Χρήστης:Laertis333/CEE Meeting 2016 - Αναφορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χαιρετισμούς σε όλη την κοινότητα.

Με τη φετινή διοργάνωση να έχει ολοκληρωθεί προ ημερών - με ιδιαίτερη επιτυχία - ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σε όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκειά της. Ο Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας συμμετείχε για πρώτη φορά στη διοργάνωση, και έκανε παρουσίαση της πρότασής του για το πως η Βικιπαίδεια μπορεί να ενσωματώνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, ακολουθώντας τα πρότυπα που προτείνονται για την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα , δίνοντας παράδειγμα εφαρμογής μετά από συστηματική διδασκαλία περισσότερων από δύο ετών (700 ωρών διδασκαλίας). Οι ομιλίες στο CEE Meeting 2016 αποτελούνταν από αποτελέσματα εργασιών και προτάσεις με δυναμική να οδηγήσουν εξελίξεις στο Κίνημα Wikimedia. Η παρουσίαση του Συλλόγου μας είχε την ευτυχή συγκυρία να διεξαχθεί στην απογευματινή ενότητα της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων, ακριβώς μετά από την κεντρική παρουσίαση των υπεύθυνων του τομέα παιδείας του Ιδρύματος Wikimedia, Σανί Εβενστάιν (Shani Evenstein) & Βαχίντ Μασρούρ (Vahid Masrour).

Ημέρα προ του τριήμερου συνεδρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημέρα προ του τριημέρου του συνεδρίου (26/8), βρήκε την αποστολή των συμμετεχόντων να φτάνει στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, τμηματικά. Είχε οριστεί περίπατος για την επίσκεψη του ιστορικού κέντρου της πόλης νωρίς το απόγευμα, γεγονός που επέτρεψε την επίσκεψή μου στα γραφεία της Wikimedia Armenia, νωρίτερα το πρωί. Η εξαιρετική φιλοξενία των Αρμενίων συνδυαζόταν εξαιρετικά με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των γραφείων τους. Η Wikimedia Armenia έχει παράξει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, παρ' όλο το νεαρό της δραστηριότητάς της.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Αραράτ της αποστολής και κατέληξε στο Matenadaran, το Μουσείο Ιστορίας της Αρμενίας, με μια ενδιαφέρουσα, σύντομη ξενάγηση σε γραπτές πηγές της χώρας, στις οποίες φαίνεται και η στενή σχέση των χωρών μας από την προ Χριστού περίοδο, με κείμενα γραμμένα στην αρχαία ελληνική να αναφέρονται από τον Μ. Αλέξανδρο ως την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο). Η περιήγηση έδωσε εξαιρετική ευκαιρία για γνωριμία των μελών των αποστολών των χωρών μεταξύ τους, και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε ποικίλα ζητήματα που φαίνεται να μπορούν να αποτελέσουν κοινό πεδίο δράσης μελλοντικά. Το βράδυ έκλεισε με δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα, σε κλίμα θερμό μεταξύ των συμμετεχόντων και με προσμονή για τις επερχόμενες ημέρες.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή αναχώρησε από την πρωτεύουσα το επόμενο πρωί, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, με προορισμό την πόλη Ντιλιτζάν, χτισμένη μέσα στον εθνικό δρυμό της περιοχής, στα ΒΒΔ της χώρας, και καταλήγοντας στο Dilijan Resort. Η αναχώρηση για το UWC Dilijan, στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενήθηκε το συνέδριο, ήταν άμεση και λόγω μικρής καθυστέρησης της άφιξης της αποστολής, υπήρξε επανακαθορισμός του προγράμματος, με αυτό, πλέον, να εξαιρεί το Speed Dating. Αξίζει τον κόπο να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως το κολλέγιο προσέφερε τις άρτιες εγκαταστάσεις του, αφιλοκερδώς. Άξια μνείας αποτελούν και τα αποκαλυπτήρια γλυπτού με θέμα το έμβλημα της Wikipedia το οποίο μετά από την παραμονή του στον προαύλιο χώρο του UWC, θα μεταφερθεί στη λίμνη της πόλης και θα επιπλέει ελεύθερα.

