Crunch (σοκολάτα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Crunch (σοκολάτα)
Ίδρυση1928
ΙδιοκτήτηςΝεστλέ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Crunch είναι μπάρα αποτελούμενη από σοκολάτα γάλακτος και τραγανό ρύζι. Παράγεται παγκοσμίως από τη Nestlé, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παράγεται με άδεια από την Ferrara Candy Company, θυγατρική της Ferrero.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Nestlé Crunch εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1938.[2]

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλλούνταν ως Dairy Crunch από την εισαγωγή στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1990 όταν μετονομάστηκε σε Crunch.

Τον Μάιο του 2013, η Nestlé USA ανακοίνωσε ότι η Nestlé Crunch συμφώνησε να αρχίσει να χρησιμοποιεί 100% πιστοποιημένους κόκκους κακάο σε ολόκληρη τη σειρά των μπαρών Crunch για πρώτη φορά. Αυτό το σχέδιο πραγματοποιήθηκε ως μέρος του σχεδίου Nestlé Cocoa, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της εταιρείας για να βοηθήσει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των καλλιεργητών κακάο και της ποιότητας των προϊόντων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη προσφορά κακάο για τα επόμενα χρόνια.[3]

Συσκευασία Nestlé Crunch
Μία ολόκληρη μπάρα Nestlé Crunch

Τον Ιανουάριο του 2018, η Nestlé ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πουλήσει τις αμερικανικές μάρκες ζαχαροπλαστικής της (συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δικαιωμάτων στο Crunch) στην ιταλική σοκολατοποιία Ferrero SpA, κατασκευαστή της Nutella, έναντι 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.[4] Η Ferrero ενσωμάτωσε τα εξαγορασθέντα εμπορικά σήματα στις δραστηριότητες της Ferrara Candy Company.[5] Η πώληση φημολογείται ότι οφείλεται στη χαμηλή ανάπτυξη της κύριας αγοράς σοκολάτας λόγω των νεότερων ανταγωνιστών όπως η Kinder και της αυξημένης ποικιλίας σνακ, που καθιστούν δύσκολη την κατάσταση για τις δημοφιλείς σοκολάτες όπως η Crunch. Τα προϊόντα που πωλήθηκαν στη Ferrero περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά) τα Crunch Bar, Butterfinger, Nerds και LaffyTaffy, ενώ είναι η πρώτη φορά στον σχεδόν έναν αιώνα της ύπαρξής της που το Crunch Bar άλλαξε ποτέ ιδιοκτησία.[6]

Η Nestlé εγκατέλειψε την παραδοσιακή τεχνική συσκευασίας της μπάρας σε αλουμινόχαρτο, με χάρτινη ετικέτα, και προτίμησε πιο συμβατικές πρακτικές συσκευασίας, πιθανότατα λόγω του υπερβολικά μεγάλου χρόνου που απαιτούσε η διπλή συσκευασία της μπάρας. Η μπάρα σοκολάτας μπορεί πλέον να βρεθεί συνήθως σε ένα μονόφυλλο εσωτερικό μεταλλιωμένο πολυεστερικό φιλμ boPET, τυπικό για τις συσκευασίες έτοιμων τροφίμων.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τη σοκολάτα, η Nestlé παράγει ή αδειοδοτεί και άλλα προϊόντα Crunch:

