Super Mario Kart

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Super Mario Kart
ΔημιουργόςNintendo Entertainment Analysis & Development
ΕκδότηςNintendo
ΠαραγωγόςShigeru Miyamoto
ΚαλλιτέχνηςYōichi Kotabe
ΣυνθέτηςSoyo Oka
ΣειράMario Kart
ΠλατφόρμαSuper Nintendo Entertainment System
ΕίδοςKart racing
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Super Mario Kart είναι βιντεοπαιχνίδι αγώνων καρτ του 1992 που αναπτύχθηκε και δημοσιεύθηκε από τη Nintendo για την κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών Super Nintendo Entertainment System. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς Mario Kart κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική το 1992 και στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο. Πωλώντας 8,76 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, το παιχνίδι έγινε το τέταρτο παιχνίδι με τις καλύτερες πωλήσεις του SNES όλων των εποχών. Το Super Mario Kart κυκλοφόρησε ξανά στην Virtual Console του Wii το 2009 και στην Virtual Console του Wii U το 2013. Η Nintendo κυκλοφόρησε ξανά το Super Mario Kart στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2017 ως μέρος της Super NES Classic Edition.

Στο Super Mario Kart, ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο ενός από τους οκτώ χαρακτήρες της σειράς Mario, ο καθένας με διαφορετικές δυνατότητες. Σε λειτουργία single player, οι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν με χαρακτήρες που ελέγχονται από υπολογιστή σε κύπελλα πολλαπλών αγώνων σε τρία επίπεδα δυσκολίας. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, επιθετικά και ενίσχυτκα power-ups μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κερδίθει πλεονέκτημα. Εναλλακτικά, οι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στο ρολόι σε λειτουργία Time Trial. Σε λειτουργία πολλών παικτών, δύο παίκτες μπορούν ταυτόχρονα να λάβουν μέρος στα κύπελλα ή να αγωνιστούν ο ένας εναντίον του άλλου στη λειτουργία αγώνα. Σε μια τρίτη λειτουργία πολλών παικτών - Battle Mode - ο στόχος είναι να νικήθουν οι άλλοι παίκτες, να επιτίθεθουν με power-ups, καταστρέφοντας μπαλόνια που περιβάλλουν κάθε καρτ.

Το Super Mario Kart έλαβε θετικά σχόλια και επαινέθηκε για την παρουσίαση, την καινοτομία και τη χρήση των γραφικών Mode 7. Έχει καταταχθεί μεταξύ των μεγαλύτερων βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Edge, IGN, The Age και GameSpot, ενώ η Guinness World Records το ονόμασε ως το πιο κορυφαίο παιχνίδι κονσόλας όλων των εποχών. Συχνά πιστώνεται με τη δημιουργία του καρτ-αγωνιστικού υπογονικού των βιντεοπαιχνιδιών, οδηγώντας άλλους προγραμματιστές να προσπαθήσουν να επαναλάβουν την επιτυχία του. Το παιχνίδι θεωρείται επίσης ότι ήταν το κλειδί για την επέκταση της σειράς Mario σε παιχνίδια εκτός πλατφόρμας. Αυτή η ποικιλομορφία την οδήγησε να γίνει το franchise παιχνιδιών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές συνέχειες για το Super Mario Kart, για κονσόλες, φορητές συσκευές και σε στοές, το κάθε παιχνίδι απολαμβάνει κριτική και εμπορική επιτυχία. Ενώ ορισμένα στοιχεία έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη σειρά, η βασική εμπειρία από το Super Mario Kart παρέμεινε ανέπαφη.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Super Mario Kart είναι ένα παιχνίδι αγώνων καρτ με λειτουργίες single και multiplayer. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες παίρνουν τον έλεγχο ενός από τους οκτώ χαρακτήρες του franchise του Mario και οδηγούν καρτ γύρω από πίστερ με θέμα Mario. Προκειμένου να αρχίσουν να οδηγούν, ο Lakitu θα εμφανιστεί με ένα φανάρι να κρέμεται στον πόλο του ψαρέματος στη γραμμή εκκίνησης, το οποίο ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση. Όταν το φως γίνεται πράσινο, αρχίζει επίσημα ο αγώνας ή η μάχη. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η κάμερα του παίκτη βρίσκεται πίσω από το καρτ του. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι είτε να τερματίσετε έναν αγώνα μπροστά από άλλους δρομείς, οι οποίοι ελέγχονται από τον υπολογιστή και άλλους παίκτες, ή να ολοκληρώσετε ένα γύρω στον ταχύτερο χρόνο. Υπάρχει επίσης ένας τρόπος μάχης στον οποίο ο στόχος είναι να επιτεθείτε στα καρτ των άλλων ανθρώπινων παικτών.