Μετά από τους χαιρετισμούς των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Wikimedia Armenia, Wikimedia Foundation και του UWC, θα πρέπει να αναφερθούμε επιγραμματικά στις σημαντικότερες διαπιστώσεις και θέσεις του ιδρύματος, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Ασάφ Μπαρτόφ (Asaf Bartov, Head of Wikimedia Head Program and Global South Partnerships):

- υπάρχουν 2 κατηγορίες χρηστών της Wikipedia:

  • η 1η αφορά σε όσους τη χρησιμοποιούν ως πηγή και
  • η 2η σε όσους συμμετέχουν ενεργά ως χρήστες και συντάκτες της. Επιδιώκεται, προφανώς, η ενεργή συμμετοχή των πρώτων, κατά το δυνατόν περισσότερο, ως χρήστες σε διαρκή, σταθερή βάση.

- Η αντιμετώπιση των, ανά τον κόσμο, εθνικών προσπαθειών για τη διάδοση της Wikipedia θα διαχωρίζεται, πλέον, σε 3 κατηγορίες:

  • η 1η θα αφορά σε εκείνα τα groups & chapters τα οποία αναπτύσσονται επαρκώς και είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτούνται από ίδιους, εθνικούς πόρους,
  • η 2η θα αφορά σε μικρότερους συλλόγους οι οποίοι έχουν, ήδη, έργο και δραστηριότητες και των οποίων τα προγράμματα και πονήματα θα πρέπει να υποστηριχτούν από το Ίδρυμα και
  • στην 3η κατηγορία εντάσσονται οι νέες προσπάθειες, οι οποίες χρήζουν υποστήριξης, εφόσον όμως υπάρχει, ήδη, έργο ικανό να δημιουργήσει προοπτικές για την προσπάθεια στο μέλλον.

Έτσι, λόγου χάρη, η τακτική της χρηματοδότησης η/υ ως έπαθλο για ένα διαγωνισμό προκειμένου να προσελκυσθούν νέοι χρήστες δεν απέδωσε στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες συμμετείχαν στον εγχείρημα μέχρι την απόκτηση του επάθλου και μετά, απλώς, εγκατέλειψαν. Αυτό, πλέον, για το ίδρυμα δεν είναι επαρκές αφού η προσέλκυση νέων χρηστών θα πρέπει να συνοδεύεται από τη διαρκή τους ενασχόληση με τη Wikipedia.

- Τέλος, αναφέρθηκε πως το Ίδρυμα δεν πρόκειται να συνεχίζει να υποστηρίζει όσα από τα πονήματά του δεν αποδίδουν. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αποτυχία των Wikinews, παγκοσμίως, με αυτά να υπολείπονται σε πληροφορία ακόμα και από απλά λήμματα. Η ενότητα, βέβαια, δε θα πάψει να υφίσταται αλλά δεν πρόκειται να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της από τον οργανισμό.

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν ενδιαφέρουσα στο σύνολό της και κάλυπτε κάθε απαίτηση των συμμετεχόντων. Δίνονταν 2 παράλληλες ομιλίες σε 2 διαφορετικές αίθουσες της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου οπότε έπρεπε καθένας να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του. Το etherpad κάθε ομιλίας υπάρχει και είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί εκτενώς για τις παρουσιάσεις και τα σχόλια των συμμετεχόντων, οπότε ακολούθως θα αναφερθούν επιγραμματικά, σε 2-3 γραμμές, τα σημαντικότερα κάθε ομιλίας στη δική μου οπτική. Στη σελίδα του προγράμματος υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις παρουσιάσεις καθώς και τα etherpad για αυτές, όπως προαναφέρθηκε, άλλωστε. Οι ενότητες που ο Wikipedia Community Schools Association Greece επέλεξε να παρακολουθήσει ήταν οι εξής:

Ημέρα 1η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Elephants and Mahouts: Conflict Management for Wikipedians - ομιλητής: Asaf Bartov[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρθηκαν ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται σε όλες τις κοινότητες της Wikipedia. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη στάση την οποία οφείλουν να τηρούν απέναντι στην κοινότητα όχι μόνον οι χρήστες αλλά και οι διαχειριστές της, αφού η ισότιμη στάση τους απέναντι στα μέλη της κοινότητας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας και ανάπτυξής της. Πρόκειται κατ' ουσίαν για μάθημα προς παλαιούς χρήστες που φέρουν αυξημένη ευθύνη για τη συμπεριφορά τους και επιχειρήθηκε να διδαχθούν στοιχεία συναισθηματικής νοημοσύνης με σκοπό την εξυγίανση στις κοινότητες.

