Πριγκίπισσα Αικατερίνη Καρατζά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αικατερίνη Ταμπακοπούλου)
Πριγκίπισσα Αικατερίνη Καρατζά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αικατερίνη Καρατζά (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΑικατερίνη Ταμπακοπούλου
Γέννηση1815
Βυτίνα Αρκαδίας
Θάνατος13  Απριλίου 1893
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Καρατζάς
ΟικογένειαΟικογένεια Ταμπακοπούλου και Οικογένεια Παπαγιαννόπουλων - Δεληγιάννη

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη Καρατζά ή Αικατερίνη Ταμπακοπούλου (1815-1893) ήταν η σύζυγος του Κωνσταντίνου Καρατζά, Πρίγκιπα της Κωνσταντινούπολης, δεύτερου γιου του Ηγεμόνα της Βλαχίας, Ιωάννη Καρατζά και της Ελένας Σκανάβη.

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Καρατζά γεννήθηκε το 1815 στη Βυτίνα, Αρκαδίας και ήταν κόρη του τραπεζίτη της Κωνσταντινούπολης και μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Γεώργιου Ταμπακόπουλου, και της Ελισάβετ Δηλιγιάννη. Είχε μία αδελφή, την Ελένη Πλαπούτα και έναν αδελφό, τον Ιωάννη Ταμπακόπουλο.

Ήταν απόγονος της ιστορικής προυχοντικής οικογένειας των Ταμπακόπουλων της Αρκαδίας και εκ μητρός της οικογένειας Παπαγιαννόπουλων - Δεληγιάννη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη σύζυγος του πρίγκιπα Κωνσταντίνου Ι. Καρατζά με τον οποίο παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα 1848.[1] Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά και δύο εγγόνια:

  • Γεώργιος (1850-1871), πρίγκιπας Κωνσταντινουπόλεως. Σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης το 1871 κατά το Γαλλοπρωσικό Πόλεμο, πολεμώντας για τη Γαλλία.
  • Μαρία (1854-1910), πριγκίπισσα Κωνσταντινουπόλεως. Παντρεύτηκε το 1878 στο Παρίσι τον Ναθάνιελ Δ' Τζόνστον, βουλευτής της Γαλλίας και διάσημος οινοπαραγωγός του Μπορντώ (ιδιοκτήτης των περίφημων κτημάτων Château Latour, Château Ducru-Beaucaillou και Château Dauzac). Είχαν δύο παιδιά τον Αρθούρο-Γεώργιο-Κωνσταντίνο Τζόνστον (1879-1972), παντρεύτηκε την Valentine Guestier, και την Αικατερίνη-Φάνη Τζόνστον (1884-1971), σύζυγος του Robert Davis.[2][3]

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Καρατζά ήταν συγγενής του Κολίνου Θ. Κολοκοτρώνη, του Σπ. Τρικούπη, του Π. Ποταγού, του Π. Τριανταφυλλίδη, του Ανδ. Ζυγομαλά και του Νικ. Π. Δηλιγιάννη.

Πέθανε στις 13 Απριλίου του 1893 στη Γαλλία (Παρίσι) και η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Παρίσι. Στην κηδεία της παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ναθάνιελ Δ’ Τζόνστον, ο πρίγκιπας Ιωάννης Κ. Καρατζάς και ο Νικόλαος Π. Δηλιγιάννης. Η αναγγελία θανάτου δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της Γαλλίας Le Journal, Le Gaulois, Le Matin και Le Figaro.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reverend, Albert. Annuaire de la noblesse de France. 50. Γαλλία: Au Bureau de la publication. σελ. 595. 
  2. Poll, Galen. The Last Princess of Constantinople - Maria Caradja. ΗΒ: PhiloDao. σελ. 24-48. 
  3. Hensel, Lowenthal· Strachwitz, Sigrid. Europa im Porträt : A-L. Γερμανία: Gebr Mann. σελ. 93-94. 
  4. Poll, Galen. The Last Princess of Constantinople - Maria Caradja. ΗΒ: PhiloDao. σελ. 46-48.