Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής
ΣκηνοθεσίαΜελ Σμιθ[1][2][3]
ΠαραγωγήΡόουαν Άτκινσον, Ρίτσαρντ Κέρτις, Peter Bennett-Jones, Τιμ Μπέβαν και Έρικ Φέλνερ
ΣενάριοΡόουαν Άτκινσον[2], Ρίτσαρντ Κέρτις[2] και Ρόμπιν Ντρίσκολ[2]
Βασισμένο σεMr. Bean
ΠρωταγωνιστέςΡόουαν Άτκινσον[2][4][3], Πίτερ ΜακΝίκολ[2][4][3], Μπαρτ Ρέυνολντς[4], Πάμελα Ριντ[4], Χάρις Γιούλιν[4], Andrew Lawrence[4], John Mills[2][4], Κρις Έλις[4], Dakin Matthews[4], Τζον Ρίτερ, Τζόνι Γκαλέκι[4], Larry Drake[4], Όλιβερ Πλατ, Πίτερ Καπάλντι[4], Peter James[4], Ρίτσαρντ Γκαντ[4], Σάντρα Ο[4], Τομ ΜακΓκόουαν[4], Tricia Vessey[4], Peter Egan[5], Ρόμπερτ Κέρτις Μπράουν[5] και Έιπριλ Γκρέις[5]
ΜουσικήΧάουαρντ Γκούντολ
Τραγούδιvarious artists
ΦωτογραφίαΦράνσις Κένι
Εταιρεία παραγωγήςWorking Title Films και Tiger Aspect Productions
ΔιανομήPolyGram Filmed Entertainment και Netflix
Πρώτη προβολή28  Αυγούστου 1997 (Γερμανία)[6] και 1997
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΟ Mr. Bean πάει διακοπές

Το Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Bean: The Ultimate Disaster Movie), επίσης γνωστό ως Bean: Η ταινία ή Bean, είναι κωμική ταινία του 1997, σε σκηνοθεσία Μελ Σμιθ και σενάριο των Ρίτσαρντ Κέρτις και Ρόμπιν Ντρίσκολ. Βασισμένη στη βρετανική σειρά sitcom Mr. Bean που δημιουργήθηκε από τους Ρόουαν Άτκινσον και Κέρτις, στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Άτκινσον ως Μίστερ Μπιν, με τους Πίτερ ΜακΝίκολ, Πάμελα Ριντ, Χάρις Γιούλιν, Σάντρα Ο και Μπαρτ Ρέυνολντς σε δεύτερους ρόλους. Στην ταινία, ο Μπιν εργάζεται ως φύλακας στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, προτού σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μιλήσει για τα αποκαλυπτήρια του πίνακα του Τζέιμς Άμποτ ΜακΝίλ Ουίσλερ του 1871 «Η μητέρα του Ουίσλερ».

Η ταινία είναι παραγωγή των Gramercy Pictures, Working Title Films και Tiger Aspect Films και κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 2 Αυγούστου 1997 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Νοεμβρίου 1997 από την PolyGram Filmed Entertainment και την Universal Pictures. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές από κριτικούς, αλλά γνώρισε εμπορική επιτυχία, έχοντας εισπράξεις 251,2 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως έναντι προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα αυτόνομο σίκουελ, το Ο Mr. Bean πάει διακοπές, κυκλοφόρησε το 2007.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καλοπροαίρετος αλλά αδέξιος και καταστροφικός Mr. Bean εργάζεται ως φύλακας στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Όταν το διοικητικό συμβούλιο της πινακοθήκης, που περιφρονεί τον Bean επειδή κοιμάται στη δουλειά, αποτυγχάνει να τον απολύσει υπό τις εντολές του προέδρου, επιλέγει τον Bean ως εκπρόσωπό τους για τη μεταφορά του πορτρέτου του Τζέιμς Άμποτ ΜακΝίλ Ουίσλερ του 1871 Η μητέρα του Ουίσλερ στην Έκθεση Τέχνης Γκρίερσον στο Λος Άντζελες, όπου αγοράστηκε από τον φιλάνθρωπο Στρατηγό Νιούτον για 50 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να τον ξεφορτωθεί για λίγο.

