Flat white (ρόφημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Flat white
Προέλευση
ΠεριοχήΑυστραλία ή Νέα Ζηλανδία
Πληροφορίες
ΕίδοςΡόφημα
Κύρια συστατικάΕσπρέσο με αφρόγαλα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Ο Flat white είναι ένα ρόφημα καφέ που αποτελείται από Eσπρέσο (κατά προτίμηση Ριστρέτο), και αφρόγαλα ελαφρώς διογκωμένο. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και από τις βασικές διαφορές του με τον cappuccino, όπου ο διαχωρισμός καφέ και γάλακτος σε στρώσεις είναι εμφανής. Ενώ η προέλευσή του δεν είναι σαφής, την πατρότητα διεκδικούν διάφοροι ιδιοκτήτες καφετεριών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Anette Moldvaer δηλώνει ότι το Flat white αποτελείται από διπλό εσπρεσο (50 ml / 1.5 fl oz) και περίπου 130 ml (4 fl oz) κρύου γάλακτος χτυπημένο σε αφρόγαλα 5 mm (0.25 ιντσών). [1]  Το ελάχιστα διογκωμένο γάλα αναμειγνύεται προσεκτικά με τον καφέ, με στόχο μια πυκνή κρέμα, που είναι χαρακτηριστική του ροφήματος. Μπορεί να παρασκευάζεται με μία δόση μονού espresso, αλλά αρκετοί προτιμούν να χρησιμοποιούν διπλό Ristretto, για εντονότερη γεύση espresso. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moldvaer, Anette (2021). The Coffee Book (2nd έκδοση). London: Dorling Kindersley. σελίδες 403–04. ISBN 9780241536940. 
  2. «What is a flat white? – Coffee Hunter». 11 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013.