Journal of Volcanology and Geothermal Research

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Journal of Volcanology and Geothermal Research
ΕκδότηςElsevier
ΈδραΟλλανδία και Βασίλειο των Κάτω Χωρών[1]
ΓλώσσαΑγγλικά[1]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

To Journal of Volcanology and Geothermal Research (= Ημερολόγιο της Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμικής Έρευνας) είναι ένα επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κυκλοφορίας που εκδίδεται στο Άμστερνταμ (Ολλανδία) από τον εκδοτικό οίκο ELSEVIER. Την ύλη του, που εστιάζεται σε θέματα ηφαιστειακών και γεωθερμικών διεργασιών και των επιπτώσεών τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, επιμελείται ειδική συντακτική επιτροπή από διακεκριμένους καθηγητές διαφόρων πανεπιστημίων.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εν λόγω περιοδικό αποτελεί μια ελεύθερη αλλά και ταχεία δημοσιογραφική πρόσβαση κυρίως των ηφαιστειολόγων για δημοσίευση ερευνών, εκθέσεων απόψεων ή σχολίων. Βασικά θέματα της ύλης του είναι κατά κατηγορία:

  1. Γεωλογικές έρευνες των ηφαιστειακών συστημάτων: όπως στρωματογραφία, τεκτονική δομή και επιρροή, ιστορία και εξέλιξη των ηφαιστειακών γεωμορφών, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και διασπορά, πρότυπα της λάβας και τέφρας, μέχρι και ανάλυση των παρατηρήσεων εκρήξεων.
  2. Γεωχημικές και πετρολογικές έρευνες των ηφαιστειακών πετρωμάτων: του μάγματος (γένεση, εξέλιξη, κρυστάλλωση, πτητικές συνθέσεις, διαλυτότητα, και εξαέρωση, ηφαιστειακή πετρογραφία και η ανάλυση υφής.
  3. , Θέματα υδρολογίας, γεωχημείας και μετρήσεις των ηφαιστειακών και υδροθερμικών ρευστών, ηφαιστειακές εκπομπές αερίων, ατμίδες, λίμνες κρατήρων καθώς και υδροθερμική μεταλλοφορία.
  4. Γεωφυσικές έρευνες των ηφαιστειακών συστημάτων: όπως φυσικές ιδιότητες των ηφαιστειακών πετρωμάτων και μαγμάτων, μελέτες ροής θερμότητας, ηφαιστειακή σεισμολογία, γεωδαισία και τηλεπισκόπησης.
  5. Υπολογιστική μοντελοποίηση και πειραματική προσομοίωση των μαγματικών και υδροθερμικών διαδικασιών: δυναμική έκρηξη, μάγμα μεταφορά και αποθήκευση, δυναμική λοφίου και διασπορά τέφρας, δυναμική ροή λάβας, υδροθερμικές ροές ρευστού και θερμοδυναμική υγρών.
  6. Κίνδυνοι σε ηφαίστειο και κίνδυνοι της έρευνας: μεθοδολογία ζωνώσεων, ανάπτυξη των εργαλείων πρόβλεψης, καθώς και τεχνικές αξιολόγησης για την ευπάθεια και τις επιπτώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]