Ο επιμελητής του Γκρίερσον, Ντέιβιντ Λάνγκλεϊ, εντυπωσιασμένος με το ψεύτικο προφίλ του «Dr. Bean», προσφέρεται να φιλοξενήσει τον Bean στο σπίτι του για δύο μήνες, παρά την επιθυμία της οικογένειάς του. Αφού ο Bean κάνει φάρσα με την αστυνομία του αεροδρομίου προσποιούμενος ότι έχει όπλο και καταστρέφει κατά λάθος τα πολύτιμα υπάρχοντα της οικογένειας, η σύζυγος του Ντέιβιντ, Άλισον, φεύγει για το σπίτι της μητέρας της μαζί με τα παιδιά τους, Κέβιν και Τζένιφερ. Στη συνέχεια, ο Ντέιβιντ αρχίζει να αμφισβητεί την ιδιότητα του Bean ως εμπειρογνώμονα τέχνης μετά από μια επίσκεψη στο Pacific Park, όπου ο Bean συλλαμβάνεται από τον υπολοχαγό Μπρούτους - τον ίδιο αστυνομικό που τον ανέκρινε στο αεροδρόμιο - αφού επιτάχυνε μια βόλτα με προσομοιωτή για να την κάνει πιο συναρπαστική. Αφού ο Bean καταστρέφει κατά λάθος ένα δείπνο με τον κύριο Γκρίερσον και τη σύζυγό του, ο Ντέιβιντ ανακαλύπτει ότι ο Bean δεν είναι ειδικός και δεν ξέρει τίποτα για την τέχνη.

Την επόμενη μέρα, Η μητέρα του Ουίσλερ έφτασε επιτέλους στην έκθεση του Λος Άντζελες, αλλά ο Bean φτερνίστηκε κατά λάθος πάνω του και κατάστρεψε τον πίνακα με ένα λεκιασμένο με μελάνι χαρτομάντιλο και διαλυτικό βερνικιού ενώ προσπάθησε να τον καθαρίσει. Φοβούμενος ότι η ζημιά θα του κόστιζε τη δουλειά του και πιθανώς θα τον εκδίωκαν νομικά, ο Ντέιβιντ απελπίζεται και μεθάει με τον Bean, αν και η οικογένειά του επιστρέφει από οίκτο. Εκείνο το βράδυ, αποφασισμένος να σώσει την καριέρα του Ντέιβιντ, ο Bean επιστρέφει κρυφά στην έκθεση, αποσπά την προσοχή του φύλακα με καθαρτικά και αντικαθιστά την παραποιημένη Μητέρα του Ουίσλερ με μια ανατυπωμένη αφίσα με ασπράδι αυγού και βερνίκι νυχιών για να μοιάζει με την πραγματική, η οποία με επιτυχία χαζεύει τους πάντες στην τελετή την επόμενη μέρα. Ο Bean δίνει μια ομιλία για τον πίνακα, εκφράζοντας μια αυτοσχέδια και συναισθηματική άποψη που κερδίζει την έγκριση του πλήθους.

Ο Μπρούτους ενημερώνει τον Ντέιβιντ ότι η Τζένιφερ είχε πρόσφατα ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα με τον φίλο της, με αποτέλεσμα ο Ντέιβιντ και ο Bean να σπεύσουν στο νοσοκομείο. Καθώς περιπλανιέται στο νοσοκομείο, ο Bean μπερδεύεται με χειρουργό και αναγκάζεται να συμμετάσχει σε ένα χειρουργείο, όπου συναντά τον Μπρούτους - ο οποίος πυροβολήθηκε καθώς αντιμετώπιζε μια κλοπή στο δρόμο για το νοσοκομείο - και σώζει τη ζωή του αφαιρώντας ακούσια τη σφαίρα από το σώμα του με τίποτα άλλο εκτός από το χέρι του. Ο Ντέιβιντ τότε παρακαλεί τον Bean, αγνοώντας την αληθινή του ταυτότητα, να ξυπνήσει την Τζένιφερ από την αναίσθητη κατάστασή της, κάτι που πετυχαίνει αφού ένα ατύχημα με έναν απινιδωτή ανυψώνει τον Bean στον αέρα και προσγειώνεται πάνω της. Ευγνώμονες που επέστρεψαν την κόρη τους και αναρωτόμενοι πώς να ξεπληρώσουν τον ιατρό τους, ο Ντέιβιντ και η Άλισον εκπλήσσονται όταν ο Bean αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα. Σύμφωνα με την πρόταση του Bean, του ανταποδίδουν επιτρέποντάς του να μείνει μαζί τους για μία ακόμη εβδομάδα.

