Wolfenstein (σειρά βιντεοπαιχνιδιών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Wolfenstein είναι μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που αναπτύχθηκε αρχικά από τη Muse Software. [1] Η πλειοψηφία των παιχνιδιών ακολουθεί τον William "BJ" Blazkowicz, έναν αρχηγό του αμερικανικού στρατού, και τον αγώνα του ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα . Οι προηγούμενοι τίτλοι επικεντρώνονται γύρω από τους Ναζί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν υπερφυσικές και αποκρυφιστικές δυνάμεις, ενώ αργότερα τα παιχνίδια τοποθετούνται σε μια εναλλακτική ιστορία στην οποία οι δυνάμεις του Άξονα κέρδισαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμου .

Τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, το Castle Wolfenstein και το Beyond Castle Wolfenstein, επικεντρώθηκαν στο παιχνίδι που βασίζεται σε μυστικότητα από μια προοπτική από πάνω προς τα κάτω . Ξεκινώντας με το Wolfenstein 3D της id Software, άλλαξαν και βοήθησαν στη διάδοση του είδους shooter πρώτου προσώπου . Αφού η ZeniMax Media απέκτησε το λογισμικό id, συμπεριλαμβανομένου του franchise Wolfenstein, ο προγραμματιστής MachineGames έγινε ο κύριος προγραμματιστής της σειράς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1981–1992: Muse Software[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Castle Wolfenstein αναπτύχθηκε από τον προγραμματιστή Silas Warner, μαζί με τους Dale Gray και George Varndell, και δημοσιεύτηκε το 1981 από την εταιρεία του MUSE Inc. (αργότερα γνωστή ως Muse Software). [2] Η Warner αναφέρεται ως πρωτοπόρος στις πρώτες εποχές των βιντεοπαιχνιδιών, ειδικά στο είδος stealth . [3]

Το Κάστρο Γουλφενστάιν σχεδιάστηκε αρχικά από τον Warner αφού είδε τη βρετανοαμερικανική πολεμική ταινία του 1961 The Guns of Navarone, η οποία ακολουθεί τις προσπάθειες μιας συμμαχικής μονάδας κομάντο καθώς προσπαθούν να καταστρέψουν ένα φαινομενικά απόρθητο γερμανικό φρούριο . [4] [5] Την ίδια μέρα, η Warner έπαιξε το arcade παιχνίδι πολλαπλών κατευθύνσεων shooter <i id="mwQw">Berzerk</i>, στο οποίο ο παίκτης πλοηγείται σε έναν λαβύρινθο με ρομπότ που πυροβολούν λέιζερ. [6] Αφού έπαιξε το παιχνίδι, η Warner σκέφτηκε να πάρει το σχέδιο του Berzerk και να αντικαταστήσει τα ρομπότ με Ναζί. [7] Τελικά κατέληξε στην ιδέα ενός παιχνιδιού βασισμένου στο είδος arcade shoot 'em up, όπου οι παίκτες αποφεύγουν τους εχθρούς με σκοπό να τους σκοτώσουν, αλλά αντίθετα άλλαξε τον στόχο να ξεφύγουν από τους εχθρικούς φρουρούς και το κάστρο τους, όχι απαραίτητα να σκοτώσουν και να καταστρέψουν τους; Αυτό έκανε τους shooting guards ένα μέσο για τον σκοπό και όχι έναν αυτοσκοπό. [5]

1992–2001: id Software[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 1991, η πρόσφατα ιδρυθείσα εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Id Software, που ιδρύθηκε από τους προγραμματιστές John Carmack και John Romero, τον σχεδιαστή παιχνιδιών Tom Hall και τον καλλιτέχνη Adrian Carmack, σχεδίαζαν το επόμενο μεγάλο παιχνίδι τους μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους με τον πρώην εργοδότη τους Softdisk . [8] Μετά από μια αρχική πρόταση για ένα παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας από τον Hall με τίτλο It's Green and Pissed, σχετικά με την καταπολέμηση μεταλλαγμένων σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, ο Romero πρότεινε ένα 3D remake του Castle Wolfenstein . Η ομάδα στράφηκε στην ιδέα καθώς ο Χολ, ο Ρομέρο και ο Τζον Κάρμακ είχαν όλοι απολαύσει το αυθεντικό Castle Wolfenstein του 1981. [9] Η ομάδα αρχικά πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα λόγω ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων . Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το εμπορικό σήμα είχε ήδη λήξει μέχρι το 1986. [10]

