Brewster F2A Buffalo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Brewster F2Α-3 του Αμερικανικού Ναυτικού το 1942

Το Brewster F2A Buffalo (Βούβαλος) ήταν Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν εξοπλισμένο με άγκιστρο προσνήωσης και άλλο ναυτικό εξοπλισμό, καθώς προοριζόταν για χρήση από αεροπλανοφόρα. Είναι το πρώτο μονοπλάνο μαχητικό του Αμερικανικού Ναυτικού.

Αν και το Buffalo κέρδισε το Grumman Wildcat σε ένα διαγωνισμό του 1939 που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να επιλέξει το πρώτο μονοπλάνο μαχητικό του, στη συνέχεια αποδείχτηκε απογοητευτικό, κυρίως λόγω επιδόσεων. Ειδικά στο Θέατρο του Ειρηνικού δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί το A6M Zero, το μαχητικό ναυτικού των Ιαπώνων, και σύντομα αποσύρθηκε γνωρίζοντας βαριές απώλειες. Σε αντίθεση, το Wildcat είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία σε αυτό το πολεμικό θέατρο και ήταν η "μάστιγα" των Zero στα πρώτα χρόνια του πολέμου.

Αρκετές χώρες, όπως η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Βρετανία και η Ολλανδία παρήγγειλαν το F2A Buffalo για να ενισχύσουν τις αεροπορίες τους, αλλά απ' όλους τους χρήστες μόνο οι Φινλανδοί έδειχναν να το βρίσκουν αποτελεσματικό οδηγώντας το στη μάχη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια του Φινλανδο-Σοβιετικού Πολέμου του 1940-44, το B-239 (μια έκδοση του F2A Buffalo χωρίς ναυτικές τροποποιήσεις) της Φινλανδικής Αεροπορίας αποδείχθηκε ικανό να επιβληθεί στους περισσότερους τύπους τύπους Σοβιετικών μαχητικών στα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης, με αναλογία 32:1, δηλαδή για κάθε B-239 που χανόταν στη μάχη,ο τύπος είχε καταρρίψει περίπου 32 Σοβιετικά μαχητικά. Έτσι η Φινλανδία έφτασε να έχει 35 άσους στο Β-239.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]