S.A.G.A.P.O.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"S.A.G.A.P.O."
Συμμετοχή της Eurovision 2002
Χώρα
Ελλάδα
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Στιχουργός
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
17η
Βαθ. τελικού
27
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "(I Would) Die for You" (2001)   
"Never Let You Go" (2003) ►

Το "S.A.G.A.P.O." ήταν η ελληνική συμμετοχή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2002, που ερμήνευσε στα Αγγλικά ο Μιχάλης Ρακιντζής. Επισήμως, αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η ελληνική συμμετοχή δεν είχε καθόλου στίχους στα ελληνικά, ωστόσο ο τίτλος είναι μεταγραφή της φράσης "Σ' αγαπώ" στα ελληνικά.[1][2]

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε τέταρτο ανά σειρά εμφάνισης εκείνο το βράδυ, μετά από Αυστρία με τον Manuel Ortega με το "Say A Word" και πριν την Ισπανία με τη Ρόσα Λόπεθ και το "Europe's Living A Celebration". Στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 27 βαθμούς, τερματίζοντας στη 17η θέση από τους συνολικά 24 συμμετέχοντες. Ο Μιχάλης και οι τραγουδιστές του ήταν ντυμένοι με μαύρα, ρομποτικά ρούχα, για την εμφάνισή τους στην Eurovision.

Το τραγούδι ασχολείται με τον πιο σίγουρο τρόπο να ενθαρρύνει τον Ρακιντζή, για να τον πει η αγάπη του πώς νιώθει γι' αυτόν. Αυτό περιγράφεται ως "ο κωδικός πρόσβασης" ("the password") σε όλους τους στίχους.

Ακολούθησε ως Έλληνας εκπρόσωπος στο Διαγωνισμό του 2003 η Μαντώ με το "Never Let You Go".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Παρασκήνια 2002: Μπάχαλα, τηλεπαράθυρα και καταγγελίες για κακή ηχοληψία και playback». Infe Greece. 13 Φεβρουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. Argyriou, Yiannis (25 Ιουλίου 2020). «Μιχάλης Ρακιντζής: "Η Eurovision ήταν πολύ φρου φρου, ήμουν ένα ξένο σώμα εκεί. Ήταν τρολ το S.A.G.A.P.O."». Eurovision Fun.