HumanAid

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η HumanAid είναι μια ανθρωπιστική και αναπτυξιακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Με παραρτήματα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και με διεθνείς συνεργασίες, η HumanAid εξειδικεύεται σε θέματα πολιτικής, που άπτονται της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών, της παροχής άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληττόμενα κράτη και κοινωνίες, της δημιουργίας γεφυρών φιλίας και πολιτισμού μεταξύ των λαών.

Η πολιτική της σχηματικά αποτυπώνεται σε τρεις τεμνόμενους κύκλους. Ο ένας εμπεριέχει τους Στόχους της Χιλιετίας, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από τον ΟΗΕ και παρακολουθούνται από τον ΟΟΣΑ και ειδικότερα από την DAC (Development Assistance Committee). Ο δεύτερος περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τρίτος αποτυπώνει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής. Ο κοινός χώρος προσδιορίζει το πεδίο της δράσης της.

Αν η πολιτική διπλωματία αναπτύσσει τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, δηλαδή μεταξύ των κρατών και η οικονομική διπλωματία τις σχέσεις μεταξύ των αγορών, η αναπτυξιακή συνεργασία αναπτύσσει τις σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, σχέσεις που φαίνεται να είναι πιο ισχυρές, διότι συμβάλλουν στην συνεννόηση μεταξύ των πολιτισμών και είναι η βάση για να πετύχουν οι δύο προαναφερθείσες.

Τα προγράμματα της HumanAid αποσκοπούν να δημιουργήσουν αλληλεγγύη και σταθερότητα, να διευκολύνουν την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, να απομονώσουν εξτρεμισμούς και ξεπερασμένους εθνικισμούς, να συμβάλλουν στην ανοχή και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και να δρομολογήσουν βιώσιμη ανάπτυξη με απώτερο σκοπό την ειρήνη και την συνεργασία.

Η HumanAid ανήκει στον χώρο των ΜΚΟ, που υλοποιούν προγράμματα αναπτυξιακής ή έκτακτης ανθρωπιστικής - επισιτιστικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενα κράτη, όπως χτίσιμο σχολείων, νοσοκομείων, ορφανοτροφείων για παιδιά με HIV/AIDS, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, κ.α. ενώ διασφαλίζουν σύγχρονες υποδομές που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, μεταφέρουν τεχνογνωσία για τη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών, εκπαιδεύουν γυναίκες και νέους σε καινούργιες δεξιότητες. Σε περιοχές, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, η HumanAid επιδιώκει να είναι από τις πρώτες ώρες στο πεδίο για να συμβάλλει στη διάσωση, την περίθαλψη και σε δεύτερη φάση, την ανασυγκρότηση.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα HumanAid