iOS 17

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

iOS 17
Μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS
ΠρογραμματιστήςApple Inc.
Τύπος λογισμικούΚλειστού Κώδικα (με στοιχεία ανοιχτού κώδικα)
Συσκευές
Τύπος ΠυρήναΥβριδικός (XNU)
Επίσημη
ιστοσελίδα
https://www.apple.com/ios/ios-17-preview/
← iOS 16iOS 17

Το iOS 17 είναι η δέκατη έβδομη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple για το iPhone και ο διάδοχος του iOS 16. Ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου 2023 κατά τη διάρκεια του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου Προγραμματιστών της Apple, ενώ κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023.[1]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Mark Gurman, η εσωτερική κωδική ονομασία του iOS 17 ήταν Dawn. Η Apple αρχικά σκόπευε το iOS 17 να λαμβάνει περιορισμένες ενημερώσεις, εστιασμένες κυρίως στη βελιστοποίηση, όπως έγινε με το Mac OS X Snow Leopard, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στα νέα τους ακουστικά μικτής πραγματικότητας. Ώστοσο, αργότερα πρόσθεσαν αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά. [2] [3] [4]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεπαφή χρήστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφικά στοιχεία (widget) της αρχικής οθόνης μπορούν να περιέχουν κουμπιά και άλλα διαδραστικά στοιχεία, αντί να ανοίγουν μια εφαρμογή όταν πατηθούν. [5] Όταν το τηλέφωνο φορτίζεται και προσανατολίζεται οριζόντια, το iPhone εισέρχεται σε μια νέα κατάσταση αναμονής, η οποία εμφανίζει widget και Ζωντανές Δραστηριότητες. Ο φωνητικός βοηθός Siri μπορεί να κληθεί με "Siri" αντί για "Hey Siri" και δεν χρειάζεται να γίνει εκ νέου κλήση για διαδοχικές ερωτήσεις.[6]

Η αυτόματη διόρθωση και η υπαγόρευση του πληκτρολογίου γίνονται, σύμφωνα με την Apple, πιο ακριβείς και εξατομικευμένες στο στυλ γραφής των χρηστών. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του iOS, μπορεί να μάθει να μην διορθώνει αυτόματα τις βρισιές.[7][8] Οι λέξεις που έχουν διορθωθεί αυτόματα είναι υπογραμμισμένες και μπορούν να επαναφερθούν με ένα πάτημα. Οι προβλέψεις λέξεων εμφανίζονται ενσωματωμένα και προστίθενται όταν πατηθεί το πλήκτρο διαστήματος.[9]

Κοινωνικά δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τις αφίσες επαφών, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν την οθόνη που βλέπουν οι άλλοι χρήστες όταν δέχονται κλήση από αυτούς. Οι επιλογές προσαρμογής είναι παρόμοιες με την ανανεωμένη οθόνη κλειδώματος του iOS 16, με τη δυνατότητα να επιλεγεί μια προσαρμοσμένη εικόνα ή Memoji ως φωτογραφία επαφής και να άλλαξει η γραμματοσειρά και το χρώμα του ονόματός τους. Στην οθόνη αυτή, ένα νέο κουμπί Live Voicemail στέλνει την κλήση στον αυτόματο τηλεφωνητή και εμφανίζει μια μεταγραφή του μηνύματος στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αποφασίσει αν θα απαντήσει στη κλήση.[6]

Οι μεταφορές αρχείων AirDrop συνεχίζονται μέσω του Διαδικτύου εάν οι συσκευές είναι απρόσιτες. Ακουμπώντας ένα iPhone ή ένα Apple Watch σε ένα άλλο, οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν μια μεταφορά αρχείων AirDrop, μια κοινή δραστηριότητα με το SharePlay ή να ανταλλάξουν μια προσαρμόσιμη κάρτα επαφής με μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται NameDrop.[10]

Η εφαρμογή Μηνύματα έχει μια νέα δυνατότητα "Check In". Ο χρήστης επιλέγει μια επαφή, ορίζει έναν προορισμό και το Check In ειδοποιεί την επαφή μόλις ο χρήστης φτάσει στον προορισμό με ασφάλεια. Εάν ο χρήστης σταματήσει να κινείται προς τον προορισμό, η τοποθεσία, η διαδρομή και το επίπεδο μπαταρίας του χρήστη κοινοποιούνται αυτόματα στην επαφή. Η επαφή κατά τα άλλα δεν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη και αυτές οι πληροφορίες παραμένουν κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο.[11] [12] [13] Η εφαρμογή Μηνύματα εμφανίζει επίσης μια μεταγραφή φωνητικών μηνυμάτων. Τα emoji και οι αποκοπές φωτογραφιών (που δημιουργούνται μέσω του εργαλείου "αφαίρεση θέματος από το φόντο") μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοκόλλητα στις συνομιλίες του iMessage ή σε άλλες εφαρμογές.[14][6]

