Christina O

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Christina O
Η θαλαμηγός έξω από τις ακτές της Δαλματίας
Πληροφορίες
Ονομασίες(1998 έως σήμερα Christina O),(1978-1998 Αργώ),(1954-1978 Χριστίνα),(1943-1954 HMCS Stormont(k327)
ΠλοιοκτήτηςΑριστοτέλης Ωνάσης (1947-1975) Χριστίνα Ωνάση (1975-1978) Τζον Παπανικολάου (1998 έως σήμερα)
ΠαραγγελίαΚαναδικό πολεμικό ναυτικό
ΝαυπηγείοCanadian Vickers ltd, Montreal
Έναρξη ναυπήγησης23 Δεκεμβρίου 1942
Καθέλκυση14 Ιουλίου 1943
Αριθμός επιβατών36
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα2250 τόνοι
Μήκος99 μέτρα
Ταχύτητα35 km/h
Πλήρωμα39
Commons page Σχετικά πολυμέσα και Σχετικά πολυμέσα

Η Christina O είναι ιδιωτική μηχανοκίνητη θαλαμηγός που κάποτε ανήκε στον δισεκατομμυριούχο Έλληνα πλοιοκτήτη Αριστοτέλη Ωνάση. Έχει μήκος 99,13 μέτρα και το 2022 ήταν η 59η μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο.[1][2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602), ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας.[3] Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του Χριστίνας.

Ο Ωνάσης με τη διαθήκη του άφηνε την θαλαμηγό στην κόρη του Χριστίνα. Σημείωνε, όμως, ότι αν για κάποιον λόγο εκείνη δεν ήθελε τη θαλαμηγό, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τη συντηρούσε και θα την παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση στον εκάστοτε αρχηγό του κράτους.

Το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε "Αργώ", ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του. Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Παρέμενε δεμένη σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού και, με τα χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις την ξεπέρασαν όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, την ταχύτητα και τις σύγχρονες απαιτήσεις για κλιματισμο.[3]

Το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση Τζον Παπανικολάου θα αγόρασει την "Αργώ" από το ελληνικό κράτος και θα ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει, αποκαθιστώντας το παλιό όνομα του γιοτ προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του.

Το εσωτερικό της θαλαμηγού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον εαυτό του ο Ωνάσης είχε κρατήσει μια σουίτα τεσσάρων δωματίων, με μπανιέρα από μπλε μάρμαρο Σιένας, απομίμηση λουτρού από μινωικό ανάκτορο. Τους τοίχους κάλυπταν βενετσιάνικοι καθρέπτες. Επίσης υπήρχαν άλλες εννέα σουίτες, που η καθεμιά είχε το όνομα ενός ελληνικού νησιού, όπως για παράδειγμα η «Ιθάκη» όπου έμεναν πάντα οι εκλεκτότεροι καλεσμένοι του Ωνάση.

Η βιβλιοθήκη της θαλαμηγού ήταν γεμάτη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων και τα σκαμπό του "μπαρ του Άρη", όπως το αποκαλούσαν, ήταν καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας, ενώ ο πυθμένας της πισίνας υψωνόταν ως το επίπεδο του καταστρώματος και μετατρεπόταν σε πίστα χορού, διακοσμημένη με ψηφιδωτά που απεικόνιζαν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

Η μοντέρνα τεχνολογία αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της θαλαμηγού, με πρωτοποριακά για την εποχή τους συστήματα: ραντάρ, επικοινωνιακά μέσα, κλιματισμό, ηλεκτρονικό έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού στην πισίνα και πολλά άλλα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Αξιοσημείωτοι επιβάτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τη σύντροφο του Ωνάση, Μαρία Κάλλας και τη σύζυγό του Τζάκι, η Christina O φιλοξένησε διασημότητες όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ[4], το ζεύγος Ρίτσαρντ ΜπάρτονΕλίζαμπεθ Τέιλορ, την Γκρέις Κέλι, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τζον Φ. Κένεντι. [5][6][7][8][9]

Η Ανακαίνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Παπανικολάου προσέλαβε τον Ναυτικό αρχιτέκτονα Κώστα Καραμπέλα να επιβλέψει την ανακαίνηση της θαλαμηγού το 1998, ο οποίος με την σειρά του ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Απόστολο Μολίνδρη να διαχειριστεί τις όποιες ανακαίνισεις χρειαζόταν και το κροατικό ναυπηγείο Βίκτορ Λενάκ να τις πραγματοποιήσει.

Σήμερα η Christina O διαθέτει μια κύρια σουίτα, δεκαοκτώ καταλύματα επιβατών και πολυάριθμους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθιστικού, οι οποίοι συνδέονται με μια σπειροειδή σκάλα. Σε σύγκριση με ένα τυπικό σούπεργιοτ του 21ου αιώνα, τα σαλόνια της είναι μικρά και η Θαλαμηγός στερείται της εσωτερικής αποθήκης πλοίου που είναι πλέον απαραίτητη. Ωστόσο, διαθέτει πολύ μεγάλους χώρους διαβίωσης και εξωτερικούς χώρους καταστρώματος. Επίσης στο πάνω κατάστρωμα υπάρχει και πλατφόρμα προσγείωσης ελικοπτέρου.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top 100 Largest Yachts». Super Yachts. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2022. 
  2. «Aristotle Onassis: The life and achievements of the man who became the quintessential cosmopolitan business magnate of the twentieth century». Onassis Organization. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 Η θρυλική θαλαμηγός Christina O στους SuperYachtTimes.com ανακτήθηκε 8 Αυγούστου 2019 (Αγγλικά)
  4. Ο Ωνάσης συνάντα τον Τσόρτσιλ το 1956 και οι κρουαζιέρες στην Μεσόγειο με την "Christina O" στο WinstonChurchill.org Αρχειοθετήθηκε 2019-08-09 στο Wayback Machine. ανακτήθηκε 9 Αυγούστου 2019 (Αγγλικά)
  5. Lean-Vercoe, Roger; Boulton, Peter (14 January 2015). «Iconic yachts: Christina O». Boat International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 June 2013. https://web.archive.org/web/20130601170815/http://www.boatinternational.com/yacht-features/iconic-yachts-christina-o/. Ανακτήθηκε στις 16 March 2012. 
  6. «"Christina O", el mega yate de recreo de lujo de Aristóteles Onassis, a la venta» ["Christina O", the mega luxury pleasure yacht of Aristotle Onassis, for sale]. Embelezzia (στα Ισπανικά). 5 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2014. 
  7. «From 1958 to 1963 Winston Churchill made eight lengthy cruises on the private motor yacht Christina –later chartering yacht». Winston Churchill Organization. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2021. 
  8. McDonald, Trevor. «The Secret Mediterranean With Trevor McDonald – Episode 1». The Secret Mediterranean With Trevor McDonald. ITV. https://www.itv.com/presscentre/ep1week27/secret-mediterranean-trevor-mcdonald/. «Episode 1: Trevor McDonald boards the luxury superyacht The Christina O – once owned by Greek tycoon Aristotle Onasis. It was on this boat that he seduced his future wife Jackie Kennedy and entertained Sir Winston Churchill.» 
  9. «All at sea with the magnate and the diva». The Independent. 13 Δεκεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2021. 
  10. Η αναγέννηση της Θρυλικής Christina O, της πιο δαπανηρής ανακαίνισης σκάφους στην ιστορία των Yachts Αρχειοθετήθηκε 2019-08-09 στο Wayback Machine. στο Superyachts.com (Αγγλικά) ανακτήθηκε 9 Αυγούστου 2019