Η παραγωγή για το Wolfenstein 3D ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 1991. Ο Romero έθεσε την ιδέα ως μια τρισδιάστατη έκδοση του Castle Wolfenstein και η ομάδα αρχικά σχεδίαζε να συμπεριλάβει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν συμπεριλάβει το Castle Wolfenstein και η συνέχειά του, όπως το σύρσιμο και η λεηλασία πτωμάτων. και ανοιγόμενα κιβώτια. Άρχισαν να εφαρμόζουν άλλες ιδέες εμπνευσμένες από την stealth πτυχή του Castle Wolfenstein, όπως η αλλαγή στολών με φρουρούς και η επίθεση stealth στους εχθρούς. η ομάδα μπόρεσε να το κάνει να λειτουργήσει, οπότε αν ένας φύλακας έβλεπε ένα νεκρό, προσπαθούσε να βρει τον παίκτη. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το stealth τελικά αφαιρέθηκαν καθώς ο Romero διαπίστωσε ότι εμπόδιζαν τη ροή του παιχνιδιού. Ο Romero δήλωσε σε συνέντευξή του ότι "το πρόβλημα είναι ότι το παιχνίδι σταμάτησε όταν κάνατε αυτά τα πράγματα... δεν θέλαμε να το επιβραδύνουμε, οπότε αφαιρέσαμε τα χαρακτηριστικά και το αφήσαμε γρήγορα." Όπως εξήγησε περαιτέρω ο Romero σε άλλη συνέντευξη: "Το παιχνίδι ήταν πολύ διασκεδαστικό όταν ήταν μια ιλιγγιώδης διαδρομή στους χάρτες με τόνους ναζί. Οτιδήποτε επιβράδυνε αυτό το παιχνίδι έπρεπε να φύγει."

Το Wolfenstein 3D της id κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου 1992 και δημοσιεύτηκε από την Apogee Software . [10] Το παιχνίδι έχει πιστωθεί ότι βοήθησε στην καθιέρωση του είδους shooter πρώτου προσώπου, [11] [12]Κκαι σηματοδότησε μια νέα κατεύθυνση για το ίδιο το franchise. Το 3D ήταν το πρώτο παιχνίδι που διέθετε προβολή πρώτου προσώπου και τρισδιάστατα γραφικά, ξεφεύγοντας από το πιο συγκρατημένο παιχνίδι του Castle Wolfenstein που εκτιμούσε τη μυστικότητα και τη διαχείριση των πόρω . Αντίθετα, το παιχνίδι προσάρμοσε το στυλ run and gun που θα έθεσε το πρότυπο για το είδος shooter πρώτου προσώπο . [11] Το Wolfenstein 3D ήταν το πρώτο παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε ο William "BJ" Blazkowicz, ένας Αμερικανός κατάσκοπος πολωνικής καταγωγής, ο οποίος θα γινόταν ο κύριος πρωταγωνιστής της σειράς. [13]

Η id Software ήλπιζε να βγάλει περίπου 60.000 $ από το παιχνίδι κατά την κυκλοφορία του. [7] Μέχρι το τέλος του 1993, το παιχνίδι είχε πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα, συν άλλες 100.000 μονάδες του prequel του Wolfenstein 3D: Spear of Destiny .[14][15]

Castle Wolfenstein (1981)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παιχνίδι stealth-περιπέτειας που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο οποίο ο παίκτης ελέγχει έναν ανώνυμο Αμερικανό αιχμάλωτο πολέμου καθώς κλέβει γερμανικά αρχεία που περιέχουν μυστικά πολεμικά σχέδια. Ο κύριος στόχος είναι να ξεφύγουν από το ομώνυμο οχυρό των Ναζί, αποφεύγοντας, αφοπλίζοντας ή μερικές φορές σκοτώνοντας εχθρικούς φρουρούς.

