Κάστρο του Τσέσκι Κρούμλοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάστρο Τσέσκι Κρούμλοβ)
Κάστρο του Τσέσκι Κρούμλοβ
Státní hrad a zámek Český Krumlov
Χάρτης
Είδοςκάστρο και σατώ
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική και μπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°48′45″N 14°18′55″E
Διοικητική υπαγωγήLatrán[1]
ΧώραΤσεχία
Έναρξη κατασκευής1240
ΙδιοκτήτηςΤσεχία
ΧρηματοδότηςWitiko II
Προστασίαεθνικό μνημείο της Τσεχικής Δημοκρατίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Το κάστρο Τσέσκι Κρούμλοβ

Τσέσκι Κρούμλοβ βρίσκεται στην πόλη Τσέσκι Κρούμλοβ στην Τσεχία. Χρονολογείται από το 1240, όταν το πρώτο κάστρο χτίστηκε από την οικογένεια Γουϊτιγκόνεν, του κύριου κλάδου της ισχυρής οικογένειας Ρόζενμπεργκ. Βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και κατατάσσεται το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο στην Τσεχία[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 17ο αιώνα, οι Rosenbergs είχαν πεθάνει και η ηγεμονία της Κρουμάου (Δουκάτο της Κρούμλοβ) δόθηκε στον Χανς Ούρλιχ φον Έγγενμπεργκ από τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο Β΄ και ο Έγγενεμπεργκ ονομάστηκε Δούκας της Κρουμάου. Μετά το θάνατο του γιού του Χανς Ούλριχ, του Γιόχαν Άντον Ι φον Έγγενμπεργκ, το κάστρο του χορηγείται για την περίοδο μεταξύ 1649 και 1664 από τη χήρα του, Άννα Μαρία.

Μία από τους δύο της γιους, ο Γιόχαν Κρίστιαν φον Έγγενμπεργκ, ήταν υπεύθυνος για τις μπαρόκ ανακαινίσεις και επεκτάσεις στο κάστρο συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου στο κάστρο που λέγεται σήμερα Έγγενμπερκ Θέατρο. Όταν η αρσενική γενιά των Έγγενμπερκ πέθανε το 1717, το κάστρο και το δουκάτο πέρασε υπο κατοχή των Σβάτσενμπέρκ. Το 1947, η ιδιοκτησία Σβάτσενμπέρκ συμπεριλαμβανομένου του Τσέσκι Κρούμλοβ, μεταφέρθηκε στις τσέχικες επαρχιακές ιδιοκτησίες και το 1950 έγινε τοποθεσία του Τσεχοσλοβακικού Κράτους.[3] Ολόκληρη η περιοχή ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1989 και το 1992 προστέθηκε στην UNESCO, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το κάστρο στεγάζει το Τσέσκι Κρουμλόβ Μπαρόκ Θέατρο το οποίο βρίσκεται στην 5η Κάστρική Αυλή. Είναι ένα από τα πιο πλήρως διατηρημένα μπαρόκ θέατρα με αυθεντικό κτίριο θεάτρου, αίθουσα συνεδριάσεων, ορχήστρα, στάδιο, στάδιο τεχνολογίας, μηχανήματα, coulisses (κουρτίνες σταδίου), λιμπρέτα, κοστούμια, κλπ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Památkový katalog NPÚ. pamatkovykatalog.cz/soupis/podle-relevance/1/seznam?katCislo=1000125170. Ανακτήθηκε στις 14  Φεβρουαρίου 2019.
  2. «Τσέσκυ Κρούμλοβ (Cesky Krumlov)». Travel2Prague. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  3. «History of Český Krumlov castle». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  4. «Státní hrad a zámek Český Krumlov web pages». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]