Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Geraki/Structured Discussions Archive 1

Verified Pie (συζήτησησυνεισφορές)

Όπως προφανώς καταλάβατε και μόνοι σας, έκανα κάποιες μικρές «αισθητικές» αλλαγές στην Πύλη Κοινότητας, στις Σελίδες για διαγραφή και στη Βικιπαίδεια:Βοήθεια. Με θετικό σκεπτικό, και καλή πρόθεση! Ελπίζω να μην ενοχλούν - όσες δεν αναιρέσατε , γιατί νομίζω προσφέρουν κάτι στη ΒΠ :)

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Αντιλαμβάνομαι ότι κάνεις αλλαγές με καλή πρόθεση, αλλά περιέχουν πολλά σφάλματα κώδικα, συνέπειας σχεδιασμού, χρηστικότητας, και προσβασιμότητας. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζεις html, css, και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτά, και δεν είσαι υποχρεωμένος, αλλά αυτό δημιουργεί σφάλματα όταν κάνεις τέτοιες αλλαγές.

Για παράδειγμα, αφήνεις ανοιχτό το άνοιγμα έντονου κειμένου '''Κάτι βασιζόμενος στο ότι το λογισμικό προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Το ότι το λογισμικό (συγκεκριμένα ο parser) το αντιμετωπίζει στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει, δεν συμβαίνει πάντα και επιπλέον κοστίζει πόρους, και διαφορετικές εκδόσεις του λογισμικού μπορεί να μη το αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο ή μπορεί να μην το αντιμετωπίσουν καθόλου (hint: ειδικά αυτό το κομμάτι του λογισμικού ανανεώθηκε πριν 4-5 χρόνια και ήρθαν στην επιφάνεια χιλιάδες σφάλματα κώδικα). Σχετικά με τη συγκεκριμένη επεξεργασία, θα δεις ότι ήδη προστέθηκε αυτόματα στα Σφάλματα σύνταξης: Λείπει η ετικέτα τέλους (στο τέλος).

Σε αυτή την αλλαγή αλλάζεις τα <h3> σε <h4>. Όμως το heading στο οποίο περιλαμβάνονται και που βρίσκεται στην Βικιπαίδεια:Πύλη Κοινότητας είναι <h2> και έτσι σπάει η ιεραρχικότητα (είναι ακριβώς το ίδιο με == ==== , δεν μπορούμε να πηδάμε ένα επίπεδο). Έκανες την αλλαγή με βάση το πως φαίνεται στο μάτι (αισθητικά) αλλά δεν είναι σωστό. Το αισθητικό κομμάτι στις συγκεκριμένες σελίδες καθορίζεται από css σε templatestyles.

Δεν θα τα αναλύσω όλα εδώ βέβαια. Αλλά για να καταλάβεις και το κομμάτι «αισθητικής»/χρηστικότητας/προσβασιμότητας, η εκδοχή σου στην Πύλη:Κοινότητας δεν ήταν καλή με βάση αυτά τα παραδείγματα:

  • Απομακρύνεται από την αισθητική της Πύλη:Κύρια και οποιασδήποτε άλλης παρόμοιας σελίδας. Το όλο concept ήταν ότι αυτές οι πύλες είναι ισότιμες γι'αυτό και χρησιμοποιούν τον ίδιο σχεδιασμό. Και βασικά βασίζονται αμφότερες στο Πρότυπο:Portal.css, γι'αυτό και δεν είδες διάφορα inline css όπως αυτά που πρόσθεσες.
  • Αισθητική+χρηστικότητα: ακόμη και αν θέλαμε διάφορα χρώματα σε διάφορες επικεφαλίδες, το σίγουρο είναι ότι δεν θα χρησιμοποιούσαμε αρκετά από αυτά που χρησιμοποίησες: στον καθολικό σχεδιασμό της Βικιπαίδειας μπλε γράμματα σημαίνουν σύνδεσμο, κόκκινα γράμματα σύνδεσμο προς ανύπαρκτη σελίδα, κιτρνιοπράσινο σύνεδσμο προς σελίδα αποσαφήνισης (αυτό είναι gadget).
  • Προσβασιμότητα: Δύο από τις αποχρώσεις που χρησιμοποίησες δεν πληρούν τον ελάχιστο λόγο αντίθεσης για το WCAG 2.0 AA. ΒΠ:ΧΡΩΜΑ

Με χαρά να σε βοηθήσω σε ότι απορία έχεις, κάνε προτάσεις πριν τις εφαρμόζεις όμως, ή τουλάχιστον βλέπε αν αυτό που κάνεις είναι σωστό από όλες τις απόψεις και συμβαδίζουν με το όλο concept του σχεδιασμού.

Verified Pie (συζήτησησυνεισφορές)

οκ! Αν σε εκείνο το σημείο της Πύλης Κοινότητας που έκανα το λάθος να βάλω

αντί για

το κάνουμε έτσι;
Υ.Γ. Δες καλύτερα το μήνυμα μέσω κώδικα γιατί προέκυψαν κάποια σφάλματα

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Πολύ καλύτερο. 👍🏻

Απαντήστε στο "Αλλαγές"