Το εναρκτήριο παιχνίδι του franchise αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε από την MUSE Inc. το 1981.

Beyond Castle Wolfenstein (1984)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια του Κάστρου Wolfenstein που διαδραματίζεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αδόλφου Χίτλερ ως Καγκελάριος της Γερμανίας. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να διασχίσει όλα τα επίπεδα του μυστικού καταφυγίου του Βερολίνου όπου ο Χίτλερ πραγματοποιεί μυστικές συναντήσεις με το ανώτερο προσωπικό του. Ο παίκτης πρέπει να ανακτήσει μια βόμβα που έχουν τοποθετήσει οι πράκτορες μέσα στο καταφύγιο και να την τοποθετήσει έξω από την πόρτα του δωματίου όπου ο Χίτλερ πραγματοποιεί τη συνάντησή του, ένα σενάριο που μοιάζει παροδικά με την πλοκή της 20ης Ιουλίου .

Το Beyond Castle Wolfenstein ήταν ο δεύτερος και τελευταίος τίτλος που αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε από τη Muse Software και κυκλοφόρησε το 1984. Μετά τον θάνατο του αρχικού σχεδιαστή του προγράμματος, [16] η χήρα του Silas Warner κυκλοφόρησε μια μεταφερμένη έκδοση του παιχνιδιού, καθώς και τον ανακατασκευασμένο πηγαίο κώδικα προς τιμήν του το 2004.

Wolfenstein 3D (1992)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού οι Ναζί συνέλαβαν έναν Αμερικανό κατάσκοπο, τον William "BJ" Blazkowicz, ο οποίος στάλθηκε για να σαμποτάρει το καθεστώς του εχθρού και να ματαιώσει τα σχέδιά τους, τον φυλακίζουν κάτω από το Κάστρο Wolfenstein. Βρίσκοντας έναν τρόπο να ακινητοποιήσει έναν δεσμοφύλακα, ο BJ καταφέρνει να οπλιστεί με ένα κλεμμένο πιστόλι και να προχωρήσει στους υπόγειους ορόφους του κάστρου, στο δρόμο του για να ολοκληρώσει την αποστολή του αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από την «Επιχείρηση Eisenfaust» και να την καταστρέψει.

Το Wolfenstein 3D ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που αναπτύχθηκε από την id Software και εκδόθηκε από την Apogee Software . Σηματοδότησε τη μετάβαση της σειράς στο είδος shooter πρώτου προσώπου, ένα είδος που το παιχνίδι θα συνεχίσει να εκλαϊκεύει.

Spear of Destiny[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Spear of Destiny είναι ένα πακέτο επέκτασης για το Wolfenstein 3D που αναπτύχθηκε από την id Software και δημοσιεύτηκε από την FormGen Corporation . Τοποθετημένο πριν από τα γεγονότα του Wolfenstein 3D, ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του William "BJ" Blazkowicz, ο οποίος πρόκειται να επανακτήσει το Spear of Destiny από τους Ναζί μετά την κλοπή του από τις Βερσαλλίες.

Return to Castle Wolfenstein (2001)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο πράκτορες μιας συμμαχικής υπηρεσίας κατασκοπείας, ο William "BJ" Blazkowicz και ο Agent One αιχμαλωτίζονται από τους Ναζί και φυλακίζονται στο Castle Wolfenstein κατά την προσπάθειά τους να ερευνήσουν φήμες γύρω από ένα από τα προσωπικά έργα του Heinrich Himmler, το SS Paranormal Division . Ο πράκτορας One σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ ο Blazkowicz δραπετεύει από την κράτηση, παλεύοντας να βγει από το κάστρο. Καθώς η πρόκληση είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο Blazkowicz ανακαλύπτει ότι οι Ναζί κατασκευάζουν ένα σχέδιο που ονομάζεται «Επιχείρηση Ανάσταση», το οποίο επιβλέπει την ανάσταση των νεκρών καθώς και την αντιμετώπιση υπερφυσικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας τα για δικό τους όφελος για να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στη συμμαχική δύναμη. .

