Ετεωνέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ετεωνεύς)

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ετεωνέας (Ετεωνεύς) είναι γνωστός ένας από τους υπηρέτες («θεράποντες») του βασιλιά της Σπάρτης, του Μενελάου. Ο Ετεωνέας, που ήταν γιος του Βοήθου («Βοηθοΐδης»), αναγγέλλει στον Μενέλαο την άφιξη του Τηλεμάχου και του γιου του Νέστορα στα ανάκτορα: «`Οξω δυο ξένοι φτάσανε, θεόθρεφτε Μενέλαε, / και λες πως είναι απ' τη γενιά του Δία του μεγάλου. / `Ορισε αν θα ξεζέψουμε τα γλήγορα άλογά τους, / ή σ' άλλους θα τους στείλουμε να τους φιλοξενήσουν.» (Οδύσσεια, δ 26-29, μετάφραση Ζησίμου Σίδερη). Τότε ο Μενέλαος του απάντησε θυμωμένα: «Γιε του Βοήθου Ετεωνιά, χαμένα πριν δεν τάχες, / μα τώρα μου μωρολογάς σαν το μικρό παιδάκι. / `Αλλοι κι εμάς μας φίλεψαν στα ξένα το ψωμί τους / κι ήρθαμε εδώ με το καλό, αν δε μας δώσει ο Δίας / κι άλλες ακόμα συμφορές να ιδούμε στα στερνά μας. / Μον' τρέχα αμέσως τ' άλογα των ξένων να ξεζέψεις, / κι οδήγα αυτούς πρωτύτερα να κάτσουν στο τραπέζι.» (δ 31-36)

Κατά την αναχώρηση του Τηλεμάχου από τη Σπάρτη, ο Ετεωνέας αναφέρεται και πάλι στην Οδύσσεια: «Τότε ήρθε κι ο Ετεωνιάς του Βόηθου ο γιος, ξυπνώντας / απ' το κρεβάτι του, γιατί δεν κατοικούσε αλάργα. / Τον πρόσταξε τ' Ατρέα ο γιος φωτιά να πάει ν' ανάψει / να βάλει κρέας να ψηθεί. Κι άκουσε αυτός αμέσως.» (ο 95-98)


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901