Νυέρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νιέρι)
Νυέρι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νυέρι
0°25′0″S 36°57′0″E
ΧώραΚένυα
Διοικητική υπαγωγήΚεντρική επαρχία
Πληθυσμός98.908
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Νυέρι (Nyeri) είναι μεγάλη πόλη της Κένυας, στο Κεντρικό Υψίπεδο, πρωτεύουσα ομώνυμης κομητείας, με πληθυσμό κατά την απογραφή του 2019 140.338 κατοίκους.[1] Η πόλη είναι κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 1.800 μέτρα περίπου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δίπλα σε λόφο, κοντά στις δυτικές πλαγιές του Όρους Κένυα. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της είναι 0°25΄ Νότιο πλάτος και 36°57΄ Ανατολικό μήκος, δηλαδή βρίσκεται περίπου (σε ευθεία γραμμή) 97 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας της Κένυας Ναϊρόμπι, σε πυκνοκατοικημένη ευρύτερη περιοχή.

Ο πληθυσμός της πόλεως, που ιδρύθηκε επισήμως στις 18 Δεκεμβρίου 1902, αυξάνεται με ταχύ ρυθμό και επιπλέον πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που στην πραγματικότητα είναι μόνιμοι κάτοικοι του Νυέρι επέλεξαν να απογραφούν στους τόπους από τους οποίους κατάγονται ή εκεί όπου διαμένουν οι οικογένειές τους.[2] Η πόλη έχει σχετικώς μικρό κόστος ζωής σε σχέση με το Ναϊρόμπι και άλλα μείζονα αστικά κέντρα της Κένυας. Εξαιτίας της γονιμότητας της γης στην οποία βρίσκεται, η τροφή και το νερό είναι άφθονα και σχετικώς φθηνά.[3] Η πόλη διαθέτει το Πολυτεχνείο Ντένταν Κιμάθι (Dedan Kimathi University of Technology, DeKUT), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως «Ινστιτούτο τεχνολογίας» και μετατράπηκε σε πλήρες Α.Ε.Ι. το 2012.

Στην πόλη πέθαναν ο εξερευνητής Μπόυντ Αλεξάντερ, ο κυνηγός και συγγραφέας Τζιμ Κόρμπετ και ο ιδρυτής του προσκοπισμού Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ, και εδώ βρίσκεται και ο τάφος του τελευταίου. Επίσης σε κοντινό χωριό γεννήθηκε η Ουανγκάρι Μαατάι, η πρώτη γυναίκα από την Αφρική που βραβεύθηκε ποτέ με Βραβείο Νόμπελ


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kenya». Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016. 
  2. «Kenya Open Data». www.opendata.go.ke. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  3. «Plans launched to turn Nyeri into 24-hour economy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016.