Hanna-Barbera

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Hanna-Barbera Productions, Inc. (γνωστό ως Hanna-Barbera, αναφέρονται επίσης ως H-B EnterprisesH-B Production Company και Hanna-Barbera Cartoons, Inc.) ήταν αμερικανικό στούντιο κινουμένων σχεδίων που κυριάρχησε στην αμερικανική τηλεόραση των κινουμένων σχεδίων για πάνω από τρεις δεκαετίες στα μέσα του 20ο΄θ αιώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπιλ Χάνα (δεξιά) και ο Τζόζεφ Μπαρμπέρα σε στιγμιότυπο από τηλεοπτική τους εμφάνιση

Ιδρύθηκε το 1957 από τους πρώην σκηνοθέτες έργων κινουμένων σχεδίων της Metro-Goldwyn-Mayer Γουίλιαμ Χάνα και Τζόζεφ Μπαρμπέρα (δημιουργοί της σειράς Τομ και Τζέρι) και τον σκηνοθέτη Τζορτζ Σίντνεϊ σε συνεργασία με την Screen Gems, κλάδου της Columbia Pictures. Στα τέλη του 1966, η εταιρεία πουλήθηκε στην Taft Broadcasting και πέρασε δυο δεκαετίες ως η θυγατρική της. Θεωρείται επίσημα ως το μεγαλύτερο στούντιο κινουμένων σχεδίων που παράγει επιτυχώς κινούμενα σχέδια αποκλειστικά για την τηλεόραση.

Οι Χάνα-Μπαρμπέρα είναι γνωστοί για την δημιουργία μια μεγάλης ποικιλίας απο δημοφιλείς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και για τριάντα χρόνια το στούντιο έκανε την παραγωγή σε μια σειρά από σόου κινουμένων σχεδίων συμπεριλαμβανομένων των The Flinstones, Yogi Bear, The Jetsons, Wacky Races, Scooby-Doo, Τα στρουμφάκια. Για τα επιτεύγματά τους, οι Χάνα και Μπαρμπέρα κέρδισαν μαζί επτά Βραβεία Όσκαρ, οχτώ Βραβεία Έμμυ, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

1990-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 1991 το στούντιο των Χάνα-Μπαρμπέρα αγοράστηκε από την Turner Broadcasting System, η οποία χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία από τον προηγούμενο κατάλογο για να φτιάξει το πρόγραμμα του νέου καναλιού της, του Cartoon Network. Αφού η Turner αγόρασε την εταιρεία, οι Χάνα και Μπαρμπέρα συνέχισαν να εργάζονται ως σύμβουλοι.

Η Turner συγχωνεύτηκε με την Time Warner το 1996 και το στούντιο έγινε θυγατρική εταιρεία της Warner Bros. Animation, στην οποία οι Χάνα-Μπαρμπέρα απορροφήθηκαν μέχρι τον θάνατο του Χάνα το 2001. Η Cartoon Network Studios συνέχισε τα έργα για την παραγωγή του καναλιού. Ο Μπαρμπέρα συνέχισε να εργάζεται για την Warner Bros. Animation μέχρι τον θάνατό του το 2006.

Όσο για το 2017, το κανάλι υφίσταται ως αποκλειστική μονάδα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εμπορία των παραγωγών που σχετίζονται με το αρχείο Χάνα-Μπαρμπέρα, και πιο συγκεκριμένα με τα κλασικά έργα τους. Το 2005 η Ακαδημία των Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών τίμησε τον Χάνα και τον Μπαρμπέρα με ένα γλυπτό των ίδιων και των χαρακτήρων τους. Το στούντιο Hanna-Barbera έχει αναγεννηθεί από τον Μάρτιο του 2017, σχεδόν 16 χρόνια μετά τον θάνατο του Γουίλιαμ Χάνα και του Τζόζεφ Μπαρμπέρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]