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφαρμογή Υγεία επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν και να επισημαίνουν τη διάθεσή τους και μπορεί να δείξει πώς η διάθεσή τους συσχετίζεται με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής με την πάροδο του χρόνου. Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους χρήστες να λαμβάνουν τυποποιημένες αξιολογήσεις ψυχικής υγείας για το άγχος και την κατάθλιψη.[15] Για να μειώσει την καταπόνηση των ματιών και να μειώσει τον κίνδυνο μυωπίας, το Screen Distance μπορεί να ειδοποιεί τους χρήστες όταν κρατούν το iPhone τους πολύ κοντά στο πρόσωπό τους και να τους προτρέπει να μετακινήσουν το τηλέφωνό τους σε ασφαλέστερη απόσταση.[16] [17] Οι χρήστες μπορούν να ειδοποιηθούν εάν ξεχάσουν να καταγράψουν ότι έχουν πάρει τα φάρμακά τους. Το Apple Fitness+ μπορεί να προσφέρει στους χρήστες προσαρμοσμένα σχέδια προπόνησης, να ορίζει προπονήσεις ή διαλογισμούς για να παίζουν διαδοχικά ή να αλλάζει χωριστά την ένταση της μουσικής και τη φωνή του εκπαιδευτή.[18]

Προσβασιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Personal Voice χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να επιτρέψει στους χρήστες να αναδημιουργήσουν τη δική τους φωνή να μετατρέπουν κείμενο σε ομιλία.[19] Η λειτουργία απευθύνεται σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητά τους να μιλούν (όπως εκείνοι με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) και προσφέρει την ευκαιρία να «δημιουργήσουν μια φωνή που να μοιάζει με αυτούς» για επικοινωνία. Ενσωματώνεται απρόσκοπτα με το Live Speech, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μιλούν με την προσωπική τους φωνή.

Το Point and Speak διευκολύνει τους χρήστες με προβλήματα όρασης να αλληλεπιδρούν με φυσικά αντικείμενα τα οποία έχουν διάφορες ετικέτες κειμένου. Για παράδειγμα, όσο χρησιμοποιείται ο φούρνος μικροκυμάτων, το Point and Speak συνδυάζει την είσοδο από την εφαρμογή Κάμερα, το LiDAR Scanner και τη μηχανική εκμάθηση στη συσκευή για να ανακοινώνει το κείμενο σε κάθε κουμπί καθώς οι χρήστες μετακινούν το δάχτυλό τους στο πληκτρολόγιο.

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κωδικοί επαλήθευσης μιας χρήσης που λαμβάνονται στο Mail μπορούν να συμπληρωθούν με ένα πάτημα χωρίς αποχώρηση από το Safari.

Η προστασία παρακολούθησης από συνδέσμους εντοπίζει παραμέτρους παρακολούθησης που ορίζονται από το χρήστη σε διευθύνσεις URL συνδέσμων και τις καταργεί αυτόματα. Ενεργοποιείται αυτόματα στο Mail, στα Μηνύματα και κατά την περιήγηση με το Safari σε Private Mode.

Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ομάδες κωδικών πρόσβασης για κοινή χρήση με οικογένεια και φίλους. Οι χρήστες μπορούν να ανακτήσουν κωδικούς πρόσβασης για έως και 30 ημέρες. Μετά την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης της οθόνης κλειδώματος, ο παλιός κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 72 ώρες για να επαναφέρετε τον νέο κωδικό πρόσβασης σε περίπτωση που τον ξεχάσετε. Υπάρχει επίσης ένα κουμπί για να λήξει αμέσως ο προηγούμενος κωδικός πρόσβασης.