Ο Bean περνά ποιοτικό χρόνο μαζί με τον Ντέιβιντ και την οικογένειά του, προτού ο Ντέιβιντ τον συνοδεύσει πίσω στο αεροδρόμιο για την πτήση του για το Λονδίνο και τον ευχαριστήσει για όλα καθώς αναχωρεί. Στο σπίτι, ο Bean πηγαίνει για ύπνο στην κρεβατοκάμαρά του, τώρα διακοσμημένη με φωτογραφίες της εποχής του στο Λος Άντζελες, καθώς και με τον αυθεντικό πίνακα του Η μητέρα του Ουίσλερ που πήρε λαθραία μαζί του.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοέμβριο του 1991, ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της αρχικής σειράς, το Variety ανακοίνωσε ότι η 20th Century Fox παρήγαγε μια κινηματογραφική μεταφορά του Mr. Bean σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής της σειράς, Tiger Television, αφού το στούντιο αναμόρφωσε δύο σενάρια από τη σειρά σε ταινίες μικρού μήκους, που κυκλοφόρησαν ως Ο Mr. Bean δίνει εξετάσεις[7] και Ο Mr. Bean πηγαίνει σε πρεμιέρα.[8] Η ταινία παρήχθη αργότερα από την Working Title Films και την PolyGram Filmed Entertainment με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτω από το πανό της τελευταίας Gramercy Pictures.

Διαγραμμένες και εναλλακτικές σκηνές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυκλοφορία της Βόρειας Αμερικής διαφέρει από τη διεθνή κυκλοφορία, καθώς περιλαμβάνει μια πρόσθετη σκηνή στην οποία ο Ντέιβιντ προτείνει στον Bean να γεμίσει τη γαλοπούλα ενώ αποσπά την προσοχή των Γκρίερσον κατά τη διάρκεια του δείπνου. Αφού έχασε το ρολόι του στη γαλοπούλα, ο Bean βάζει το κεφάλι του μέσα σε αυτή (ένα ανακυκλωμένο αστείο από το επεισόδιο «Merry Christmas Mr. Bean») και σκοντάφτει στα τυφλά γύρω από την κουζίνα και την τραπεζαρία.[9][10]

Η διεθνής κυκλοφορία περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές σκηνές εκατέρωθεν της διαγραμμένης σκηνής της γαλοπούλας προκειμένου να εξηγηθεί η απουσία της. Ψάχνοντας στο ψυγείο, ο Bean βρίσκει πρώτα δύο λουκάνικα φρανκφούρτης και μετά το κρεμμύδι που προσφέρει ως ορεκτικό. Μόλις βρήκε τη γαλοπούλα, ο Ντέιβιντ τον ρωτά αν έχει μαγειρέψει γαλοπούλα στο παρελθόν και εκείνος απαντά, «Ω ναι». Αφού οι δυο τους βάλουν τη γαλοπούλα στο φούρνο μικροκυμάτων, ο Bean προτείνει να τη βάλει στα 20 λεπτά σε αντίθεση με τον χρόνο μαγειρέματος των 5 ωρών που προτείνει ο Ντέιβιντ, κάτι που προκαλεί την έκρηξη της γαλοπούλας.[11]

Σύμφωνα με τον Άτκινσον, στο ντοκιμαντέρ Bean Scenes Unseen, οι διαφορετικές σκηνές ήταν αποτέλεσμα πολύ διαφορετικών αντιδράσεων από το βορειοαμερικανικό και το διεθνές κοινό σε δοκιμαστικές προβολές.[9]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική σύνθεση και διεύθυνση της ταινίας έγινε από τον Χάουαρντ Γκούντολ, ο οποίος συνέθεσε επίσης την αρχική σειρά του Mr. Bean, αν και το αρχικό θέμα του Mr. Bean δεν χρησιμοποιήθηκε. Οι διασκευές του άλμπουμ soundtrack περιλαμβάνουν το «Yesterday» των Beatles (τραγουδισμένο από τους Wet Wet Wet), τη διασκευή του «I Love L.A.» των OMC (αν και η αρχική έκδοση του Ράντι Νιούμαν είναι αυτή που ακούγεται στην ταινία) και το «Elected» των Alice Cooper (ερμηνευμένο από τον τραγουδιστή των Iron Maiden, Μπρους Ντίκινσον). Το «Elected» περιλαμβάνει ηχητικές μεταγλωττίσεις του Mr. Bean να δίνει υποσχέσεις προεκλογικής εκστρατείας και είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στο Comic Relief το 1992. 