  • Το Buncha Crunch είναι κομμάτια καραμέλας από σοκολάτα γάλακτος με ανακατεμένο τραγανό ρύζι. Κυκλοφόρησαν το 1994, αρχικά πωλούνταν αποκλειστικά μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες. από τον Μάιο του 2012, έχουν γίνει διαθέσιμα στα περισσότερα παντοπωλεία.
  • Το Crunch White είναι μια καραμέλα που γίνεται με λευκή σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος.
  • Οι μπάρες παγωτού Crunch έχουν ένα σταθερό κέντρο παγωτού με γεύση βανίλιας, που περιβάλλεται από μια επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος με ανακατεμένο τραγανό ρύζι.
  • Το Crunch with Caramel είναι μια μπάρα καραμέλας που παρασκευάζεται με σοκολάτα γάλακτος και τραγανό ρύζι ανάμεικτα, που περιέχει ένα κέντρο καραμέλας.
  • Το Crunch with Peanuts είναι ένα ζαχαρωτό περιορισμένης έκδοσης που παρασκευάζεται με σοκολάτα γάλακτος και τραγανό ρύζι ανάμεικτα, που περιέχει φιστίκια.
  • Το Dark Crunch with Caramel είναι ένα ζαχαρωτό περιορισμένης έκδοσης που παρασκευάζεται με μαύρη σοκολάτα και τραγανό ρύζι ανάμεικτα, που περιέχει ένα κέντρο καραμέλας.
  • Το Crunch Stixx είναι μια παραλλαγή του Crunch, που αποτελείται από γκοφρέτες και Crunch Candy Creme.
  • Το Crunch Dark Stixx είναι μια παραλλαγή του Crunch, που αποτελείται από γκοφρέτες και Crunch Dark Candy Creme.
  • Το Crunch Dark και το Buncha Crunch Dark αποτελούνταν από τραγανό ρύζι και μαύρη σοκολάτα. Το Crunch Dark διατίθεται σε συσκευασίες μονής ράβδου. Το Bunch Crunch Dark διατίθεται σε επανασφραγιζόμενες stand-up σακούλες και μεγέθη κουτιών παραχώρησης. Τα προϊόντα λανσαρίστηκαν σε συνεργασία με την Candytopia. Αυτά τα προϊόντα υποτίθεται ότι ήταν διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως τον Ιούλιο του 2018[7] αλλά δεν διακόπηκαν ποτέ.
  • Το Crunch Mocha είναι ένα ζαχαρωτό που έχει καταργηθεί και παρασκευάζεται με μόκα αντί για σοκολάτα γάλακτος.
  • Το Crunch Crisp είναι ένα ζαχαρωτό πλήρους μεγέθους φτιαγμένο με γκοφρέτες και κρέμα σοκολάτας.
  • Το Crunch Cereal είναι ένα δημητριακό πρωινού σοκολάτας με τραγανό ρύζι και συστάδες σιταριού.
  • Το γιαούρτι της επωνυμίας YoCrunch διαθέτει μείγματα Crunch σε γεύσεις γιαουρτιού φράουλας και βανίλιας. Τα ίδια τα κομμάτια μοιάζουν με το Buncha Crunch.
  • Τα Crunchette είναι κομμάτια Crunch "Μέγεθος δαγκώματος".
  • Το Crunch Biscuit είναι ένα candy bar που φτιάχνεται με μικρά κομμάτια μπισκότου που αντικαθιστούν το τραγανό ρύζι.

Συνθήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος συνθημάτων που χρησιμοποιούνται για Crunch bar

  • ΚΡΑΝΤΣ-ΓΑΝΟ[8]
  • Μουσική στο στόμα σου[9]
  • Τραγανή Τώρα. Μασούλα Λίγη Μετά.[9]
  • Για το Παιδί Που Κρύβεται μέσα Σου.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FERRERO TO ACQUIRE NESTLÉ'S U.S. CONFECTIONARY BUSINESS» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2019. 
  2. Andrew F. Smith. Food and Drink in American History: A "Full Course" Encyclopedia. σελ. 270. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Nestlé Sources 100% Certified Cocoa Beans For CRUNCH®». Nestlé USA (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 
  4. «Nestle to sell US confectionery business» (στα αγγλικά). 2018-01-17. https://www.bbc.com/news/business-42713932. Ανακτήθηκε στις 2019-05-10. 
  5. confectionerynews.com. «As Kellogg-Keebler deal closes, Ferrara poised to reach $3bn in sales». confectionerynews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2022. 
  6. «Crunch Bar (History, FAQ, Pictures & Commercials) - Snack History» (στα Αγγλικά). 20 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2022. 
  7. «Nestlé Crunch Dark». Convenience Store News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022. 
  8. Nestle Crunch Bar Commercial 1992, https://www.youtube.com/watch?v=c_jvuKkK6hU, ανακτήθηκε στις 2022-02-16 
  9. 9,0 9,1 9,2 Kane, Jason (20 Αυγούστου 2021). «Crunch Bar». Snack History (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]