Wolfenstein: Enemy Territory (2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει ως πακέτο επέκτασης για το Return to Castle Wolfenstein, το Enemy Territory κυκλοφόρησε αντ 'αυτού ως αυτόνομος, δωρεάν για αναπαραγωγή τίτλος για πολλούς παίκτες. Αντί για λειτουργία καμπάνιας για έναν παίκτη και ιστορία, το παιχνίδι διαθέτει μια διευρυμένη έκδοση του παιχνιδιού για πολλούς παίκτες του προηγούμενου τίτλου. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Splash Damage και δημοσιεύτηκε από την Activision .

Wolfenstein RPG (2008)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια αποστολή για τη διερεύνηση του Παραφυσικού Τμήματος του στρατού του Άξονα, ο William "BJ" Blazkowicz συλλαμβάνεται και κρατείται αιχμάλωτος στον Πύργο. Ξεφεύγει από τις εχθρικές δυνάμεις και θέτει τον εαυτό του να τους σταματήσει και την επιχείρηση τους που περιλαμβάνει υπερφυσικές δραστηριότητες μια για πάντα, διεισδύοντας στο Κάστρο Wolfenstein για να συνεχίσει την απόδρασή του βαθιά μέσα.

Wolfenstein (2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Blazkowicz ανακαλύπτει ένα αφύσικο μετάλλιο που περιέχει υπερφυσικές δυνάμεις ενώ βρίσκεται σε αποστολή σε ένα γερμανικό θωρηκτό. Μαθαίνοντας ότι οι Ναζί είχαν αρχίσει να σκάβουν βαθιά σε κρυσταλλικά ορυχεία για να αποκτήσουν περισσότερο υλικό, η OSA στέλνει το πρακτορείο τους στη φανταστική πόλη Isenstadt, την οποία είχαν αναλάβει πλήρως οι Ναζί για να ανασκάψουν σπάνιους κρυστάλλους Nachtsonne που ήταν απαραίτητοι για την πρόσβαση στο "Black". Ήλιος» διάσταση.

Το παιχνίδι του 2009 ήταν μια χαλαρή συνέχεια του Return to Castle Wolfenstein που αναπτύχθηκε από την Raven Software, που παρήχθη από την id Software και δημοσιεύτηκε από την Activision .

Wolfenstein: The New Order (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Τάξη διαδραματίζεται μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν όπου οι δυνάμεις του Άξονα κέρδισαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1946, καθώς οι Ναζί επεκτείνουν το καθεστώς τους σε όλο τον κόσμο, ο πράκτορας της OSA William "BJ" Blazkowicz αποστέλλεται να δολοφονήσει τον στρατηγό Deathshead, ως μέρος μιας τελευταίας συνολικής προσπάθειας των συμμαχικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων και κομάντο. Η αποστολή είναι μια αποτυχία και, μετά τη σφαγή της μονάδας από τις ναζιστικές δυνάμεις, ο Blazkowicz μόλις και μετά βίας ξεφεύγει από το συγκρότημα, υφίσταται ένα κρίσιμο τραύμα στο κεφάλι που τον καθιστά αναίσθητο και στη συνέχεια τον βάζει σε κώμα.

Το Youngblood αναπτύχθηκε από τη MachineGames σε συνεργασία με τα Arkane Studios και δημοσιεύτηκε από την Bethesda Softworks στις 26 Ιουλίου 2019. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί σε λειτουργίες για έναν παίκτη και για πολλούς παίκτες για την εκστρατεία ιστορίας. [17] Όσοι αγοράσουν την Deluxe έκδοση του παιχνιδιού μπορούν να προσκαλέσουν άλλους παίκτες στις συνεδρίες τους, ανεξάρτητα από το αν ο προσκεκλημένος είναι ιδιοκτήτης του παιχνιδιού. [18]

Wolfenstein: Cyberpilot (2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδραματίζεται είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα του Νέου Κολοσσού, ο πρωταγωνιστής απεικονίζεται ως ένας χάκερ υπολογιστή γνωστός ως Cyberpilot που εργάζεται για τη Γαλλική Αντίσταση ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς.

