ITV (τηλεοπτικό δίκτυο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όνομα καναλιού ανά περιοχή:   ITV   STV   UTV

Το ITV είναι Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ελεύθερης μετάδοσης που εδρεύει στο Λονδίνο. Ιδρύθηκε το 1955 ως Ανεξάρτητη Τηλεόραση (Independent Television) υπό την εποπτεία της Αρχής Ανεξάρτητης Τηλεόρασης (σύμφωνα με το Νόμο Ηχητικών Μεταδόσεων μετονομάστηκε σε Ανεξάρτητη Τηλεοπτική Αρχή, ενώ σήμερα είναι γνωστή ως Όφκομ). Το κανάλι ιδρύθηκε για να υπάρχει ανταγωνισμός για τη τηλεόραση του BBC, η οποία ξεκίνησε τις τακτικές μεταδόσεις το 1936.[1]

Το ITV είναι το παλαιότερο εμπορικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την έγκριση του Νόμου Μεταδόσεων του 1990, το νόμιμο όνομα του είναι Κανάλι 3, για να ξεχωρίζεται από τα υπόλοιπα αναλογικά κανάλια της εποχής, τα BBC 1, BBC 2 και Channel 4. Ο αριθμός 3 ορίστηκε επειδή κάθε τοπικός σταθμός του ITV θα έπρεπε να μεταδίδεται από τη 3η συχνότητα (αριθμός 3 στο τηλεκοντρόλ).

Το ITV αποτελεί δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών, διαθέτοντας περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια καθώς και ανταλλαγές προγραμμάτων μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν και προγράμματα που μεταδίδονται σε όλο το δίκτυο. Στα τελευταία χρόνια αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν συγχωνευθεί, επομένως δύο εταιρείες κατέχουν τις δεκαπέντε παραρτήματα του καναλιού.

Το δίκτυο του ITV είναι ξεχωριστή έννοια από την ITV plc, της εταιρείας που προέκυψε από την συγχώνευση των Granada plc και Carlton Communications το 2004, η οποία κρατά τα δικαιώματα προβολής του Καναλιού 3 στην Αγγλία, την Ουαλία, τη νότια Σκωτία, τη Νήσο του Μαν και τα νησιά της Μάγχης, και τη Βόρεια Ιρλανδία. Με την εξαίρεση της Βόρειας Ιρλανδίας, το σήμα ITV χρησιμοποιείται από την ITV plc για τα προγράμματα του καναλιού 3 σε αυτές τις περιοχές. Στη Βόρεια Ιρλανδία, η ITV plc χρησιμοποιεί το σήμα UTV. Η STV Group plc χρησιμοποιεί το σήμα STV για τα κανάλια της στη βόρεια και κεντρική Σκωτία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]