Jetix

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
JETIX
Το λογότυπο του JETIX
ΊδρυσηΙανουάριος 2004
Πρώτη λειτουργία14 Φεβρουαρίου 2004
ΙδιοκτήτηςWalt Disney Company
Συνεργαζόμενα κανάλιαJetix Play (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες, Κάτω Χώρες, Αργεντινή
Γλώσσαπάνω από 20 γλώσσες
Περιοχή εκπομπήςπαγκόσμια
Κεντρικά γραφείαBurbank, Καλιφόρνια
Πρώην ονομασίεςFox Kids (στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική)
(π  σ  ε )

Το Jetix ήταν ένα διεθνές συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι αμερικανικής προέλευσης για παιδιά και εφήβους, που άνηκε στην The Walt Disney Company μέσω του τμήματός της Disney-ABC Television Group (σήμερα Walt Disney Television ).[1]

Θεωρήθηκε το διάδοχο κανάλι του Fox Kids το οποίο άρχισε να εκπέμπει την 1η Οκτωβρίου 2000. Το κανάλι εξέπεμπε από τα τέλη του 2004 έως το 2009, όταν τελικά αντικαταστάθηκε από το κανάλι Disney XD στις περισσότερες χώρες.[2][3] Στην Ελλάδα το Jetix ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2005. Κύριος μέτοχος του Jetix Europe ήταν η Walt Disney Company (75%). Η ίδια η εταιρεία ήταν μέρος της αμερικανικής εταιρείας 4kids Entertainment μέχρι να κλείσει το κανάλι. Σε όλο τον κόσμο, το Jetix παρακολουθούσαν πάνω από 279 εκατομμύρια συνδρομητές σε 80 χώρες και σε 25 γλώσσες.

Το Jetix μετέδωσε πολλές σειρές για παιδιά και εφήβους μεταξύ 6 και 14 ετών, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κινουμένων σχεδίων, ζωντανής δράσης, anime και κωμωδίας, μεταξύ άλλων. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του προήλθε από το ανενεργό κανάλι Fox Kids το οποίο παρήχθη και διανεμήθηκε διεθνώς από τη Saban Entertainment καθώς και από νέες σειρές σε συμπαραγωγή με άλλα ξένα κανάλια. Ωστόσο, μερικά από αυτά ακυρώθηκαν χωρίς προφανή λόγο και κυκλοφόρησαν σειρές που δεν είχαν προγραμματιστεί ποτέ να μεταδοθούν στα κανάλια Jetix στην Ευρώπη.

Αν και ήταν εμπορικά επιτυχημένο, στις 9 Οκτωβρίου 2009, το Jetix σταμάτησε να εκπέμπει και αντικαταστάθηκε από το Disney XD.[4] Όλα τα διεθνή κανάλια μετονομάστηκαν είτε ως Disney XD είτε ως Disney Channel λόγω της εστίασης της Walt Disney Company στις επωνυμίες της "Disney", " ABC " και " ESPN ". Μετά το κλείσιμο του τελευταίου καναλιού Jetix στη Ρωσία (αντικαταστάθηκε από το το Disney Channel Russia ) στις 10 Αυγούστου 2010 και με το κλείσιμο του Jetix Play στη Μέση Ανατολή την 1η Σεπτεμβρίου 2010 (το οποίο αντικαταστάθηκε από το Playhouse Disney, αργότερα Disney Junior )[5] το κανάλι Jetix σταμάτησε επίσημα να εκπέμπει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dindral, Amandeep (7 Δεκεμβρίου 2008). «The Walt Disney Company To Acquire Outstanding Shares Of Jetix Europe». The Walt Disney Company (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2024. 
  2. «Fox Kids Europe becomes Jetix to appeal to boys». www.campaignlive.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2024. 
  3. DiOrio, Carl (25 Οκτωβρίου 2001). «Fox Family costs Mouse less cheese in final deal». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2024. 
  4. «Jetix to become Disney XD». Digital Spy (στα Αγγλικά). 5 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2024. 
  5. «TV Channel: Disney Channel (Russian)». web.archive.org. 12 Αυγούστου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2024.