Τα πλακάκια που φέρουν ερωτηματικά είναι τοποθετημένα στις πίστες αγώνων. δίνουν ειδικές ικανότητες (power-ups) στα καρτ ενός παίκτη εάν το όχημα περάσει πάνω τους. Τα power-ups, όπως η ικανότητα να ρίχνουν όστρακα και μπανάνες, επιτρέπουν στους δρομείς να χτυπούν άλλους με τα αντικείμενα, προκαλώντας τους να γυρίσουν και να χάσουν τον έλεγχο. Ένα καρτ που αποκτά το αστέρι power-up είναι προσωρινά άτρωτο απο το να φαει επιθεση. Οι παίκτες υπολογιστών έχουν συγκεκριμένες ειδικές δυνάμεις που σχετίζονται με κάθε χαρακτήρα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθ 'όλη τη διάρκεια του αγώνα. Γραμμές νομισμάτων βρίσκονται στις πίστες. πάιρνοντας αυτά τα νομίσματα, ένα καρτ τα συλλέγει και αυξάνει την τελική του ταχύτητα. Η κατοχή νομισμάτων βοηθά επίσης τους παίκτες όταν το καρτ τους χτυπηθεί από άλλο: αντί να περιστρέφεται και να χάνει τον έλεγχο, χάνει ένα νόμισμα.

Το παιχνίδι διαθέτει προηγμένους ελιγμούς, όπως συρόμενη δύναμη και hopping. Η συρόμενη δύναμη επιτρέπει σε ένα καρτ να διατηρήσει την ταχύτητά του ενώ στρίβει, αν και η εκτέλεση του ελιγμού για πολύ καιρό προκαλεί την περιστροφή του καρτ. Το Hopping βοηθά ένα kart να εκτελεί πιο σφιχτές στροφές: το kart κάνει ένα σύντομο hop και γυρίζει στον αέρα, επιταχύνοντας στη νέα κατεύθυνση όταν προσγειώνεται. Οι κριτικοί επαίνεσαν το παιχνίδι του Super Mario Kart, περιγράφοντας τη λειτουργία μάχης ως «εθιστικό» και το παιχνίδι ενός παίκτη ως «απίστευτο». Το IGN δήλωσε ότι οι μηχανικοί του παιχνιδιού καθόρισαν το είδος.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Super Mario Kart δημιουργήθηκε από τον δημιουργό του Mario Shigeru Miyamoto και σκηνοθετήθηκε από τους Tadashi Sugiyama και Hideki Konno. Η ομάδα ανάπτυξης ξεκίνησε να παράγει ένα αγωνιστικό παιχνίδι ικανό να εμφανίζει ταυτόχρονα δύο παίκτες στην ίδια οθόνη παιχνιδιού, σε αντίθεση με το παιχνίδι ενός παίκτη F-Zero. Αυτό οδήγησε σε απλούστερες πίστες από αυτές του F-Zero. Το Computer and videogames δείχνουν ότι αυτή η αρχική έμφαση στη δημιουργία εμπειρίας δύο παικτών είναι ο λόγος για την οριζόντια διαχωριστική οθόνη του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του single-player mode. Το Battle Mode αναπτύχθηκε από την επιθυμία δημιουργίας ενός-προς-ενός τρόπου όπου η νίκη δεν καθοριζόταν απλά απο το ποιός θα τερματήσει πρώτος.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ως παιχνίδι σειράς Mario και το πρώτο πρωτότυπο χαρακτήρισε έναν γενικό χαρακτήρα καρτ δρομέα. H ομάδα αποφάσισε ότι χαρακτήρες ύψους τριών κεφαλών ταιριάζουν καλύτερα στο σχέδιο των καρτ. Δεν αποφάσισαν να ενσωματώσουν τους χαρακτήρες του Mario μέχρι μερικούς μήνες στην ανάπτυξη. Η επιλογή έγινε μετά όταν η ομάδα ανάπτυξης παρατηρούσε πώς ένα καρτ έμοιαζε με ένα άλλο οδηγώντας μετά από αυτό και αποφάσισε να δει πώς θα μοιάζει με τον Mario στο καρτ. Νομίζοντας ότι έχοντας το Mario στο kart φαινόταν καλύτερα από τα προηγούμενα σχέδια, γεννήθηκε η ιδέα ενός παιχνιδιού με θέμα το Mario.

