Julayi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Julayi
ΣκηνοθεσίαTrivikram Srinivas
ΠαραγωγήS. Radha Krishna
ΣενάριοTrivikram Srinivas
ΠρωταγωνιστέςAllu Arjun, Ileana D'Cruz, Rajendra Prasad, Sonu Sood, Brahmaji, Tanikella Bharani, Kota Srinivasa Rao, Dharmavarapu Subramanyam, M. S. Narayana, Brahmanandam, Hema, Sreemukhi, Shafi, Sivannarayana Naripeddi, Rao Ramesh, Pradeep Machiraju, Sheetal Menon, Tulasi, Pragathi και Ravi Prakash
ΜουσικήDevi Sri Prasad
ΦωτογραφίαChota K. Naidu και Shyam K. Naidu
ΜοντάζPrawin Pudi
Εταιρεία παραγωγήςHaarika & Hassine Creations
Πρώτη προβολή8  Αυγούστου 2012
Διάρκεια152 λεπτά
ΠροέλευσηΙνδία
ΓλώσσαΤελούγκου[1]

To Julayi (μτφ. Περιπλανώμενος) είναι μια κωμωδία δράσης που κυκλοφόρησε του 2012 στην ινδική γλώσσα Τελούγκου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τριβίκραμ Σρινίβας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Άλου Αρζούν, Σόνου Σουντ, Ιλεάνα Ντκρουζ και Ρατζέντρα Πρασάντ.

Η ταινία κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 8 Αυγούστου 2012 με θετικές κριτικές και γνώρισε εμπορική επιτυχία. Η ταινία έχει κερδίσει βραβείο Nandi καλύτερης δημοφιλούς ταινίας μεγάλου μήκους.[2] Διασκευάστηκε σε γλώσσα Ταμίλ με τίτλο Saagasam.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας αρχιληστής ονόματι Μπίτου και ένας νομικός σύμβουλος ονόματι Βαρανταρατζούλου σχεδιάζουν να ληστέψουν μια τράπεζα. Ο Ραβίντρα Νάραγιαν πιστεύει στο εύκολο κέρδος αντί να δουλεύει όπως ο πατέρας του Ναραγιάνα Μούρθι. Κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας συνάντησης με τον Μπίτου, ο Ραβί αποκαλύπτει την πρόθεσή του να βγάλει γρήγορα χρήματα ποντάροντας και αποκαλύπτει την τοποθεσία που μπαίνουν τα στοιχήματα. Εκεί, φτάνει η αστυνομία και ο Ραβί συλλαμβάνεται. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Ραβί συμπεραίνει ότι ο Μπίτου έχει ενημερώσει τους αστυνομικούς και πείθει τον υπαρχηγό της αστυνομίας Ράτζα Μάνικιαμ. Ο Μπίτου ληστεύει με επιτυχία την τράπεζα και ο αδερφός του Λάλα μεταφέρει τα χρήματα στη χωματερή της πόλης.

Ωστόσο, η αστυνομία πιάνει τον Λάλα, ο οποίος τους αντιστέκεται και στην πορεία σκοντάφτει, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Εντωμεταξύ, ο Μπίτου πηγαίνει στη χωματερή για να πάρει τα χρήματα, αλλά σοκάρεται καθώς η χωματερή έχει καεί και έχει γίνει στάχτη. Με τον αδερφό του νεκρό και τα χρήματα καμένα, ο Μπίτου αποφασίζει να σκοτώσει τον Ραβί. Ο Μάνικιαμ στέλνει τον Ραβί στη Χαϊντεραμπάντ στο πλαίσιο ενός προγράμματος προστασίας μαρτύρων και τον βάζει να μείνει στο σπίτι του φίλου του Σίταραμ. Μια μέρα, ο Ραβί τυχαίνει να δει τη Μαντού, ένα κορίτσι που συνεργάζεται με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Μέρθι, συνεργάτη του Μπίτου. Φτιάχνει πλαστά διαβατήρια για να βοηθήσει τη συμμορία του Μπίτου να δραπετεύσει από την Ινδία. Ο Ραβί γίνεται πιάνει φιλία με τη Μαντού, τελικά οι δυο τους ερωτεύονται και μαθαίνουν για τον Μπίτου.

