Χρήστης:Nataly8/Αμμοδοχείο/προετοιμασία άρθρων/Smooth Criminal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Smooth Criminal"
Single από Μάικλ Τζάκσον
από το άλμπουμ 'Bad'
Κυκλοφόρησε5 Οκτωβρίου 1988
Format5" CD single, 3" CD single, 7", 12", Cassette single
Ηχογραφήθηκε1987
ΕίδοςFunk, dance-pop
Διάρκεια4:17 (album version)
4:10 (7" edit)
7:49 (12" edit)
ΔισκογραφικήEpic Records
ΣτιχουργόςΜάικλ Τζάκσον
ΠαραγωγόςΚουίνσι Τζόουνς
Μαίκλ Τζάκσον (συμπαραγωγός)
singles των Μάικλ Τζάκσον ανά χρονολογία
Another Part of Me
(1988)
Smooth Criminal
(1988)
Leave Me Alone
(1989)


Dirty Diana
(9)
Smooth Criminal
(10)
Leave Me Alone
(11)


Human Nature
(4)
Smooth Criminal'
(5)
The Way You Make Me Feel
(6)

Το Smooth Criminal είναι το έβδομο single από το άλμπουμ Bad του Μάικλ Τζάκσον. Το τραγούδι περιέχει ένα γρήγορο ρυθμό, ενώ οι στίχοι αναφέρονται σε μια γυναίκα, ονομάτι Άννι, η οποία δέχθηκε επίθεση από ένα «μαλακό» επιτιθέμενο. Κυκλοφόρησε ως single στις 24 Οκτωβρίου 1988, και έφθασε έως τη 7η θέση του Billboard Hot 100.[1] Ξανακυκλοφόηρσε στις 10 Απριλίου 2006, ως μέρος του Visionary: The Video Singles, και έφθασε έως τη 19η θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τζάκσον και εμφανίζεται στα άλμπουμ Number Ones, The Essential Michael Jackson, Michael Jackson: The Ultimate Collection, King of Pop και This Is It (για την νέα εκδοχή του κομματιού). Το κομμάτι αποτελεί το θεματικό τραγούδι της ταινίας Moonwalker.

Τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Smooth Criminal παρολίγο να μην συμπεριληφθεί στο Bad, αλλά ο Τζάκσον έπεισε στο τέλος τον Κουίνσι Τζόουνς ότι το τραγούδι ήταν καλό για το άλμπουμ. Ο Τζάκσον αρχικά αποφάσισε να κάνει μια ταινία μικρού μήκους σε ύφος γουέστερν. Ωστόσο, αργότερα αποφάσισε να αλλάξει το ύφος σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της δεκαετίας του 1930.[2]

Δύο αρχικές εκδοχές του κομματιού γράφθηκαν από τον Τζάκσον το 1985 και το αρχικό demo ηχογραφήθηκε το 1986. Το πρώτο τραγούδι ονομάζοταν Chicago 1945 και μετά μετανομάστηκε Al Capone. Αυτή εκδοχή δεν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ, ξαναγράφθηκε και πήρε τον τίτλο Smooth Criminal.

Το ύφος του βίντεο και των ρούχων καθώς επίσης και των ιδιομορφιών του Τζάκσον που απεικονίστηκαν ξαναχρησιμοποίηθηκαν στη στόα ψυχαγωγίας, στις κονσόλες Sega Master System, Sega Mega Drive, Sega Game Gear του παιχνιδιού Michael Jackson's Moonwalker. Το τραγούδι είναι το σάουντρακ για τη σκηνή του Club 30s σε όλες εκδόχες του παιχνιδιού.

Το τραγούδι εκτελέστηκε ζωντανά στο δεύτερο μέρος του Bad World Tour. Η εκτέλεση περιλαμβάνει μια ρουτίνα χορού που διαμορφώθηκε μετά τη σκηνή από το Moonwalker. Κατά τη διάρκεια του Dangerous World Tour, αυτές οι εκτελέσεις του τραγουδιού έγιναν συχνές στις περιοδείες του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένου του HIStory Tour. Ένας προφορικός λόγος και μια καταγραφή του συνθεσάιζερ προηγήθηκε του τραγουδιού στο δεύτερο μέρος του Bad Τour και στο επακόλουθο Dangerous World Tour, ενώ η ίδια ηχογράφηση χρησιμοποίηθηκε ως εισαγωγή για το τραγούδι This Place Hotel στο πρώτο μέρος του Bad Tour. Κατά τη διάρκεια του Dangerous Tour, ο Τζάκσον επινόησε ένα τρόπο να εκτελεί κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το στήριγμα κατά της βαρύτητας που υπάρχει στο βίντεο του Moonwalker. Όπως τις κινήσεις του ρόμποτ του Dancing Machine και το Moonwalk του Billie Jean, αυτό έδειχνε το ταλέντο του Τζάκσον να δημιουργεί μοναδικές κινήσεις. Αυτή η εκτέλεση φαίνεται στην εμφάνιση στο Βουκουρέστι κατά το Dangerous Tour, η οποία συμπεριλήφθηκε στο DVD στο The Ultimate Collection.