Το iOS 17 περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές για τα δικαιώματα εφαρμογών. Όταν μια εφαρμογή επιθυμεί να προσθέσει ένα συμβάν στο Ημερολόγιο του χρήστη, το συμβάν προστίθεται χωρίς η εφαρμογή να μπορεί να διαβάσει ολόκληρο το περιεχόμενο του ημερολογίου. Όταν οι εφαρμογές ζητούν πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών του χρήστη, ο χρήστης μπορεί να μοιράζεται συγκεκριμένες φωτογραφίες με εφαρμογές, ενώ διατηρεί την υπόλοιπη βιβλιοθήκη ιδιωτική.

Μια προειδοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου ανιχνεύει γυμνό σε φωτογραφίες και βίντεο που λαμβάνονται στο AirDrop και άλλες εφαρμογές, αποκρύπτοντάς τα με ένα εφέ θολώματος πριν εμφανιστούν.

Η Λειτουργία απομόνωσης (Lockdown mode) μπορεί να εμποδίσει τη σύνδεση του iPhone σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2G και την αυτόματη σύνδεση σε μη ασφαλή ασύρματα δίκτυα και απενεργοποιεί περισσότερα API στο Safari που είναι επιρρεπή σε επιθέσεις, όπως IndexedDB, File API, FileReader API, WebSpeech API, WebLocks API και άλλα.[20] Το watchOS 10 της Apple, που ανακοινώθηκε παράλληλα με το iOS 17, υποστηρίζει επίσης τη Λειτουργία απομόνωσης και η λειτουργία ενεργοποιείται αυτόματα στο Apple Watch όταν είναι ενεργοποιημένη σε ένα ζευγοποιημένο iPhone.

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iOS 17 περιλαμβάνει μια νέα εφαρμογή, το Journal, μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ημερολογίου από άκρο σε άκρο που επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το FaceTime υποστηρίζει τη δυνατότητα των καλούντων να αφήνουν ένα μήνυμα βίντεο ή ήχου όταν ο παραλήπτης δεν είναι διαθέσιμος. Οι αντιδράσεις εφέ έχουν προστεθεί στις κλήσεις FaceTime, παρόμοια με τη λειτουργία αντιδράσεων στα Μηνύματα.

Το Apple Music υποστηρίζει συνεργατικές λίστες αναπαραγωγής και σταδιακό σβήσιμο μεταξύ τραγουδιών, λειτουργίες που ήταν προηγουμένως διαθέσιμες μόνο στο λειτουργικό σύστημα Android.

Το Apple Maps υποστηρίζει χάρτες εκτός σύνδεσης και μπορεί να εμφανίσει σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Εάν μια επαφή μοιράζεται την τοποθεσία της με τον χρήστη, ο χρήστης μπορεί να την αναζητήσει με το όνομά της στην εφαρμογή Χάρτες.

Το Safari υποστηρίζει προφίλ, τα οποία το καθένα έχει τα δικά του cookies και επεκτάσεις. Η ιδιωτική περιήγηση μπορεί να προστατευτεί με Face ID, η μετατροπή κειμένου σε ομιλία είναι ενσωματωμένη στο Safari και προστίθεται υποστήριξη για JPEG XL και HEIC. Η προβολή ιστορικού περιήγησης εμφανίζει favicons δίπλα στο όνομα και την περιγραφή της τοποθεσίας.

Η εφαρμογή Σημειώσεις υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ σημειώσεων και την προβολή και τη σήμανση αρχείων PDF απευθείας στην εφαρμογή. Στην εφαρμογή Υπενθυμίσεις, οι λίστες μπορούν να οργανωθούν σε ενότητες.

Η εφαρμογή Φωτογραφίες μπορεί να εμφανίζει συνταγές για το φαγητό στη φωτογραφία και αποκτά υπεστήριξη του Visual Look Up σε βίντεο. Τα κατοικίδια μπορούν να αναγνωριστούν και να κατηγοριοποιηθούν στην ενότητα Άνθρωποι.

Η εφαρμογή Κάμερα έχει δύο νέες προαιρετικές ρυθμίσεις: Το "Επίπεδο" εμφανίζει μια οριζόντια γραμμή που γίνεται κίτρινη όταν το θέμα είναι ευθυγραμμισμένο με τον ορίζοντα και το "Κλείδωμα ισορροπίας λευκού" μπορεί να απενεργοποιήσει τις αυτόματες ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού κατά την εγγραφή βίντεο.

Το Find My υποστηρίζει τον διαμοιρασμό AirTag με έως και πέντε άτομα.

