κούτρα θα κάνει την εμφάνισή του ο βιομήχανος Λυρίδης, ο οποίος είναι ο πατέρας του Κώστα και είναι τελείως αντίθετος στην ίδεα να γίνει ο γιος του ηθοποιός. Ο Θανάσης Κούτρας, μη θέλοντας να χάσει τον πελάτη του, υπόσχεται στον πατέρα του να κάνει ότι μπορεί για να απότρεψει τον Κώστα να γίνει ηθοποιός.

Ο Κώστας μαθαίνει για την επίσκεψη του πατέρα του στο γραφείο του Θανάση, αλλα δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Ο βιομήχανος Λυρίδης πείθεται τελικά να χρηματοδοτήσει την παραγωγή της ταινίας Η βίλα με τα τζάνερα, με πρωταγωνιστή τον γιο του, αλλά ταυτόχρονα αναθέτει στον Γιώργο Οικονομίδη να τον πείσει να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Εντωμεταξύ η Ελένη Γαληνού, μια πλούσια κοπέλα που είναι ερωτευμένη με τον Κώστα γίνεται γραμματέας του Θανάση. Ο Θανάσης ξεκινάει την παραγωγή της ταινίας και ερωτεύεται την Ελένη, για να πέσει στη συνέχεια απ’ τα σύννεφα, όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας της είναι πολύ πλούσιος και ότι αυτή αγαπάει τον Κώστα, ο οποίος όμως όπως φαίνεται δεν κάνει για ηθοποιός, ενώ τα γυρίσματα σταματούν. Όμως, ο γενναιόδωρος πατέρας του Κώστα δεν απαιτεί να πάρει πίσω τα λεφτά του, και ο Θανάσης μπορεί να διατηρήσει το γραφείο του, περιμένοντας και άλλα «ταλέντα».

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικός διάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θανάσης επισκέπτεται το «διάσημο» μέντιουμ Κικίτσα:

  • Θανάσης Κούτρας: Τι είν’ αυτό;
  • Βοηθός μέντιουμ: Α, είναι σπουδαίο μέντιουμ! Βλέπει πολύ μακριά!

(Το μέντιουμ πέφτει πάνω σε ένα σκαμνί)

  • Θανάσης Κούτρας: Καλέ, τι μακριά; Αυτή δε βλέπει ούτε κοντά!
  • Κικίτσα: Τον καφέ σας πώς τον πίνετε;
  • Θανάσης Κούτρας: Ελαφρύ. Να μη σηκώνετε και βάρος και σας κουράσω!

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου 1964 στους κινηματογράφους Αβέρωφ, Ίρις, Κοσμοπόλιτ, Σελέκτ και Ρίντα στην Αθήνα[3], ενώ σύγχρονως ξεκίνησε και η προβολή της στους κινηματογράφους Παλλάς του Περαιά, [3] Αρίων της Θεσσαλονίκης και Ζάππειον της Βέροιας.[4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 258.711 εισιτήρια. Ήρθε στην 16η θέση σε 93 ταινίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0184435.
  2. «Πληροφορίες για την ταινία». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2020. 
  3. 3,0 3,1 «ΕΞΩ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 19 Οκτωβρίου 1964. σελ. 4η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Μακεδονία. 31 Οκτωβρίου 1964. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]