Ένα μέρος του κομματιού χρησιμοποιήθηκε στα μέσα της ζωντανής εκδοχής του τραγουδιού Dangerous μετά την εκτέλεση στα 1995 MTV Video Music Awards. Στο HIStory Tour, χρησιμοποίησε ένα μικρό snippet από αυτό το τραγούδι κατά τις εκτελέσεις του Dangerous. Ο Τζάκσον επίσης ετοιμαζόταν να το χρησιμοποίησει κατά τις εκτελέσεις του Dangerous στις συναυλίες του This Is It, μαζί με ολόκληρο το κομμάτι, αλλά οι συναυλίες ακυρώθηκαν λόγω του θανάτου του Τζάκσον.

Στη ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι χρησιμοποίηθηκε σε μια σκηνή της ταινίας Moonwalker, με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Τζάκσον και Τζό Πέσκι. Η ταινία μικρού μήκους έλαβε γενικά θετικές απόψεις από κριτικούς και θεατές, και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες σκηνές του Moonwalker.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αρχίζει με 3 ορφανά (Σίν, Κάτι και Ζέκ) να βρίσκονται σε μια μεγάλη πόλη για να δούν τον φίλο τους, Μάικλ, να βγαίνει από το κατάστημα του. Καθώς ο Μάικλ στέκεται μπροστά στη πόρτα, ρίχνει μια ματιά στον ουρανό πριν δεχθεί επίθεση από συμμορίτες με πολυβόλα. Τότε, η ταινία μεταφέρεται στο παρελθόν, δείχνοντας τα παιδιά και τον Μάικλ να παίζουν στο πάρκο. Ο Σκίππερ, ο οποίος είναι ο σκύλος τους, φεύγει μακριά, με τον Μάικλ και τη Κάτι να τον ακολουθούν. Τελικά ανακαλύπτουν τη φωλιά του Mr. Big (Τζό Πέσκι). Ο Mr. Big - του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Φράνκι ΛιΝτέο, ανάγραμμα του Φράνκ ΝτίΛεο (τότε-μάνατζερ του Τζάκσον) - είναι ένας μαφιόζος ναρκωτικών, ο οποίος έχει ένα πειθαρχημένο ιδιωτικό στρατό υπό τις οδηγίες του. Ο ΛιΝτέο θέλει να εθίσει στα ναρκωτικά ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης, αρχίζοντας από τα παιδιά. Έχει μανία με τις αράχνες, μια από τις οποίες βρέθηκε κοντά στην Κάτι, η οποία άρχιζε να φωνάζει, και ο Mr. Big ανακαλύπτει ότι παρακολουθούν την επιχείρηση του.

Η ιστορία επαναφέρεται στους πυροβολισμούς μπροστά από το μαγαζί του Μάικλ. Ο Μάικλ, όμως, έχει ένα τυχερό αστέρι και το χρησιμοποίησε για να αποφύγει τους συμμορίτες. Όταν ανακάλυψε ότι ο Μάικλ εξαφανίστηκε, ο Mr. Big διατάζει τους στρατιώτες του να τον παρακολουθούν με ειδικά σκυλιά. Ο Μάικλ φθάνει σε μια γειτονιά, όπου χρησιμοποιεί το τυχερό του αστέρι για να μετατραπεί σε ένα αθλητικό όχημα (το πρωτότυπο Lancia Stratos του 1970) και καταφέρνει να ξεφύγει. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά φθάνουν έξω από το Club 30's, όπου ο Μάικλ τους είπε να τον συναντήσουν. Καθώς ο Μάικλ φθάνει, η Κάτι βλέπει τη σιλουέτα του να μετατρέπεται από αυτοκίνητο σε άνθρωπο. Η πόρτα του νυχτερινού κέντρου ανοίγει με δυνατό αέρα, και ο Μάικλ μπαίνει μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκει διάφορες κυρίες και χορευτές. Τα παιδιά βρίσκουν ένα παράθυρο και παρακολουθούν τον Μάικλ να χορεύει κάτω από τη μελωδία του Smooth Criminal.

