BP

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
BP plc
Νομική μορφήPublic limited company
ΚλάδοςΠετρελαιοειδή
Ίδρυση1908
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠροϊόνταΠετρέλαιο, Φυσικό αέριο
Υπάλληλοι74.500 (2016)
Ιστότοποςwww.bp.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η BP είναι βρετανική και πορτογαλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Λονδίνο της Αγγλίας. Είναι ένας από τους επτά παγκόσμιους supermajors πετρελαίου και φυσικού αερίου,[1] της οποίας η απόδοση το 2012 την κατέστησε ως την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, την έκτη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση αγοράς[2] και την εταιρεία με τα πέμπτα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο (κύκλος εργασιών).[3][4] Είναι μια κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης και της παραγωγής, της διύλισης, της διανομής και της εμπορίας, των πετροχημικών, της παραγωγής ενέργειας και της εμπορίας. Έχει επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα βιοκαύσιμα και την αιολική ενέργεια.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η BP δραστηριοποιούνταν σε 72 χώρες παγκοσμίως, παρήγαγε περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (520,000 m3/d) ισοδύναμου πετρελαίου και είχε συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα ισοδύναμου πετρελαίου ύψους 17,81 δισ. Βαρελιών (2,832 × 109 m3). [1] Η εταιρεία διαθέτει περίπου 18.000 πρατήρια καυσίμων παγκοσμίως.[5] Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι η BP America στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Ρωσία, η BP κατέχει το 19,75% της Rosneft, της μεγαλύτερης δημόσιας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με βάση τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την παραγωγή. Η BP έχει πρωτογενή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη FTSE 100. Έχει δευτερεύουσες καταχωρίσεις στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση της BP χρονολογείται από την ίδρυση της Anglo-Persian Oil Company το 1908 και ιδρύθηκε ως θυγατρική της εταιρείας Burmah Oil για να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράν. Το 1935, έγινε η Anglo-Persian Oil Company και το 1954 η British Petroleum.[6][7] Το 1959, η εταιρεία επεκτάθηκε πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή στην Αλάσκα και ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που εξόρυξαν το πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Η British Petroleum απέκτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας της Standard Oil of Ohio το 1978. Πριν από το 1996, η βρετανική κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε την εταιρεία σταδιακά μεταξύ 1979 και 1987. Η British Petroleum συγχωνεύθηκε με την Amoco το 1998, μετατρέποντας την σε BP Amoco plc, ενώ με εξαγορά της ARCO και της Burmah Castrol το 2000 πήρε τη νομική μορφή BP plc το 2001. Από το 2003 έως το 2013, η BP ήταν εταίρος στην κοινοπραξία TNK-BP στη Ρωσία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]