Ελέφαντας και οδηγός
πώς μπορεί να χαθεί ο έλεγχος / γραμμή αντίστασης της κοινότητας:
  • Αστεία, σαρκασμός, δικαιολογίες, κουτσομπολιά, οργή, εγκατάλειψη, αποχή, διατάραξη, είναι δείγματα πιθανής απώλειας ελέγχου.
  • Όλοι έχουμε εμπλακεί σε τέτοια κατάσταση - τι μπορούμε να κάνουμε για να μη φτάσουμε εκεί; Πώς να μην αφήνουμε τα συναισθήματα να μας κυριεύουν; => Μάθετε τι αναστατώνει ελέφαντά σας. Τι σας ερεθίζει; Ίσως αφήνετε άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με θέματα που ερεθίζουν τον ελέφαντά σας.
  • Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα όπου είναι ασφαλές να διαφωνεί κανείς. Κάντε τη διαφωνία ασφαλή, προσπαθήστε να διαχειριστείτε τη διασπαστική κριτική ως ανατροφοδότηση, συμφωνήστε με ότι είναι δυνατό, λειτουργήστε σαν να αντιπροσωπεύετε το πρόσωπο που σας ενοχλεί, καθρεφτίστε τις απόψεις του - κυριολεκτικά, επαναλάβετε τα λόγια του άλλου (είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθεί κάποιος πως εισακούγεται, δηλαδή να χαλαρώσετε τον ελέφαντα)!
  • Χτίστε συναίνεση γύρω από την πλειοψηφία, όμως θυμηθείτε πως ακόμα υπάρχει η μειοψηφία, κι αυτοί οι ελέφαντες μπορούν να εκνευρίζονται. Δείτε με εκτίμηση την άποψή τους ακόμη και αν έχετε κερδίσει στην επιχειρηματολογία, και αναγνωρίστε ότι η συζήτηση ήταν σκληρή για αυτούς. Φαίνεται ασήμαντο αλλά δεν είναι. «Μπορούμε να κάνουμε κάτι (μικρό) να κάνει την κατάσταση πιο αποδεκτή για σένα;» Απλά ζητώντας το, ήδη μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και να τους βοηθήσει να σώσουν την υπόληψή τους.
  • Χρησιμοποιήστε το χιούμορ θεραπευτικά, όχι βλαπτικά.
  • Απομονώστε την πλήρη κακοπιστία ή το υπερτρολάρισμα - είναι το αντίθετο της ευγενούς επιχειρηματολογίας. Χρειάζεται να λειτουργούμε εντός ορίων και σε όσους λειτουργούν με απολυτότητα μην έχοντας καμία διάθεση να τα σεβαστούν πρέπει να επεμβαίνετε και να τους σιωπάτε. Ειδικά αν ΔΕΝ είναι η συζήτησή σας. Μην μένετε σιωπηλοί. Βγείτε εμπρός, μην μένετε σιωπηλοί μάρτυρες. Ειδικά αν δεν είναι δική σας η σύγκρουση.
  • Η παθητική ανοχή στο τρολάρισμα από αξιοπρεπείς ανθρώπους είναι τεράστιο πρόβλημα στις διαδικτυακές κοινότητες, διότι αυτό σημαίνει, ότι η κοινότητα de facto ανέχεται την απολίτιστη συμπεριφορά.
Θέσεις και ενδιαφέροντα (παγόβουνο - που αυτό που φαίνεται είναι πολύ μικρότερο από αυτό που κρύβεται)

Οι θέσεις που εκφράζει κανείς συνήθως κρύβουν τα ενδιαφέροντά του και, πιο βαθιά ακόμα, τις ανάγκες του. Άλλο λέει και σε άλλο αποσκοπεί. Το να εκφραστούν ανοικτά οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ενδέχεται να θεραπεύσει διαμάχες, ακόμα και ρήγματα.