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής έκανε πρεμιέρα στην Αυστραλία στις 3 Ιουλίου 1997 και κέρδισε 3,1 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο από 193 αίθουσες, με μέσο όρο 16.062 δολαρίων ανά κινηματογράφο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση για το σαββατοκύριακο. Παρέμεινε νούμερο ένα για δεύτερη εβδομάδα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε πρεμιέρα στις 8 Αυγούστου 1997 σε 345 αίθουσες και κέρδισε 2.563.326 £ (4,0 εκατομμύρια δολάρια) με μέσο όρο 7.430 £ (11.719 $) ανά κινηματογράφο, τερματίζοντας δεύτερη το σαββατοκύριακο πριν το σαββατοκύριακο του Οι Άνδρες με τα Μαύρα. Ήταν το υψηλότερο εισόδημα έναρξης για μια βρετανική παραγωγή, που ξεπέρασε το άνοιγμα των 1,4 εκατομμυρίων λιρών του Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία. Στη Γερμανία, κέρδισε 12,3 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα (6,8 εκατομμύρια δολάρια) από 682 αίθουσες με μέσο όρο 9.998 $ ανά κινηματογράφο, για να κατακτήσει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας το Το Πέμπτο Στοιχείο. Παρέμεινε νούμερο ένα για δεύτερη εβδομάδα στη Γερμανία. Έγινε η ταχύτερη βρετανική ταινία με εισπράξεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων και έφτασε σε αυτό το ορόσημο πριν κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

Έκανε πρεμιέρα στον Καναδά στις 17 Οκτωβρίου 1997 σε 242 κινηματογραφικές αίθουσες και κέρδισε 2.255.233 $ με μέσο όρο 9.319 $ ανά κινηματογράφο και τη θέση 10 στο box office των ΗΠΑ και του Καναδά, η πρώτη μόνο καναδική κυκλοφορία που έφτασε στο top 10 των ΗΠΑ και του Καναδά. Όταν κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Νοεμβρίου 1997, η ταινία απέσπασε 12.733.827 $ το πρώτο σαββατοκύριακο της ενώ έπαιζε σε 1.948 κινηματογραφικές αίθουσες, με μέσο όρο $6.536 ανά κινηματογράφο και κατατάσσοντας τη δεύτερη θέση πίσω από το Στρατιώτες του σύμπαντος. Λόγω της βαθμολογίας R του Στρατιώτες του σύμπαντος, της υποαπόδοσής του και του Bean που ξεπέρασε τις προσδοκίες, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι κάτω των 17 ετών μπορεί να αγόρασαν εισιτήρια για το Bean και να μπήκαν κρυφά για να δουν το Στρατιώτες του σύμπαντος.

Μέχρι το τέλος της προβολής της στον κινηματογράφο, η ταινία είχε εισπράξεις 17.902.161 £ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τέταρτη ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις για τη χρονιά.[12] Κέρδισε 45.319.423 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 251.212.670 δολάρια παγκοσμίως.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 43% με βάση 35 κριτικές, με μέση βαθμολογία 5,3/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει: «Ο Bean μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν τρομερά ταλαντούχο φυσικό κωμικό στον ρόλο του τίτλου, αλλά η συνεχής κλοπή και το ανόητο slapstick του φθείρονται γρήγορα».[13] Στο Metacritic, η ταινία έχει βαθμολογία 52 στα 100 με βάση 20 κριτικές, υποδεικνύοντας «ανάμεικτες ή μέτριες κριτικές».[14]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ έδωσε στην ταινία 2,5 αστέρια στα 4, λέγοντας ότι ενώ επαίνεσε την ταινία για «πολλές στιγμές που ήταν πολύ αστείες», επέκρινε τη διάρκεια της ταινίας των 90 λεπτών, λέγοντας ότι ήταν πολύ μεγάλη: «Σε μια ώρα, ο Bean θα ήταν ασταμάτητα αστείος. [Αλλά] μετά πρόσθεσαν 30 λεπτά παύσεων».[15]

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα αυτόνομο σίκουελ, με τίτλο Ο Mr. Bean πάει διακοπές, κυκλοφόρησε το 2007, δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του προκατόχου του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0118689/. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 www.siamzone.com/movie/m/1809. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 stopklatka.pl/film/jas-fasola-nadciaga-totalny-kataklizm. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 www.imdb.com/title/tt0118689/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  6. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0118689/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  7. «Mr Bean Takes an Exam (1991) [4K]». YouTube. 
  8. «Brit Hit Set For Date In States». Variety. https://variety.com/1991/tv/awards/brit-hit-set-for-date-in-states-99126691/. Ανακτήθηκε στις 27 December 2021. 
  9. 9,0 9,1 «Bean Scenes Unseen (reference starts 8:35 into the video)». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  10. «Bean (7/12) Movie CLIP - Stuffing the Turkey (1997) HD». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2023. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  11. «Bean. Turkey». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018. 
  12. «The Stats» (PDF). Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. σελίδες 148–150. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  13. «Bean (1997)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023. 
  14. «Bean Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015. 
  15. Roger Ebert (7 Νοεμβρίου 1997). «Bean (1997)». rogerebert.com. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]