Gregorian (μουσικό συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Gregorian
Είδος τέχνηςNew Age, Γρηγοριανό μέλος, crossover και συμφωνικό ροκ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Gregorian (προφέρεται: [Γκρεγκόριαν]) είναι γερμανικό μουσικό συγκρότημα με επικεφαλής τον Φρανκ Πέτερσον, που ερμηνεύει εμπνευσμένα από γρηγοριανά άσματα μοντέρνα ποπ και ροκ τραγούδια. Το συγκρότημα διαθέτει τόσο φωνητική αρμονία όσο και οργανική συνοδεία. Διαγωνίστηκαν στο Unser Lied für Stockholm, την εθνική επιλογή της Γερμανίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2016, και κατέλαβαν την 5η θέση στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας του κοινού με το τραγούδι «Masters of Chant», αποτυγχάνοντας να μπουν στο Top 3, με 9,06% των ψήφων του κοινού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, ο Gregorian είχε δημιουργηθεί ως ένα πιο ποπ-προσανατολισμένο συγκρότημα στο πνεύμα του Enigma. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο Πέτερσον, μαζί με τους Ματίας Μάισνερ και Τόμας Σβαρτς, ηχογράφησαν το άλμπουμ Sadisfaction του 1991, με κύρια φωνητικά που παρείχαν οι Sisters of Oz: Σουζάνα Εσπελέτα (τότε σύζυγος του Πέτερσον) και Μπίργκιτ Φρόιντ. Ωστόσο, αυτό ήταν το μόνο άλμπουμ από την τριάδα σε αυτό το στυλ.

Το 1998, ο Πέτερσον και η ομάδα του, που αποτελούταν από τους Γιαν-Έρικ Κορς, Μίχαελ Ζόλταου και Κάρστεν Χάισμαν, επανεφηύραν το έργο για να ερμηνεύσουν δημοφιλή τραγούδια σε γρηγοριανό στυλ. Τα κριτήρια για την επιλογή τραγουδιού ήταν αυστηρά. Για να ληφθεί υπόψη ένα τραγούδι έπρεπε να μεταφραστεί σε 7-τονική κλίμακα. Για κάθε άλμπουμ, τα τραγούδια επιλέχθηκαν προσεκτικά, εκτός από τα πρωτότυπα τραγούδια που γράφτηκαν από τους Γιαν-Έρικ Κορς, Αμέλια Μπράιτμαν και Κάρστεν Χάισμαν. Δώδεκα τραγουδιστές - παλαιότερα αναγνωρισμένοι τραγουδιστές χορωδιών - προσλήφθηκαν στη συνέχεια για να ηχογραφήσουν τα κομμάτια.

Κάθε άλμπουμ των Gregorian παρακολουθήθηκε αρχικά ψηφιακά στα Nemo Studios, στο στούντιο του Πέτερσον στο Αμβούργο. Στη συνέχεια, οι τραγουδιστές ηχογραφούν τα μέρη τους σε μια ατμόσφαιρα εκκλησίας με χαμηλά φώτα και κεριά, προκειμένου να ξεφύγουν από αυτό που ο Πέτερσον ανέφερε σε μια συνέντευξη του 2001 ως «ψυχρή και τεχνική» ατμόσφαιρα στούντιο.[1]

Η ιδέα αποδείχθηκε επιτυχημένη και το συγκρότημα προχώρησε στην ηχογράφηση αρκετών ακόμη άλμπουμ στο ίδιο στυλ με το Masters of Chant. Γνωστά ως τα δέκα «Κεφάλαια», οι εν λόγω κυκλοφορίες άλμπουμ περιείχαν κυρίως διασκευές γνωστών ή δημοφιλών τραγουδιών (π.χ. «In the Air Tonight» του Φιλ Κόλινς, «Forever Young» των Alphaville, «My Heart Will Go On» της Σελίν Ντιόν, κ.α.), που έγιναν στο ασματικό στυλ του συγκροτήματος, αν και περιστασιακά το συγκρότημα έβγαζε και πρωτότυπες συνθέσεις. Το άλμπουμ τους του 2004, The Dark Side, ήταν μια μικρή απόκλιση από τα άλλα, με ένα πιο σκοτεινό ρεπερτόριο. Ομοίως, το συγκρότημα κυκλοφόρησε θεματικά άλμπουμ όπως το Christmas Chants με θέμα τα Χριστούγεννα, το άλμπουμ σκοτεινού ρεπερτορίου με The Dark Side of the Chant (2010) και το θεματικό Epic Chants (2012). Το 2005 κυκλοφόρησε το The Masterpieces, ένα συλλογικό άλμπουμ σε DVD με ζωντανή ηχογράφηση.

Οι Gregorian το 2009

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Q&A: Frank Peterson». The Age. 26 Αυγούστου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2001. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]