  • Εξετάστε τα δικό σας συμφέροντα
  • Διερευνήστε τα συμφέροντα των άλλων: (Θέλετε αυτό, όμως γιατί;)
  • Παρατηρήστε και εκθέστε άποψη σχετικά με τη σύγκρουση των άλλων
  • Βοηθήστε άλλους σε συγκρούσεις να δουν κάτω από το νερό - πιάστε λαβές και εκθέστε τις ανάγκες και τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην επιχειρηματολογία
  • Προσπεράστε τα τελικά αποτελέσματα και ρωτήστε ΓΙΑΤΙ
  • Ο νόμος του Cunningham μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα συμφέροντα των άλλων: τους προσφέρετε μια πιθανή εξήγηση, ακόμα κι αν είναι λάθος· μπορεί να ξεκολλήσει τα πράγματα. Πολλές φορές ο πιο γρήγορος τρόπος αποκάλυψης των πραγματικών επιδιώξεων είναι μια εσφαλμένη τοποθέτηση ή απάντηση.
Προβολή

Στη Βικιπαίδεια, στο user group, στο chapter, έχουμε ρόλους. Οι ρόλοι αυτοί μας καθορίζουν, όμως έχουμε αναρωτηθεί ποιοι είναι αυτοί κι αν τους αλλάζουμε ποτέ; Πειραματιστείτε με τους ρόλους που υποδύεστε.

Η προβολή είναι άμυνα που συμβαίνει σε όλους. Είναι συχνό φαινόμενο να προβάλλουμε στους άλλους αυτό που κάνουμε οι ίδιοι. Αυτό που θα μας αποτρέψει από το να κατηγορούμε με αυτό τον τρόπο τρίτους είναι η επίγνωση ότι το κάνουμε. Η επίγνωση μπορεί να έρθει από την αναγνώριση των δικών μας ρόλων. Αλλάξτε ρόλους. Προσπαθήστε να σας δουν οι άλλοι διαφορετικά. Κάντε το περιβάλλον φιλικό για ανθρώπους που αλλάζουν ρόλους. Παραδειγματίστε οι ίδιοι, δίνοντας προσοχή και αξία πχ στους άλλους.

Wikipedia Education Program Updates - ομιλητές: Vahid Masrour & Shani Evenstein[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλύθηκε διεξοδικά η αξία της παιδείας, της μόρφωσης και η σημασία η οποία δίνεται από το Ίδρυμα στη συνεισφορά της Wikipedia στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας. Έγινε αναφορά σε τρέχοντα πονήματα και στα αποτελέσματά τους. Προτάθηκε η παρακολούθηση βίντεο, οδηγών και γενικώς εκπαιδευτικού υλικού που έχει προκύψει από την εμπειρία με την εκπαίδευση.

Fuse Wikipedia and Education: aligning to UNESCO Pillars for Education in the 21st Century - ομιλητές: Μάνος Κεφαλάς (μέσω Skype) & Βασίλειος Χασάπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσίαση του Wikipedia Community Schools Association Greece. Παρουσιάστηκε πώς η εκπαίδευση μπορεί να αγκαλιάσει τη Βικιπαίδεια και παιδαγωγικά, όχι μόνο ως πηγή γνώσης.

Wikiworkshops: we were doing it wrong - ομιλητής: Krzysztof Machocki[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι πάντοτε απαραίτητο να αναφερόμαστε στο "τι δεν πήγε καλά" σε μια προσπάθεια. Αυτό συνέβη και με τον εξαιρετικό ομιλητή της πολωνικής αποστολής. Ο Κρύζτοφ πρότεινε πως οι μαθητευόμενοι κουράζονται από τη θεωρία, ενώ η ουσία είναι να ξεκινούν σχεδόν αμέσως τη συγγραφή, με ελάχιστα εισαγωγικά, όπως πολλοί αυτοφυείς συντάκτες.

Dos and Dont's in volunteer projects from an Austrian point of view - ομιλητές: Philip Kopetzky & Claudia Garad[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ίδια λογική με το προηγούμενο θέμα, παρουσιάστηκε λίστα με συγκεκριμένα λάθη που γίνονται στην εκπαίδευση τα οποία πρέπει να αποφεύγονται.