Η εφαρμογή Ρολόι υποστηρίζει πολλαπλούς ταυτόχρονους χρονοδιακόπτες.

Υποστηριζόμενες συσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iOS 17 απαιτεί τσιπ A12 Bionic ή μεταγενέστερο. Καταργεί την υποστήριξη για συσκευές με τσιπ A11 Bionic: τα iPhone 8 και 8 Plus και iPhone X. Ωστόσο, οι συσκευές με A12 Bionic SoC (iPhone XS και XS Max και iPhone XR) και A13 Bionic SoC (iPhone 11, iPhone 11 Pro και 11 Pro Max και iPhone SE (2ης γενιάς)) έχουν περιορισμένη υποστήριξη. Οι συσκευές με A14 Bionic SoC ή νεότερο υποστηρίζονται πλήρως. [21]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Apple Releases iOS 17 With StandBy, Live Voicemail, Improved Autocorrect, FaceTime Video Messages and Tons More». MacRumors (στα Αγγλικά). 18 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  2. Gurman, Mark (2023-01-08). «Apple Will Talk Up Its Mixed-Reality Headset in 2023 But Not Much Else» (στα αγγλικά). Bloomberg News. https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-01-08/when-will-apple-launch-the-reality-pro-mixed-reality-headset-apple-2023-devices-lcnfzkc7. Ανακτήθηκε στις 2023-05-31. 
  3. Malik, Aisha (27 Μαρτίου 2023). «Apple's iOS 17 may include 'several' requested features». TechCrunch (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  4. Gurman, Mark (2023-05-24). «Apple Plans to Turn Locked iPhones Into Smart Displays With iOS 17» (στα αγγλικά). Bloomberg News. https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-24/apple-aapl-plans-to-turn-locked-iphones-into-smart-displays-with-ios-17. Ανακτήθηκε στις 2023-05-31. 
  5. Rossignol, Joe (5 Ιουνίου 2023). «iPhone Features Interactive Widgets Starting With iOS 17». MacRumors (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Johnson, Allison (5 Ιουνίου 2023). «Apple announces iOS 17 with StandBy charging mode and better autocorrect». The Verge. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023. 
  7. Hassan, Jennifer (6 Ιουνίου 2023). «Apple says new iPhone autocorrect will know you don't mean 'duck'». Washington Post. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  8. Vigliarolo, Brandon. «Apple fixes 'ducking' autocorrect in iOS 17». The Register (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  9. Rossignol, Joe (5 Ιουνίου 2023). «iOS 17 Promises to Dramatically Improve iPhone's Autocorrect». MacRumors (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  10. Malik, Sarah Perez and Aisha (5 Ιουνίου 2023). «AirDrop in iOS 17 will let you share contact info by bringing two iPhones close together». TechCrunch. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  11. Grothaus, Michael (5 Ιουνίου 2023). «Exclusive: Apple software chief Craig Federighi on iOS 17's new privacy features, why he's afraid of AI, and why he's not». Fast Company. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  12. Moussie, Stéphane (9 Ιουνίου 2023). «iOS 17 : comment faire savoir à vos amis que vous êtes bien rentré grâce à Check In». iGeneration (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  13. Coldewey, Devin (5 Ιουνίου 2023). «How to tell friends you got home safe with iPhone's new Check In feature». TechCrunch. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  14. Clover, Juli (6 Ιουνίου 2023). «You Can Turn Your Photos Into Animated Stickers With iOS 17». MacRumors (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  15. Clover, Juli (5 Ιουνίου 2023). «You Can Log Your Moods and Emotions in iOS 17». MacRumors (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  16. Stanley, Alyse (17 Ιουνίου 2023). «iOS 17 has a new eye strain reduction feature — here's how it works». Tom's Guide (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  17. Young, Kimberley. «New Apple features put a spotlight on myopia». Optometry Today (στα Αγγλικά). Association of Optometrists. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  18. «Apple provides powerful insights into new areas of health». Apple Newsroom (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  19. Velazco, Chris (16 May 2023). «Apple will let you teach your iPhone to speak in your voice». Washington Post. https://www.washingtonpost.com/technology/2023/05/16/apple-personal-voice-ai-iphone/. Ανακτήθηκε στις 17 June 2023. 
  20. «Safari 17 Beta Release Notes». Apple Developer Documentation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2023. 
  21. «iOS 17 Preview». Apple (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2023. 
Προκάτοχος
iOS 16
iOS 17
2023
Διάδοχος