Χρήστης:Tachmaz/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συνεστιακή μικροσκοπία thumb|300px|right|Αρχή της συνεστιακής μικροσκοπίας Συνεστιακή μικροσκοπία είναι μια τεχνική οπτικής απεικόνισης που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ευκρίνειας και της αντίθεσης του οπτικού μικροσκοπίου με την τοποθέτηση ενός πολύ μικρού διαφράγματος, που μπορεί να είναι μικρότερο από 10 μm, στους οπτικούς άξονες του αντικειμενικού και του συγκεντρωτικού φακού για την εξάλειψη του φωτός από τα μη εστιασμένα σημεία του παρασκευάσματος. Το συνεστιακό μικροσκόπιο σαρώνει το αντικείμενο με κηλίδα του φωτός σχηματίζοντας πλήρη εικόνα. Επιτρέπει την ανακατασκευή της τρισδιάστατης δομής του αντικειμένου από τις εικόνες που λαμβάνονται. Αυτή η τεχνική έναι δημοφιλής στις επιστήμες της ζωής, στην εξέταση των ημιαγωγών και στην επιστήμη των υλικών. Η αρχή της συνεστιακής απεικόνισης κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1957 από τον Marvin Minsky με στόχο να ξεπεράσουν οι περιορισμοί της συμβατικής μικροσκοπίας φθορισμού.

Αποδιοργάνωση του εγκεφαλικού σύστηματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης GPS στον ιππόκαμπο είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer.

Ο διαλογισμός καθυστερεί επιβραδίνει την σχετοζόμενη με την γήρανση φυσιολογικη μείωση της φαιάς ουσίας. Σημαντική επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την γήρανση φυσιολογικής μείωσης της φαιάς ουσίας επιτυγχάνεται με τον διαλογισμό[6].

Pagnoni G., Cekic M. “Age effects on gray matter volume and attentional performance in Zen meditation.” Neurobiology of Aging. 2007 Oct;28(10):1623-7

https://web.archive.org/web/20120112084117/http:/brainimaging.waisman.wisc.edu/publications/2008/DavidsonBuddhaIEEE.pdf

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Confocal microscopy

2. OΠΤΙΚΑ (ΦΩΤΟΝΙΚΑ) ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. Κωνσταντίνος Φασσέας, Καθηγητής Γ.Π.Α.*