Ο Μπίτου σκοτώνει τον Ράτζα Μάνικιαμ τοποθετώντας βόμβα στο αυτοκίνητό του και επιτίθεται και στην οικογένεια του Ραβί, του οποίου ο πατέρας μπαίνει στο νοσοκομείο αλλά αναρρώνει, γεγονός που τον κάνει να συνειδητοποιήσει τα λάθη του και να του ζητήσει να ξαναβρεί τα χρήματα για τους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά για την οικογένειά τους. Ο Ραβί ανακαλύπτει ότι η αδερφή του Ράτζι έχει απαχθεί, ενώ βρίσκεται παγιδευμένος για τη δολοφονία του Ράτζα Μάνικιαμ, όταν δέχεται εν αγνοία του μια κλήση που ενεργοποιεί τη βόμβα στο αυτοκίνητο, αλλά απελευθερώνεται με τη βοήθεια του Σίταραμ. Ο Ραβί ανακαλύπτει ότι ο Ράτζα Μάνικιαμ προσποιήθηκε ότι πέθανε, καθώς ο Μπίτου έμαθε το σχέδιο του Ράτζα Μάνικιαμ και του Βαρανταρατζούλου ου αντάλλαξαν τα χρήματα στη μάντρα με πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία έκαψαν για να κάνουν τον Μπίτου να πιστέψει ότι ο Ραβί έκαψε τα χρήματα.

Ο Μπίτου σκοτώνει τον Ράτζα Μάνικιαμ και τον Βαρανταρατζούλου και σχεδιάζει να φύγει από τη χώρα κρύβοντας τα χρήματα σε ένα κοντέινερ και μεταφέροντάς τα σε ένα εμπορικό πλοίο. Ο Ραβί, έχοντας καταλάβει το σχέδιο του Μπίτου, τους κάνει να επιστρέψουν τα χρήματα στην τράπεζα. Ο κολλητός σκοτώνεται από το πλήθος που είχε μαζευτεί στην τράπεζα για να διαμαρτυρηθεί. Ο Ραβί και ο Μπίτου έρχονται αντιμέτωποι, και ο Ραβί σκοτώνει τον Μπίτου με τη βοήθεια του Σίταραμ και σώζει τον Ράτζι. Στο τέλος, ο Ραβί πηγαίνει σε μια συνέντευξη και καταφέρνει να πάρει τη δουλειά.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

  • Άλου Αρζούν ως Ραβίντρα Νάραγιαν (Ραβί
  • Σόνου Σουντ ως Μπίτου
  • Ιλεάνα Ντκρουζ ως Μάντου
  • Κότα Σρινιβάσα Ράο ως Βαρανταρατζούλου

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σάουντρακ της ταινίας συνέθεσε ο Ντέβι Σρι Πρασάντ. Κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου 2012 μέσω της εταιρείας Aditya Music. Τους στίχους σε τρία τραγούδια έγραψε ο Σριμάνι, σε άλλα δύο τραγούδια ο Ραματζογκάγια Σάστρι και σε ένα ακόμα τραγούδι ο ίδιος ο Ντέβι Σρι Πρασάντ. Το σάουντρακ είχε τεράστια επιτυχία καθώς έτυχε θετικής υποδοχής από κριτικούς και κοινό. Ο διάσημος μουσικός ιστότοπος Musicperk.com ανέφερε το Julai ως ένα από τα 10 κορυφαία άλμπουμ το 2012, βαθμολογήθηκε με 9/10.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. indiancine.ma. indiancine.ma/BIHL.
  2. «Re – Shoots to Julaayi?». bharatone.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2012. 
  3. «Best of 2012-Telugu». Musicperk.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013.