Οδηγός του χειρότερου πρότζεκτ:

  • Μην πείτε στην κοινότητα για το έργο σας
  • Κρατήστε το έργο σας μυστικό από όσα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη είναι δυνατό
  • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πραγματικά κακή υποδομή
  • Δημιουργήστε μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα εργασίας
  • Αναθέστε όλες τις εργασίες σε ΕΝΑ άτομο
  • Αγνοήστε τις προθεσμίες (ή μην ορίσετε καν προθεσμίες)
  • Να φοβάστε την αποτυχία και να το δείχνετε
  • Επικεντρωθείτε στα αρνητικά - να παρέχετε καταστροφολογική ανατροφοδότηση
  • Μην παρέχει καμία τεκμηρίωση για το έργο ή κρύψτε την εκεί όπου κανείς δεν θα τη βρει ποτέ
  • Δαπανώνται τα χρήματα με όποιον τρόπο επιιθυμείτε - μη μπαίνετε σε κόπο για ανατροφοδότηση από τον χρηματοδότη σας - εσείς ξέρετε καλύτερα!
  • Μην επικοινωνείτε μεταξύ σας
  • Δεν χρειάζεται πραγματική εμπειρία για την εκτέλεση ενός έργου
  • Απλώς περιμένετε από τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα για σας - δε χρειάζεται να τους το ζητάτε
  • Αποφύγετε να μαθαίνετε από τα λάθη του παρελθόντος

Ημέρα 2η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

How to connect with, learn from, and best utilize the verified Wikipedia and Wikimedia social media accounts - ομιλητής: Jeff Elder[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν χρήσιμα εργαλεία και μέθοδοι αποτελεσματικής διασύνδεσης των κατά τόπους παραρτημάτων της Wikipedia με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτως ώστε να προωθηθεί το έργο και η εικόνα τους επιτυχώς. Υπήρξε η ευκαιρία των συμμετεχόντων να παρουσιάσουν την προσπάθειά τους και να συμβουλευτούν για το πως θα προσεγγίσουν καλύτερα νέο κοινό. Τονίστηκε η βαρύτητα του facebook και των υπόλοιπων μέσων και οι σωστοί τρόποι δημιουργίας λογαριασμών και χρήσης φωτογραφικού υλικού, την απώλεια των στατιστικών κατά τη λειτουργία στις εκεί πλατφόρμες, τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις κλπ.

Talking to the press. What the press wants from Wikipedia and how to represent Wikipedia in interviews - ομιλητής: Gereon Kalkuhl[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γερεόν, εκπαιδευτικός με μεγάλη πείρα στην οργάνωση νέων κατά τόπους Wikipedia, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο πως θα μεταδίδεται το έργο της Wikipedia στα μέσα του τύπου και, μάλιστα, στο ερώτημα περί "αναξιοπιστίας της Wikipedia", έδωσε το στοιχείο πως, ήδη, η γερμανική Wikipedia θεωρείται πιο αξιόπιστη σε θεματολογία και περιεχόμενο λημμάτων από κλασικές εγκυκλοπαίδειες όπως η Britannica. Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι κατά τις συνεντεύξεις και αναφέρθηκαν πρακτικές για το πώς να μιλά κανείς στον τύπο.

How to connect with, learn from, and best utilize the verified Wikipedia and Wikimedia social media accounts - ομιλητής: Jeff Elder[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνέχεια της προ της προηγούμενης ομιλίας, ο Τζεφ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα ποσά των χορηγιών τα οποία χάνονται διεθνώς από πιθανούς χορηγούς, όταν ενώ προτίθενται να προχωρήσουν σε αυτή, απογοητεύονται από την ανάγνωση μικρών σε έκταση και πτωχών σε περιεχόμενο λημμάτων τα οποία θεωρούνται ως ο κύριος παράγοντας απώλειας ποσών χορηγιών σε επίπεδα εκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων. Αναλύθηκε διεξοδικά η προτεινόμενη προσέγγιση στα διάφορα social media και blogs, με λεπτομέρειες για κάθε ένα και τους συνδυασμούς τους.

Spokesperson: tricks of the trade - ομιλητής: Krzysztof Machocki[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρύζτοφ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται και να ταξινομούνται οι επαφές των μελών μιας ομάδας με εκείνα μιας άλλης, ούτως ώστε να υπάρχει μια αρμονική και δίχως προβλήματα σχέση.

Lightning talks - ομιλητές: User:Strainu, Vahid Masrour & Shani Evenstein, Claudia Garad, Anatolli Kalinin, Mykola Prykhodko[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια ενότητα σύντομων παρουσιάσεων πάνω σε διάφορα θέματα τα οποία απσχολούν τις κοινότητες της Wikipedia.

