Off Piotrkowska

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Off Piotrkowska
Commons page Πολυμέσα

Η Off Piotrkowska (στυλιζαρισμένο: OFF Piotrkowska) είναι εναλλακτικό πολυλειτουργικό συγκρότημα που βρίσκεται στο Λοτζ της Πολωνίας, στις εγκαταστάσεις του πρώην κλωστοϋφαντουργείου του Φραντσίσεκ Ράμις στην Οδό Πιοτρκόφσκα 138/140.[1]

Η εγκατάσταση περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επτά νέων θαυμάτων της Πολωνίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2014 με βάση τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή των αναγνωστών του «National Geographic Traveller».[2] Το συγκρότημα στεγάζει αρχιτέκτονες, σχεδιαστές μόδας και στούντιο σχεδιασμού, καθώς και μουσικά κλαμπ, εστιατόρια, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες πρόβας, καταστήματα concept και μπαρ καφέ. Η Off Piotrkowska φιλοξενεί επίσης μαζικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου φεστιβάλ μουσικής Domoffon Festiwal.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 19ου και του 20ού αιώνα, τα κτίρια του εργοστασίου στέγαζαν το εργοστάσιο ύφανσης και βαμβακιού του Φραντσίσεκ Ράμις.[1]

Κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, στην περιοχή του πρώην εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας του Φραντσίσεκ Ράμις, άνοιξε το Εργοστάσιο Βιομηχανικής Κλωστοϋφαντουργίας του Λοτζ, και αργότερα το εργοστάσιο βιομηχανίας βαμβακιού. Από το 1999, τα μεταβιομηχανικά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες εταιρείες.[3] Στην αυλή στην οδό Πιοτρκόφσκα 138/140 υπήρχε μια συστάδα υπόστεγων με ασιατικά τρόφιμα, που ονομάζονταν από τους κατοίκους του Λοτζ «China Town».[4] Στο τέλος του 2011, η OPG Orange Property Group, ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ξεκίνησε το έργο Off Piotrkowska.[3] Ο δημιουργός και ο τρέχων συντονιστής του έργου της Off Piotrkowska είναι ο Μίχαου M. Στις, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της OPG Property Professionals. Η συνολική έκταση της Off Piotrkowska είναι 12.898 μ2, ενώ η ωφέλιμη επιφάνεια είναι 6.537 μ2.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Spacer pierwszy. Ulica Piotrkowska. Λοτζ: Wydawnictwo Jacek Kusiński. ISBN 978-83-927666-4-3. 
  2. «7 nowych cudów Polski. Wyjątkowe miejsca, które warto odwiedzić». forbes.pl (στα Πολωνικά). 30 Οκτωβρίου 2014. 
  3. 3,0 3,1 «Historia fabryki». archive.is. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Off Piotrkowska: budki z jedzeniem wracają na podwórko po China Town». dzienniklodzki.pl (στα Πολωνικά). 24 Ιουνίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]