Το Cyberpilot είναι μια παράπλευρη ιστορία που διαδραματίζεται χρονολογικά μια εβδομάδα πριν από τα γεγονότα του Youngblood . Σε αντίθεση με προηγούμενες συμμετοχές, το Cyberpilot είναι μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητα . [19] Το παιχνίδι κυκλοφόρησε μαζί με το Youngblood την ίδια μέρα με ανάμεικτες κριτικές. [20]

Σε μια ανακοίνωση που έγινε στην Αμερικανική Αγορά Κινηματογράφου (AFM) του 2012, ο παραγωγός Samuel Hadida και η Panorama Media είπαν ότι χρησιμοποίησαν τον Roger Avary για το σενάριο και τη σκηνοθεσία του Castle Wolfenstein . [21]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Halter, Ed (2006). From Sun Tzu to Xbox: War and Video Games. PublicAffairs. σελ. 155. ISBN 978-1-56025-681-6. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. Castle Wolfenstein (1989)(MUSE Software). 1989. σελ. 10. 
  3. «Silas Warner». games.greggman.com. 
  4. «The History of Wolfenstein». SAPPHIRE Nation - Community blog by SAPPHIRE Technology (στα Αγγλικά). 27 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  5. 5,0 5,1 Electronic Games - Volume 01 Number 04 (1982-06)(Reese Communications)(US). Ιουνίου 1982. σελίδες 22–23. 
  6. House, © Future Publishing Limited Quay· Ambury, The· Engl, Bath BA1 1UA All rights reserved· number 2008885, Wales company registration. «The Making Of Berzerk | Retro Gamer». www.retrogamer.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  7. 7,0 7,1 Dransfield, Ian (29 Απριλίου 2018). «The history of Wolfenstein | PC Gamer». PC Gamer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  8. Sanglard, Fabien (24 Ιουνίου 2019). «How id built Wolfenstein 3D using Commander Keen tech». www.gamasutra.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  9. Matt Chat 52: Wolfenstein 3D with John Romero, https://www.youtube.com/watch?v=fyZlghk3Jds, ανακτήθηκε στις 2021-08-16 
  10. 10,0 10,1 «The Dawn of the FPS: inside the making of Wolfenstein 3D». PCGamesN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2021. 
  11. 11,0 11,1 Staff, Xbox Wire (20 Μαΐου 2014). «30 Years of Butt-Kicking: The History of Wolfenstein». Xbox Wire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2021. 
  12. «CGW's Hall of Fame from 1UP.com». archive.ph. 16 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2021. 
  13. «William "B.J." Blazkowicz - IGN». archive.ph. 11 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  14. Casserly, Martyn. «Wolfenstein 3D: Replay the game that made the way for Doom, Quake, Call of Duty and others». Tech Advisor (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  15. Staff, Xbox Wire (30 Ιουλίου 2015). «Know Your Genres: First-Person Shooters». Xbox Wire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  16. «Programming pioneer Silas Warner dies». Gamespot. 18 Μαρτίου 2004. 
  17. «Wolfenstein: Youngblood stars B.J. Blazkowicz's twin daughters killing Nazis in 1980s Paris». The Verge. https://www.theverge.com/2018/6/10/17447598/wolfenstein-youngblood-co-op-sequel-new-colossus-bethesda-e3-2018. Ανακτήθηκε στις 2018-06-11. 
  18. «Wolfenstein: Youngblood goes up for preorder on Xbox and PC». Windows Central. 27 Μαρτίου 2019. 
  19. «E3 2018: Prey and Wolfenstein VR Experiences Revealed». IGN (Ziff Davis). http://www.ign.com/articles/2018/06/11/e3-2018-prey-and-wolfenstein-vr-experiences-revealed. Ανακτήθηκε στις 2018-06-13. 
  20. Miucin, Filip (14 Ιουνίου 2018). «E3 2018: Wolfenstein VR Leaves Out Everything We Love About the Series». IGN. Ziff Davis. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2018. 
  21. Vejvoda, Jim (1 Νοεμβρίου 2012). «Castle Wolfenstein Movie Announced». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2014.