Έλλις Αμντούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έλλις Αμντούρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ellis Amdur (Αγγλικά)
Γέννηση27  Μαρτίου 1952
Πίτσμπεργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααϊκιντόκα
συγγραφέας

O Έλλις Αμντούρ (γεν. 27 Μαρτίου, 1952 το Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια) είναι Αμερικανός συγγραφέας, επαγγελματίας στις πολεμικές τέχνες και προπονητής στο αμερικανικό ινστιτούτο για τη διαχείριση κρίσεων CIT. Έχει δημοσιεύσει έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων που αφορούν στις πολεμικές τέχνες, την διαχείριση κρίσεων, τις διαπραγματεύσεις περί ομήρων απαγωγής, καθώς και λογοτεχνικά διηγήματα φαντασίας.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμντούρ ξεκίνησε να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες το 1968, οπότε και έμαθε καράτε και άλλες παραδοσιακές κινεζικές πολεμικές τέχνες. Το 1973 πρωτοασχολήθηκε με το αϊκίντο και αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη έζησε στο Ντότζο των Τέρυ Ντομπσον και Κεν Νίσσον στην Μποντ Στρίτ. Επίσης ξεκίνησε να προπονείται εντατικά στη σχολή αικιντο του Γιαμαντα Γιοσιμιτσου. Αφού πήρε το πτυχίο του στην ψυχολογία ο Αμντούρ ταξίδεψε στην Ιαπωνία το 1976 για να εμβαθύνει στη μελέτη των πολεμικών τεχνών και ενώ βρισκόταν εκεί, έγινε μέλος των Toda-ha Bukō-ryū και Araki-ryū, δύο παραδοσιακών σχολών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών. Μάλιστα, έγινε σιχάν (師範) δηλαδή ανώτατος διδάσκαλος σε αυτές τις τέχνες, ένας από τους ελάχιστους μη Ιάπωνες που απέκτησαν αυτόν τον τίτλο. Έχει επίσης μαθητεύσει στο Τζούντο, Μουάι Τάι και xingyiquan. Τα τελευταία χρόνια, ο Αμντουρ συνεχίζει την προπόνησή του σε διάφορα πεδία: μια σε βάθος πραγματεία της "εσωτερικής δύναμης" κατάλληλη για χρήση από όσους μελετούν τις πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας. Το "Arrestling" μια μικτή πολεμική τέχνη εξειδικευμένη για χρήση ως μέσο επιβολής του νόμου, έμπνευση του Δον Γκούλα. μια "όχι ακριβώς καινούρια ούτε όμως και παλιά" πραγματεία, "Taikyoku Araki-ryu" στην οποία σε συνεργασία με ομάδες ειδικών στις πολεμικές τέχνες αναλύονται σε βάθος οι διάφοροι τομείς του Αρακι-ριου, και προτείνονται τρόποι εφαρμογής στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Στο Σιάτλ, ο Αμντούρ παραδίδει μαθήματα σε ποικιλία αντικειμένων, από την άσκηση του νόμου μέχρι συμβουλές για την οικογενειακή πνευματική υγεία και τη διαχείριση κρίσεων. Επίσης αποτελεί σύμβουλος σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου την παρακολoύθηση (stalking) την ενδοοικογενειακή βία και την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμντούρ έχει γράψει αρκετά βιβλία στις πολεμικές τέχνες (Μονομαχώντας με τον κύριο Ο. , Κάτω από τη μύτη σου, Της Παλαιάς Σχολής) καθώς και δεκατρία ειδικευμένα-επαγγελματικά βιβλία στη διαχείριση κρίσεων και στην ψυχική υγεία τα οποία εκδόθηκαν από τον δικό του οίκο: Edgework Publishing. Επιπρόσθετα, έχει δημοσιεύσει τους ακόλουθους τίτλους στην αγγλική γλώσσα:

  • Shapeshifting: Effective Scenario Training for Crisis/Hostage Negotiation Teams - δύο ξεχωριστά έργα: ένα για την εφαρμογή του νόμου και ένα για τις ομάδες σωφρονισμού σε ομοσπονδιακές φυλακές
  • Μαζί με την Evelyn Amdur & Shelley R. Amdur, δημοσίευσε το FINAL CHAPTERS: A Hospice Social Worker’s Stories of Courage, Heart and Power
  • Body and Soul: Toward a Radical Intersubjectivity in Psychotherapy -ένα βιβλίο που συνδυάζει την φαινομενολογική ψυχολογία και κλινικές περιπτώσεις ανθρώπων που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε καταστάσει απελπισίας
  • The Coordinator: Managing High-Risk, High-Consequence Social Interactions in an Unfamiliar Environment
  • The Accord Agent: Managing Intense, Highly Problematic Social Interactions within a Business Environment
  • Girl with the Face of the Moon - Ένα μυθιστόρημα
  • Μαζί με τους Neal Stephenson, Charles C. Mann, και Mark Teppo, έχει δημοσιεύσει το εικονογραφημένο μυθιστόρημα Cimarronin.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]