Kehila Kedosha Janina

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Συναγωγή το 2007

Η Kehila Kedosha Janina (Ιερά Κοινότητα Ιωαννίνων) είναι μια συναγωγή που βρίσκεται στην οδό Broome 280 μεταξύ των οδών Allen και Eldridge στη γειτονιά Lower East Side του Μανχάταν της Νέα Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συναγωγή είναι η μόνη ρωμανιώτικη συναγωγή στο δυτικό ημισφαίριο. Οι ρομανιώτικες παραδόσεις είναι ξεχωριστές από αυτές του Σεφαραδίτικου Ιουδαϊσμού και του Ιουδαϊσμού Ασκενάζι, έλκοντας την καταγωγή τους στην Ανατολική Μεσόγειο για σχεδόν 2000 χρόνια, πολύ πριν από την Ισπανική Ιερά Εξέταση.

Κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο χτίστηκε μεταξύ 1925 και 1927 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Sydney Daub σε ρυθμο Classical Revival και Moorish Revival. Xαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1999. Υποβλήθηκε σε σημαντική αποκατάσταση το 2006 από τον αρχιτέκτονα Leonard Colchamiro, απόγονο ενός από τους αρχικους ιδρυτές της κοινότητας.

Η Kehila Kedosha Janina είναι κάπως ασυνήθιστη για μια συναγωγή Ρωμανιώτων καθώς εκτείνεται βόρεια νότια με το Ehal στη βόρεια πλευρά (οι συναγωγές των Ρωμανιώτων συνήθως εκτείνονται από ανατολικά προς δυτικά), το bimah βρίσκεται στο κέντρο του κύριου ιερού (οι περισσότερες συναγωγές Ρωμανιώτες τοποθετούν το bimah στον δυτικό τοίχο), και η εσωτερική σκάλα για το γυναικωνίτη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες κάθονται χωριστά (χαρακτηριστικό όλων των ορθόδοξων συναγωγών). Ο γυναικωνίτης του δεύτερου ορόφου περιέχει ένα μουσείο με τεχνουργήματα, εκθέματα και εβραϊκά αντικείμενα σχετικά με τον εβραϊσμό στην Ελλάδα, καθώς και ένα κατάστημα με είδη δώρων.