Χρήστης:Protnet/Βικιπαίδεια και εκπαίδευση/Σελίδα χρήστη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρια σελίδα Συμμετέχοντες Πρεσβευτές Θέματα Συνεισφορές Εκπαιδευτές Βοήθεια
Βήματα συμμετοχής
Προκαταρκτικά
  1. Κάντε εγγραφή στη Βικιπαίδεια
  2. Δημιουργείστε το προφίλ σας
  3. Καταχωρίστε το όνομά σας στη λίστα συμμετεχόντων
Μετά τη συνεισφορά
  1. Καταχωρίστε τις συνεισφορές σας

Η προσωπική σελίδα χρήστη σας είναι μια ειδική σελίδα που ανήκει στον ονοματοχώρο «Χρήστης» για να διαχωρίζεται από τα λήμματα. Πρόκειται ουσιαστικά για το προφίλ σας στη Βικιπαίδεια. Η σελίδα χρήστη σας συνοδεύεται από μια σελίδα συζήτησης που είναι ο χώρος των προσωπικών σας μηνυμάτων. Η σελίδα χρήστη σας μπορεί επίσης να έχει υποσελίδες. Οι υποσελίδες μπορούν να χρησιμεύσουν στην καλύτερη οργάνωση του προσωπικού σας περιεχομένου ή για να δουλέψετε κάποιο λήμμα μόνοι σας πριν το μεταφέρετε στο χώρο λημμάτων.

Προσωπικές πληροφορίες, όχι διαφήμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σελίδα χρήστη σας μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε αρκεί να θυμάστε ότι η Βικιπαίδεια δεν είναι ούτε κοινωνικό δίκτυο, ούτε ιστολόγιο, ούτε χώρος προσωπικής προβολής. Είναι ένα ελεύθερο εγχείρημα που προάγει τη γνώση και τον πολιτισμό. Άρα εκτενείς προσωπικές σας πληροφορίες που δεν σχετίζονται με τη Βικιπαίδεια δεν έχουν χώρο ούτε νόημα εδώ.

Μπορείτε να πληροφορηθείτε αναλυτικά στο τι επιτρέπεται και τι όχι στη σελίδα χρήστη σας από την επίσημη οδηγία για σελίδες χρήστη της Βικιπαίδειας.

Όπως βλέπετε και στην οδηγία, η λέξη κλειδί είναι «εκτενείς». Δεν είπε κανείς δηλαδή να μην γράψετε το όνομά σας ή το επάγγελμά σας ή ένα σύντομο βιογραφικό, ή ένα σύνδεσμο προς την προσωπική σας ιστοσελίδα. Αλλά ένα αναλυτικό βιογραφικό 10 σελίδων δεν έχει καμία θέση εδώ. (Εκτός φυσικά αν σχετίζεται με τη συνεισφορά σας στη Βικιπαίδεια).

Επίσης, όταν λέμε «όχι προσωπική προβολή» δεν εννοούμε ότι πρέπει να κρύβεστε κιόλας. Είναι θέμα κοινής λογικής. Χρησιμοποιήστε τη Βικιπαίδεια θεμιτά. Φυσικά και μπορείτε να προβάλετε τη δουλειά σας και πρέπει να το κάνετε, αλλά την εδώ δουλειά σας, δηλαδή τη συνεισφορά σας στον ελεύθερο πολιτισμό.

Όπως αναφέρεται και στην ενότητα σχετικά με τους φωτογράφους, η Βικιπαίδεια μπορεί να σας χαρίσει ακόμα και διεθνή αναγνώριση. Η ελεύθερη συνεισφορά σας δηλαδή δεν ωφελεί μόνο το σύνολο αλλά και εσάς προσωπικά!

Πρότυπα χρήστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρότυπα χρήστη είναι μικρά σηματάκια και κουτάκια που μπορείτε να βάλετε στη σελίδα σας τα οποία αφενός δίνουν γρήγορες πληροφορίες για εσάς και αφετέρου προσθέτουν αυτόματα τη σελίδα σας σε ανάλογες κατηγορίες ώστε να μπορεί εύκολα να σας βρει κάποιος.

Υπάρχουν πολλών ειδών κουτάκια. Τα πιο γνωστά είναι τα κουτάκια τύπου «βαβέλ» που αναφέρουν τι γλώσσες μιλάτε και σε πιο βαθμό. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα όταν κάποιος από το εξωτερικό θέλει να σας στείλει μήνυμα για να ξέρει σε ποια γλώσσα να σας μιλήσει.

Υπάρχουν επίσης κουτάκια που αναφέρουν τις γνώσεις γύρω από τον προγραμματισμό (πολύ χρήσιμο για τη Βικιπαίδεια) ή τις επαγγελματικές σας γνώσεις σε συγκεκριμένα πεδία. Είναι πολύ χρήσιμο για παράδειγμα να γνωρίζουμε ότι κάποιος είναι νομικός, ή γιατρός, ή γλωσσολόγος πχ γιατί η γνώμη του θα έχει μετά άλλη βαρύτητα σε συζητήσεις για νομικά ή ιατρικά θέματα ή μεταφράσεις αντίστοιχα.

Υπάρχουν ακόμα κουτάκια που αναφέρουν τα ενδιαφέροντά μας και άρα δείχνουν και τον προσανατολισμό μας στις ανάλογες κατηγορίες λημμάτων. Το να δηλώσει κάποιος ότι του αρέσει το ποδόσφαιρο ή ακόμα και το ότι είναι Ολυμπιακός είναι απόλυτα θεμιτό και χρήσιμο γιατί αφενός μας πληροφορεί ότι ξέρει πέντε πράγματα παραπάνω για το ποδόσφαιρο, αφετέρου έχει και το θάρρος να μας πληροφορήσει ότι ίσως η στάση του είναι λιγότερο ουδέτερη σε θέματα που αφορούν στον Ολυμπιακό.

Να σημειωθεί ότι τα πρότυπα χρήστη σχετικά με τα ενδιαφέροντα σας δεν σας κατατάσσουν σε κάποια κατηγορία. Η πληροφορία εμφανίζεται μόνο στη σελίδα χρήστη σας και πουθενά αλλού.

Πρότυπα βαβέλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(συνεχίζεται)

Πρότυπα για το πρόγραμμα «Βικιπαίδεια και εκπαίδευση»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσθέστε κάποιο από τα παρακάτω πρότυπα στη σελίδα χρήστη σας για να σας αναγνωρίζουν οι άλλοι βικιπαιδιστές.

Κώδικας Αποτέλεσμα
{{Χρήστης:Protnet/Βικιπαίδεια και εκπαίδευση/Χρήστης σπουδαστής}}
Αυτός ο χρήστης συνεισφέρει ως σπουδαστής, στα πλαίσια του προγράμματος Βικιπαίδεια και εκπαίδευση
{{Χρήστης:Protnet/Βικιπαίδεια και εκπαίδευση/useriekphoto}}
Αυτός ο χρήστης συνεισφέρει φωτογραφίες, ως σπουδαστής φωτογραφίας (πληροφορίες)

Δείτε περισσότερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]