  • Πώς να τυπώνονται τα t-shirts (μπρος/πίσω), πως το λογότυπο της Βικιπαίδειας δε μπορεί να τυπώνεται σε έγχρωμο ύφασμα κλπ.
  • Εκπαίδευση
    • Εργαστήρια Βικιπαίδειας για καθηγητές Βιολογίας και Αγγλικών
    • Ουκρανία: Εκπαίδευση των εκπαιδευτών
    • Εσθονία: Εστίαση στην επίγνωση για τη Βικιπαίδεια στη δευτεροβάθμια, όχι τόσο στη λημματογράφηση
    • Εσθονία: Εργαλείο σχολιασμού λημμάτων (πάνω στο περιεχόμενο) για ανατροφοδότηση από τους μαθητές
  • Δημιουργία βίντεο επεξήγησης
  • Λευκορωσία - παρουσίαση
  • Εικόνες από το Εθνικό Μουσείο στη Βαρσοβία (Πολωνία)
  • Δημιουργία βιβλίου για επεξεργασία στη Βικιπαίδεια (Λευκορωσία)
  • Δυσκολία επιφόρτωσης βίντεο στα commons - οonline μετατροπέας σε .ogg
  • Εργαλείο ανάκτησης άδειας χρήσης από το Commons
  • Αυτόματα infobox από Wikidata
  • Wikidata: ετικέτες στο γυναικείο γένος

8 tips for designing effective surveys - ομηλιτής: Edward Galvez[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EventLogging - ομιλητής: User:Strainu[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiki Loves Reporting - so how to make your grant application better - ομιλητής: Michal Buczynski[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikimedia Foundation Board of Trustees discussions: transparency, strategy, affiliates? - ομιλητής: Nikola Kalchev & Asaf Bartov[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαιτέρως σημαντική παρουσίαση αφού προσέγγισε την προβληματική σχετικά με ζητήματα διαφάνειας και στρατηγικής που αφορούν τη Wikipedia, σε εθνικό επίπεδο και όχι μόνο. - Ρόλος του Board of Trustees, όρια δράσης, καθορισμός πολιτικής, λήψη αποφάσεων, κλπ. Συζήτηση για το Κίνημα Wikimedia με θέματα:

  • Χρηματοδοτήσεις και σύγκρουση συμφερόντων
  • Εκλογική διαδικασία
  • Κενές θέσεις και υποψηφιότητες - παραπομπή σε συζήτηση της Wikimania
  • Πρόταση για διαδικασίες/στρατηγικές εξόδου από διοικητικό συμβούλιο
  • Αποτελεσματικότητα λειτουργίας των επιτροπών
  • Εθελοντικός χρόνος του διοικητικού συμβουλίου
  • Κλειστότητα (μη διαφάνεια) διοικητικού συμβουλίου
  • «Εκπροσώπηση» παραρτημάτων στο Δ.Σ.
  • Ερωτήσεις και εισήγηση προς το κοινό για διαφάνεια
  • Πρόσκληση για εργασία στο Phabricator
  • Καταγραφή ψήφων του Δ.Σ.
  • Καταγραφή πρακτικών συσκέψεων (κριτική που δεν γίνεται)
  • Οργάνωση → θέματα μνήμης → ανάγκη γραμματειακής υποστήριξης
  • Τι χρειάζεται το Δ.Σ. από την κοινότητα
  • Πώς να επικοινωνεί η κοινότητα με το Δ.Σ.

How can we reach out to educational Institutions? - ομιλητές: Vahid Masrour & Shani Evenstein[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιρετικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του Ιδρύματος έχει δοθεί στον τομέα της παιδείας και εκπαίδευσης. Η συμμετοχή στο βραδινό αυτό σπουδαστήριο της Wikipedia Community Schools Association Greece ήταν ενεργή και δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν τακτικές προσέγγισης των εθνικών φορέων παιδείας ούτως ώστε να υπάρξει η αρραγής συνεργασία του Wikimedia Foundation με τα εθνικά συστήματα παιδείας με την χρήση της Wikipedia ως εργαλείο εκπαίδευσης.