Το τραγούδι που χρησιμοποείται στη ταινία είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ, με αρκετούς στίχους που ξεκαθαρίζουν την ιστορία. Στη κορύφωση του κομματιού, ο Mr. Big αρχίζει μια πολιορκία του νυχτερινού κέντρου και αιχμαλωτίζει την Κάτι. Ο Μάικλ τους ακολουθεί στη κρυψώνα του Mr. Big και τελικά περικυκλώνεται από τον στρατό του Mr. Big. Ο Mr. Big εμφανίζεται και χλευάζει τον Τζάκσον απειλώντας να κάνει ένεση στην Κάτι με εξαιρετικά εθιστικά ναρκωτικά. Η Κάτι απελευθερώνεται για λίγο, αλλά ο Mr. Big την πιάνει και αρχίζει να κλωτσά τον Μάικλ. Καθώς ο Mr. Big διατάζει τους στρατιώτες του να σκοτώσουν τον Μάικλ και την Κάτι, ο Μάικλ κοιτά πάνω και βλέπει το τυχερό του αστέρι. Μετατρέπεται σε γιγάντιο ρομπότ και σκοτώνει όλους τους στρατιώτες του Mr. Big, και τότε μετατρέπεται σε διαστημικό όχημα. Ο Mr. Big μπαίνει σε ένα μεγάλο κανόνι ενέργειας, και πυροβολά το διαστημόπλοιο του Τζάκσον. Τα παιδιά είναι ο επόμενος του στόχος, αλλά το διαστημικό όχημα επιστρέφει, διαλύει το κανόνι του Mr. Big και τον σκοτώνει. Τα παιδιά τον παρακαλουθούν που φεύγει μακριά.

Τα παιδιά επιστρέφουν στην πόλη, πιστεύοντας ότι ο Μάικλ έφυγε για πάντα. Καθώς τα αγόρια συζητούν για τον Μάικλ, η Κάτι περπατά στον δρόμο κλαίγοντας και βρίσκεται ένα χάρτινο αστέρι. Καθώς εύχεται να επιστρέψει ο Μάικλ, το χάρτινο αστέρι εξαφανίζεται από τα χέρια της, και ο Μάικλ περπατά στον δρόμο και τους αγκαλιάζει. Τους παίρνει στο Club 30's, όπου ανακαλύπτουν ότι το νυχτερινό κέντρο μετατράπηκε σε παρασκήνιο. Εκεί βρίσκουν και πάλι τον χαμένο σκύλο τους, και ο Μάικλ βγαίνει στη σκηνή και εκτελά το Come Together.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύνθεση, διευθέτηση φωνητικών, solo και background φωνητικά από τον Μάικλ Τζάκσον
  • Παραγωγή από τον Κουίνσι Τζόουνς
  • Μάικλ Τζάκσον: Συμπαραγωγός
  • Μπίλ Μπόττρελ, Τζών Ρόμπινσον, Μπρούς Σβήντεν: Ντράμς
  • Ντέιβιντ Γουίλιαμς: Κιθάρα
  • Κίμ Χάτσχροφτ, Λάρρι Γουίλιαμς: Σαξόφωνα
  • Γκάρι Γκράντ, Τζέρρι Χέι: Τρουμπέτα
  • Κέβιν Μαλόνεϊ: Muted Steinway (πιάνο)
  • Κρίστοφερ Κάρρελλ: Synclavier
    • Μερικά εφέ του Synclavier από τους Ντέννι Τζάγκερ και Μάικλ Ρουμπίνι
  • Τζών Μπάρνς, Μάικλ Μπόντικερ: Συνθεσάιζερ
  • Ανακοίνωση του Αρχηγού της Αστυνομίας από τον Μπρούς Σβήντεν
  • Χτύποι καρδιάς του Μάικλ Τζάκσον από τον Δόκτωρα Έρικ Χέλβεν
  • Διευθέτηση ρυθμού από τους Μάικλ Τζάκσον και Τζών Μπάρνς
  • Διευθέτηση πνευστών από τον Τζέρρι Χέι

