Ludwigia peploides

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ludwigia peploides είναι ένα είδος της οικογένειας Primulaceae (Πριμουλίδες), ιθαγενές της Αμερικής το οποίο ωστόσο μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ηπείρους, όπου έχει εισαχθεί και εγκλιματισθεί. Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό, με έρποντες και κάποιες φορές διακλαδιζόμενους βλαστούς. Αναπτύσσεται σε υγρές ή πλημμυρισμένες θέσεις, όπου σχηματίζει τάπητες πάνω στη λάσπη ή στην επιφάνεια του νερού. Τα άνθη της L. peploides έχουν 5-6 λογχοειδή σέπαλα και 5-6 έντονα κίτρινα πέταλα. Ο καρπός είναι μία σκληρή, κυλινδρική κάψα.

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι είδος ιθαγενές των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία αποτελεί έναν εξαιρετικά προβληματικό, φυτικό εισβολέα. Στη Γερμανία περιλαμβάνεται στον Μαύρο Κατάλογο των εισβλητικών ειδών. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο) έχει απαγορευθεί η εισαγωγή και το εμπόριο του συγκεκριμένου φυτού.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γένος Ludwigia έχει κοσμοπολιτική εξάπλωση και περιλαμβάνει 82 είδη συνολικά.

Τα είδη Ludwigia απαντώνται κυρίως σε υγρότοπους καθώς και σε μεταβατικές θέσεις μεταξύ υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος. Προτιμούν νερά με βραδεία ροή, σε βάθη μέχρι 1 μέτρο. Τα μεγαλύτερα βάθη αποτελούν περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη τους. Δεν μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε ύδατα με αυξημένα επίπεδα αλατότητας.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό είδος. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς περιέχει πολυάριθμες ενώσεις όπως σαπωνίνες, τανίνες, πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή κλπ. Έχει επίσης ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.