  • Άσκηση: Η προσπάθεια δεν πάει χαμένη, η Βικιπαίδεια διδάσκει χρήσιμες δεξιότητες και εφαρμόζει την ψηφιακή εγγραμματοσύνη.
  • Ελλάδα και Εσθονία: Υποστηρικτικός ο ρόλος της Βικιπαίδειας στην εκπαίδευση, δεν θα αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά θα έχει ρόλο σε αυτό
  • Πολωνία και Αρμενία: Καλλιέργεια της ψηφιακής εγγραμματοσύνης μέσω της Βικιπαίδειας, οι μαθητές δημοσιεύουν και τα διαβάζει όλος ο κόσμος, οι μαθητές θα δώσουν διάρκεια.
  • Μαθαίνω μόνος μου διαβάζοντας
  • Ουγγαρία: Εκτενή προγράμματα στο σχολικό έτος χρειάζονται, εκτός από τον εκπαιδευτικό, και έμπειρο συντάκτη στη Βικιπαίδεια, για δημιουργία υψηλού επιπέδου περιεχομένου - τα εργαστήρια μιας ημέρας αποτυγχάνουν (τα λήμματα παρατούνται μισά στην κοινότητα) - ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • Αρμενία: δίνουμε την αίσθηση της σημαντικότητας του έργου του μαθητή, της ευθύνης, της συνεργατικότητας, της επιχειρηματολογίας, των δεξιοτήτων του λόγου, της δεξιότητας στην αναζήτηση
  • Ανάπτυξη κριτικής ικανότητας και γνωστικές δεξιότητες
  • Κροατία: οι φοιτητές φιλτράρονται από την κοινότητα κι αυτό αρέσει στους καθηγητές που τους γλυτώνει από το να το κάνουν οι ίδιοι - οι πανεπιστημιακοί δεν δίνουν χρόνο από την εργασία τους (ούτε ελάχιστο), εξαφανίζονται παρόλο που καλούν οι ίδιοι, και δεν αποκρίνονται σε απαντήσεις κλήσεων που οι ίδιοι ξεκίνησαν.

Παρουσίαση:

  • Πρώτα με τη Βικιπαίδεια μαθαίνουμε να είμαστε καλοί καταναλωτές γνώσης, στο επόμενο στάδιο να δημιουργούμε με τη γνώση. Σκοπός των προγραμμάτων δεν είναι μόνο η δημιουργία περιεχομένου αλλά και επίγνωσης περί Βικιπαίδειας.
  • Πρέπει να ξεχωρίζουμε τι ζητά ένας wikimedian και ένας εκπαιδευτικός. Οι εκπαιδευτικοί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και πρέπει να επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες τους, βοηθώντας να ακολουθούν πρόγραμμα μαθημάτων, να γίνεται το αφεντικό τους χαρούμενο, και τα παιδιά να μάθουν κάτι νέο.
  • Τα GLAM και οι βιβλιοθηκονόμοι ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Ομοίως οι βιβλιοθηκονόμοι των πανεπιστημίων, προς το προσωπικό.
  • Slideshow για την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα.

Ημέρα 3η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiki-meetups. Local, national and international levels - ομιλήτρια: Sviatlana Yermakovich[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βικιαποστολές σε μικρά χωριά για workshop 2 ημερών. Πρώτη ημέρα = παρουσίαση, δεύτερη = εντατικό workshop. Απλή γλώσσα και επεξήγηση, αναρτήσεις στο facebook. Πρόκληση 10Wikidays
  • Βικιworkshops: κοινότητες, μουσεία, άτυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα → διδασκαλία συγγραφής πάνω στα ενδιαφέροντά τους
  • Βικισυναντήσεις: δέσιμο της online κοινότητας με προσωπικές συναντήσεις, χρήση διαφανών προσκλήσεων μέσω facebook

Small wiki-meetups and the big impact they can bring - ομιλήτρια: Natalia Szafran-Kozakowska[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 ανωτέρω ομιλίες παρουσιάστηκε η ιδέα της κοινωνικοποίησης των χρηστών μιας κοινότητας. Σε άλλες χώρες η ένταξη της Wikipedia στον κοινωνικό ιστό θεωρείται θεμελιώδης και στην προσπάθεια συμμετέχουν όχι μόνον οι χρήστες αλλά και οι οικογένειές τους. Συναντήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα (Wikibarbeques) και όχι απαραίτητα με γνώμονα τη λημματογράφηση, αποτελούν κανόνα αποδεικνύοντας πως, εν τέλει, η Wikipedia είναι μια προσπάθεια η οποία στηρίζει την κοινωνία και στηρίζεται σε και από αυτήν.

Translation in the Wikimedia universe and CEE's opportunities - ομιλητής: Siebrand Mazeland[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσεγγίστηκε η προβληματική της μετάφρασης μεταξύ διαφορετικών γλωσσών και της διασύνδεσής τους.