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσαρτ (1988) Καλύτερη
θέση
Australian Singles Chart 29
Belgian Singles Chart 1
UK Singles Chart 3
Canadian Singles Chart 6
Danish Singles Chart 1
Dutch Singles Chart 1
Eurochart Hot 100 Singles 2
French Singles Chart 4
German Singles Chart 9
Irish Singles Chart 1
Italian Singles Chart 6
New Zealand Singles Chart 29
Spanish Singles Chart 1
Swiss Singles Chart 5
United States Billboard Hot 100[1] 7
United States Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales Chart[1] 13
United States Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks Chart[1] 2
United States Dance Music/Club Play Singles Chart[1] 10
Τσαρτ (2009) Καλύτερη
θέση
Australian Singles Chart[3] 16
Danish Singles Chart[3] 28
European Hot 100 Singles[4] 20
French Singles Chart[3] 61
French Digital Singles Chart[5] 10
New Zealand Singles Chart[3] 37
Swedish Singles Top 60 Chart[6] 12
Swiss Singles Top 75 Chart[3][7] 12
United Kingdom Top 40 Singles Chart 13
United Kingdom Top 40 Download Chart 13
United States Billboard Hot Digital Songs[8] 12

Κατάλογος κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέφφρι Ντάνιε του soul συγκροτήματος Shalamar ήταν συν-χορεογράφος του βίντεο για το Smooth Criminal με τον Βίνσεντ Πάτερσον, ο οποίος είχε χορέψει νωρίτερα στα βίντεο των Beat It και Thriller. Το βίντεο είχε διευθυνθεί από τον ειδικό συντονιστή ειδικών εφέ Κόλιν Χίλβερς. Η χορεογραφία του βίντεο που έχει το ύφος των νυχτερινών κέντρων της δεκαετίας του 1930 αποτελεί φόρο τιμής στη μουσική κωμωδία του Φρέντ Άστερ, The Band Wagon. Σήμερα υπάρχουν 4 διαφορετικές εκδοχές του βίντεο για το Smooth Criminal, καθώς επίσης και μια επιπλέον βινιέτα για τις συναυλίες του This Is It:

  • Original Moonwalker Version - Αυτή είναι η εκδοχή που συμπεριλήφθηκε στη ταινία Moonwalker - αν και τεχνικά ολόκληρη η σκηνή γύρω από το Smooth Criminal είναι 40 λεπτά, η πραγματική διάρκεια του βίντεο για το Smooth Criminal είναι σχεδόν 10 λεπτά. Είναι γενικά η πιο ολοκληρωμένη και περιέχει τον αυτούσιο χορό στη μέση της σκηνής αλλά δεν περιέχει τα τελευταία έξι δευτερόλεπτα όπου μια κυρία αναρριπίζει τον εαυτό ενώ η πόρτα κλείνει πίσω από τον Μάικλ. Σε σύγκριση με το αρχικό κομμάτι αυτή η εκδοχή έχει δύο περισσότερους στίχους στη δεύτερη στροφή: Everytime I try to find him he's leaving no clues left behind him. And they have no way of knowing of the suspect, or what to expect.
  • Moonwalker Edit - Αυτή η εκδοχή συμπεριλήφθηκε στο History on Film, Volume II καθώς και στο Michael Jackson's Vision και είναι βασικά μια επεξεργασμένη εκδοχή της δεκάλεπτης μουσικής σκηνής από το μέρος του Smooth Criminal στη ταινία Moonwalker. Είναι σχεδόν η ίδια, αλλά με λίγες διαφορές: έχει διαφορετική μουσική στην αρχή και δεν έχει διάλογο, αφαιρέθηκαν μερικές κινήσεις των χορευτών στη μέση της σκηνής και περιλαμβάνει τα τελευταία έξι δευτερόλεπτα της σκηνής.
  • Album Version - Αυτή είναι εκδοχή του βίντεο που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τζάκσον και στο κανάλι του στο YouTube. Επίσης εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας Moonwalker και στο βίντεο Number Ones και συμπεριλαμβάνεται στο Visionary. Έχει πολλά κλίπ από την Original Moonwalker Version του Smooth Criminal, και πότε επιταχύνεται και πότε επιβραδύνεται, με επιπλέον blur εφέ, και μερικές εναλλακτικές γωνιές. Το βίντεο έχει διάρκεια 4 λεπτών και 17 δευτερολέπτων. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, παίζεται η συχνή εκδοχή του κομματιού.
  • Single Version - Αυτή είναι μια εκδοχή που δεν κυκλοφόρησε και έχει στοιχεία από το Single Mix από το Smooth Criminal, που κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου 1988. Αφαιρεί τους επιπλέον στίχους και διαλείμματα. Θεωρείται ως MTV Base βίντεο.
  • This Is It Vignette - Είναι βίντεο που δημιουργήθηκε το 2009, ως μαυρόασπρη ταινία και έπρεπε να παιχτεί στις συναυλίες στο O2 του Λονδίνου. Η βινιέτα έχει διάρκεια 3 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα και περιέχει σκηνές από μαυρόασπρες ταινίες, όπως τη ταινία Gilda.