Αξιοσημείωτο στην ανάπτυξη του Super Mario Kart ήταν η χρήση των γραφικών Mode 7. Για πρώτη φορά χρησιμοποιμένο στο F-Zero, το Mode 7 είναι μια μορφή χαρτογράφησης υφής που διατίθεται στο SNES που επιτρέπει σε ένα αεροπλάνο να περιστρέφεται και να κλιμακώνεται ελεύθερα, επιτυγχάνοντας μια ψευδο-τρισδιάστατη εμφάνιση. Η 1UP.com έχει επεινέσει τη χρήση του Mode 7 με την παροχή γραφικών παιχνιδιών τα οποία κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας θεωρήθηκαν "συναρπαστικά". Η αναδρομική αντανάκλαση στα οπτικά του Mode 7 ήταν αναμεμιγμένη, με την IGN να δηλώνει ότι η κάποτε επαναστατική τεχνολογία μοιάζει τώρα "ακατέργαστη και τρεμοπαίξιμη". Το Super Mario Kart παρουσίασε ένα τσιπ DSP (Digital Signal Processor). Τα DSP χρησιμοποιήθηκαν σε παιχνίδια SNES καθώς παρείχαν καλύτερο χειρισμό υπολογισμών κινητής υποδιαστολής για να βοηθήσουν με τρισδιάστατα μαθηματικά. Το τσιπ DSP-1 που χρησιμοποιήθηκε στο Super Mario Kart έγινε το πιο δημοφιλές τσιπ DSP που χρησιμοποιήθηκε στα παιχνίδια SNES. Η μουσική για το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Soyo Oka.


Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Super Mario Kart έλαβε κριτική αναγνώριση και αποδείχθηκε εμπορική επιτυχία. έλαβε μια έκδοση του Player's Choice αφού πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα και συνέχισε να πουλά 8,76 εκατομμύρια αντίτυπα, καθιστώντας το τέταρτο παιχνίδι με τις καλύτερες πωλήσεις ποτέ για το SNES. Συγκεντρωτικοί ιστότοποι βαθμολογίας GameRankings και MobyGames του έδωσαν κατά μέσο όρο πάνω από 90 τοις εκατό. Οι κριτικοί επαίνεσαν τα γραφικά Mode 7 του παιχνιδιού. Μια άλλη πτυχή του παιχνιδιού που έχει επαινέσει είναι το Gameplay του, το οποίο το Thunderbolt περιέγραψε ως το «βαθύτερο [και] το πιο εθιστικό… που βρέθεικε στην κονσόλα SNES». Οι αναδρομικές κριτικές του παιχνιδιού ήταν θετικές με τέλεια βαθμολογία που δόθηκαν από ιστότοπους κριτικών, συμπεριλαμβανομένων των Thunderbolt και HonestGamers. Η χρήση του στυλ και των χαρακτήρων του franchise του Mario επαινέθηκε επίσης, καθώς και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε δρομέα. Η Mean Machines περιέγραψε το παιχνίδι ως "χρυσαφένιο χρυσό" με τρόπο που κανένας άλλος - ούτε καν οι συνέπειές του - ταιριάζει και το GameSpot ονόμασε το παιχνίδι ως ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών για την καινοτομία, το gameplay και το οπτικό του στυλ. Η Entertainment Weekly έγραψε ότι παρόλο που το παιχνίδι φαίνεται να είναι μια «κυνική απόπειρα της Nintendo να εξαργυρώσει το franchise του Super Mario», η κριτική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το να βάζεις τους γνωστούς χαρακτήρες σε σούπερ μάρκετ κάνει πραγματικά ένα ευχάριστο αγωνιστικό παιχνίδι " Η GamePro είπε ότι το παιχνίδι "κάνει εξαιρετική δουλειά για να συλλάβει τον ενθουσιασμό των αγώνων Go-kart, και το περιτυλίγει στην οικεία, διασκεδαστική, ατμόσφαιρα του Mario". Ο κριτικός επαίνεσε επίσης τη χρήση του Mode 7 και προκαλώντας τους αντιπάλους που ελέγχονται από την CPU.


Το Super Mario Kart έχει καταχωριστεί μεταξύ των καλύτερων παιχνιδιών που έχουν γίνει ποτέ πολλές φορές. Το 1996, η Next Generation το ανέφερε ως τον αριθμό 37 στα "Top 100 Games of All Time", σχολιάζοντας ότι τα χειριστήρια είναι κομψά σχεδιασμένα για να προσφέρουν "εξαιρετική διασκέδαση". Το 1999, η Next Generation καταχώρισε το Super Mario Kart ως τον αριθμό 7 στα "Top 50 Games of All Time", σχολιάζοντας ότι, "Μιμήθηκε χίλιες φορές, αλλά ποτέ, ποτέ, εξισώθηκε. Το Mario Kart άλλαξε τους κανόνες για το παιχνίδι οδήγησης και έδωσε στον κόσμο μια από τις πιο συναρπαστικές και εθιστικές εμπειρίες δύο παικτών ποτέ. " Το Electronic Gaming Monthly το κατέταξε ως το 15ο καλύτερο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών, αποδίδοντας την υψηλότερη κατάταξή του από το Mario Kart 64 (το οποίο ήρθε στην 49η θέση) στον ανώτερο σχεδιασμό αγωνων και powerups. Το IGN το κατέταξε ως το 15ο καλύτερο παιχνίδι που έγινε ποτέ το 2005, χαρακτηρίζοντάς το ως "το αρχικό αριστούργημα καρτ" και ως το 23ο καλύτερο παιχνίδι ποτέ το 2007, συζητώντας την πρωτοτυπία του κατά την κυκλοφορία. Η Age το έβαλε στον αριθμό 19 στη λίστα των 50 καλύτερων παιχνιδιών το 2005 και το 2007 ο Edge κατέταξε τον Super Mario Kart στον αριθμό 14 στη λίστα των 100 καλύτερων παιχνιδιών τους, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη επιρροή του στη σχεδίαση βιντεοπαιχνιδιών. Το παιχνίδι περιλαμβάνεται επίσης στο Yahoo!Games UK που επαινεί τους ελκυστικούς χαρακτήρες και τα power ups. Το παιχνίδι κατέλαβε την 13η θέση στα 100 μεγαλύτερα παιχνίδια της Nintendo Magazine όλων των εποχών. Το Guinness World Records το κατέταξε στο νούμερο 1 σε μια λίστα με τα κορυφαία 50 παιχνίδια κονσόλας όλων των εποχών με βάση τον αρχικό αντίκτυπο και τη διαρκή κληρονομιά.