Source

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Source
Γενικά
ΔημιουργοίValve Corporation
Ημερ. ΔημιουργίαςΟκτώβριος 2004
ΕίδοςΜηχανή παιχνιδιού
Διανομή
ΛειτουργικάWindows, macOS, Linux
ΠροκάτοχοςGoldSrc
ΔιάδοχοςSource 2
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςValve Corporation
Γραμμένο σεC++
Άδεια χρήσηςΙδιωτικό λογισμικό
Σύνδεσμοι

Η μηχανή παιχνιδιών Source είναι ένα λογισμικό ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, δημιουργημένο από τη Valve Corporation. Πρώτη φορά αποκαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε με την κυκλοφορία του παιχνιδιού Counter-Strike: Source το 2004 και ακολούθως με το πολύ πετυχημένο Half-Life 2.

Σχεδιασμένη με σκοπό την υποστήριξη σύνθετων γραφικών, βελτιωμένη φυσική απόδοση και προηγμένα επίπεδα τεχνητής νοημοσύνης, η μηχανή παιχνιδιών Source, αν και είναι περισσότερο γνωστή για τη χρήση της από την Valve Corporation, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και από άλλα ανεξάρτητα στούντιο για τη δημιουργία αυτόνομων παιχνιδιών. Ένα από τα πιο προβεβλημένα παραδείγματα είναι το παιχνίδι Vampire: The Masquerade – Bloodlines από την Troika Games, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 2010 η Valve ανέπτυξε τη μηχανή παιχνιδιών Source 2, ως διάδοχο της αρχικής μηχανής Source, με στόχο να προσφέρει βελτιωμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Το ντεμπούτο της Source 2 στο κοινό έγινε μέσω της κυκλοφορίας του παιχνιδιού Half-Life: Alyx, που αποτελεί παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας (VR).