Το βίντεο κέρδισε το Best Music Video στα 1989 Brit Awards.

Στήριγμα κατά της βαρύτητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια φαινομενικά αδύνατη απόσταση επιτεύχθηκε χωρίς τη χρήση καλωδίων. Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφαρμόστηκε για τη συσκευή κρεμάσματος ενσωματωμένη στο πάτωμα της σκηνής και τα παπούτσια των ερμηνευτών. Οι δοκοί που απαιτούνται για την τεχνική τους ήταν κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ από τον Τζάκσον το 1993[10] και αποτελούνται από μανταλάκια που υψώνονται από τη σκηνή την κατάλληλη στιγμή, και ειδικά παπούτσια με υποστηριγμένο αστράγαλο και κοψίματα στα τακούνια που μπορούν να γλιστρήσουν πάνω από τα μανταλάκια και να είναι έτσι επισυνάπτετα προσωρινά στη σκηνή. Αυτά επιτρέπουν στους εκτελεστές να κλίνουν χωρίς να χρειάζεται να κρατήσουν τη κεντρική τους μάζα απευθείας πάνω από τα πόδια τους.

Επανεκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Alien Ant Farm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Smooth Criminal"
Single από Alien Ant Farm
από το άλμπουμ 'Anthology'
Κυκλοφόρησε24 Ιουλίου 2001
FormatCD
Ηχογραφήθηκε2001
ΕίδοςAlternative metal
Funk metal
Punk rock
Διάρκεια3:29
ΔισκογραφικήSKG Music
ΣτιχουργόςΜάικλ Τζάκσον
ΠαραγωγόςΤζέι Μπάουμπαρντνερ
singles των Alien Ant Farm ανά χρονολογία
Smooth Criminal
(2001)
Movies
(2001)

Το 2001, οι Alien Ant Farm κυκλοφόρησαν μια επανεκδοχή του Smooth Criminal, η οποία ήταν το πρώτο single από το άλμπουμ Anthology. Σύμφωνα με τα μέλη του συγκροτήματος, θα έπαιζαν λίγα riffs από το τραγούδι του Τζάκσον, αλλά τα μέλη του κοινού τους ζήτησαν να παίξουν ολόκληρο το κομμάτι. Αυτό τους ενθάρρυνε να εκτελέσουν μια δική τους εκδοχή του Smooth Criminal και να την συμπεριλάβουν στο Anthology. Έγινε #1 hit στο Billboard's Modern Rock Tracks Chart και έφθασε στη 1η θέση στην Αυστραλία. Το τραγούδι επίσης ακούγεται στη ταινία American Pie 2.

Επίσης, το άλμπουμ Greatest Hits (1999) περιέχει ένα «κρυμμένο κομμάτι» ονομάτι Slick Thief, η οποία είναι μια προηγούμενη εκδοχή του Smooth Criminal. Αυτή η εκδοχή συμπεριλαμβάνεται στα βιντεοπαιχνίδια Karaoke Revolution και Guitar Hero On Tour: Decades. Κυκλοφόρησε ως downloadable content για τη σειρά των βιντεοπαιχνιδιών Rock Band.

Χρήση στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το 1989, ο Γερμανός κωμικός Όττο Βάαλκς εκτελεί μια παρωδία του κομματιού στη ταινία Otto - Der Außerfriesische. Κατά τη διάρκεια της σκηνής, ο Όττο μπαίνει σε ένα νυχτερινό κέντρο, ρίχνει ένα νόμισμα σε ένα χώρισμα στήθους της σερβιτόριας και εκτελεί ένα χορευτικό νούμερο, συμπεριλαμβανομένου του moonwalk σε ένα ρυθμό που θυμίζει την εκδοχή του αρχικού τραγουδιού.[11]
  • Το 2002, το συγκρότημα ApologetiX ηχογράφησε μια παρωδία του Smooth Criminal ονομάτι Smooth Grandmama για το άλμπουμ Grace Period.[12] Η ενοργάνιση του κομματιού είναι παρωδία της εκδοχής των Alien Ant Farm.
  • Ο Ντάβιντ Γκάρρεττ εκτέλεσε μια κλασσική ενόργανη εκδοχή του Smooth Criminal και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Encore (2008).
  • Οι J.Viewz επανεκτέλεσαν μια jazz εκδοχή του Smooth Criminal, η οποία κυκλοφόρησε στο EP Besides (2008).
  • Το 2008, το νοτιοκορεάτικο συγκρότημα TVXQ, στο τρίτο ιαπωνικό τους άλμπουμ, T, έχει ένα κομμάτι ονομάτι Trick, το οποίο χρησιμοποιεί το ρεφρέν του Smooth Criminal (αλλά αντί του Are you okay, Annie? ακούγεται το Are you okay, honey?)
  • Το 2009, το συγκρότημα The 8th Horcrux εκτέλεσαν μια παρωδία, ονομάτι Ginny, Are You OK?, αναφερόμενοι στον Τζίννι Βέσλεϊ και στη πλοκή του Harry Potter and the Chamber of Secrets. Βασίζεται επίσης στην εκδοχή των Alien Ant Farm.[13]
  • Οι Lucky Boys Confusion εκτέλεσαν μια επανεκδοχή του κομματιού ζωντανά αλλά αρνήθηκαν να την ηχογραφήσουν.
  • Το βιντεοπαιχνίδι Saints Row 2 (2008) περιέχει ένα χορευτικό μέρος από το Smooth Criminal που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τους εχθρούς.
  • Στο ειδικό βίντεο των Alvin and the Chipmunks, Rockin' with the Chipmunks (1992), φαίνεται ένα μέρος του βίντεο, αλλά με τη συμμετοχή του Άλβιν.
  • Το 2009, η Σακίρα εκτέλεσε το στήριγμα κατά της βαρύτητας προς τιμή του Τζάκσον στο βίντεο για το She Wolf.
  • Ο χαρακτήρας Χαζάμα, από το BlazBlue: Continuum Shift, ντύνεται όπως ο Τζάκσον και είναι ο κύριος ανταγωνιστής της σειράς, ζητώντας από τους θαυμαστές του να αναφέρονται σε αυτόν ως Smooth Criminal.
  • Τον Ιανουάριο του 2011, το μουσικό ντουέτο 2Cellos εκτέλεσαν μια εκδοχή του Smooth Criminal που παίζεται μόνο σε τσέλο, και έγινε hit στο YouTube.[14]
  • Οι Delmos Wade επίσης εκτέλεσαν μια επανεκδοχή του Smooth Criminal.[15][16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «allmusic ((( Bad > Charts & Awards > Billboard Singles )))». Allmusic.com. Rovi Corporation. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  2. Michael Jackson's Private Home Movies, 2003
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Michael Jackson - Smooth Criminal». Acharts.us. aCharts.us. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  4. http://www.billboard.com/charts/hot-100#/artist/michael-jackson/chart-history/4902?f=349&g=Singles
  5. «Download French Single Top 50 - July 11, 2009». LesCahrts.com. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  6. Steffen Hung. «Michael Jackson - Smooth Criminal». swedishcharts.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2010. 
  7. «Swiss Singles Chart Archives». Hitparade.ch. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  8. «Music News, Reviews, Articles, Information, News Online & Free Music». Billboard.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2010. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 «Michael Jackson - Smooth Criminal (Chanson)». LesCharts.com. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  10. US 5255452
  11. http://www.youtube.com/watch?v=xoWEscMbLwk
  12. ApologetiX's official site album information
  13. http://the8thhorcrux.bandcamp.com/track/ginny-are-you-ok-a-parody-of-smooth-criminal-by-alien-ant-farm
  14. «Slovenian, Croatian Cellists Make Breakthrough on YouTube». STA (Slovenian Press Agency). 19 May 2011. http://www.sta.si/en/vest.php?s=a&id=1637981. Ανακτήθηκε στις 10 June 2011. 
  15. http://www.covermesongs.com/2010/10/delmos-wade-smooth-criminal.html
  16. http://mp3freeplay.com/track-167028/Delmos+Wade-Smooth+Criminal

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]