Supporting diversity and bridging the gender gap - ομιλήτρια: Alexandra Wang[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιρετικής σημασίας το θέμα αυτής της συνεδρίας για το Ίδρυμα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι 9 και πλέον στους 10 συμμετέχοντες ήταν άνδρες. Η παρενόχληση σε γυναίκες χρήστες είναι κάτι το οποίο απασχολεί το σύνολο των κοινοτήτων της Wikipedia με αυτή να λαμβάνει χώρα σε διάφορες μορφές. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Wikimedia Foundation και κατά το 2ο μέρος της ενότητας οι συμμετέχοντες σχημάτισαν ομάδες με σκοπό την καταγραφή των δράσεων τις οποίες επιδιώκει κάθε ομάδα να αναλάβει. Η συμμετοχή της Wikipedia Community Schools Association Greece δε θα μπορούσε να είναι παρά ενεργή αφού ο σύλλογος έχει θέσει και επιτύχει εξ'αρχής την ισονομία συμμετοχής ανδρών και γυναικών.

  • Τα wiki οφείλουν να είναι safe spaces
  • Μέντορες για γυναίκες στη Βικιπαίδεια
  • Εβδομαδιαίες συναντήσεις βικι-παρεών γυναικών
  • Wikipedian in Residence για την ισότητα των φύλων
  • Πολλές γυναίκες ανανέωσαν τα grants τους

Τι δουλεύει:

  • Πρόσχαρο περιβάλλον
  • Θεματικές λημματογραφήσεις
  • Προσκλήσεις
  • Διαγωνισμοί ή "πόντοι" σε βιογραφικά
  • Βιβλιοθηκονόμοι / καθηγήτριες / GLAM
  • Παραδειγματισμός
  • Σχεδιασμός τρόπου επεξεργασιών ειδικά για γυναίκες
  • Συνεντεύξεις με παρόντα και τα δύο φύλα

Προκλήσεις:

  • Εχθρικό περιβάλλον
  • Εύρεση σωστών συνεργατών
  • Χρήση ουδέτερης (μη φεμινιστικής, lgbt) γλώσσας
  • Καταμέτρηση
  • Μεταφράσεις άρθρων από μεγάλες Βικιπαίδειες, που διαδίδονται

Υποστήριξη:

  • Αντι-εκφοβισμός
  • Εκπαίδευση στην επικοινωνιακή δεξιότητα

Wikimedia movement strategy discussion - Ομιλήτρια: Katerina Maher[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατηγική (για τα ζητήματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν ακολουθήστε το etherpad της ομιλίας, στο πρόγραμμα)

  • Θέσπιση βάσεων
  • Εισήγηση στόχων
    • Επεξήγηση τι σημαίνει «στρατηγική»
    • Κατανόηση του γιατί θέλεις να συμμετέχεις σε αυτό και πώς συμμετέχεις καλύτερα
    • Άρχισε να μιλάς πάνω σε θέματα στρατηγικής
    • Επίλυσε οποιαδήποτε σύγχυση
  • Κάνουμε εισαγωγή
    • Οδηγίες στη στρατηγική του Δ.Σ.
    • Επεξήγηση του τι είναι στρατηγική
    • Αρχές και όραμα, παρόλα αυτά χρειάζεται στρατηγική για την επίτευξη του σκοπού
    • Κατανόηση του τι πήγε καλά και τι όχι στις δύο προηγούμενες μεγάλες προσπάθειες
    • Πίστη στην αξία της κοινότητας, της συμμετοχικότητας και στην υψηλού επιπέδου ολοκλήρωση του έργου
    • Υποστήριξη αναδυόμενων κοινοτήτων στα τρέχοντα και μελλοντικά επιτεύγματά τους
    • Ρόλος που έχεις και προοπτικές που μπορείς να δώσεις
    • Συζήτηση χρονοδιαγραμμάτων και διαδικασιών προς επίγνωση του σταδίου που βρισκόμαστε
  • Ερωτήσεις
    • Ζητούμε άποψη για τις προσπάθειες παρελθόν, τη στρατηγική και την επιτυχία τους
    • Ζητούμε τις μεγάλες ανησυχίες και προτεραιότητες
    • Ρωτάμε με ποιον τρόπο θέλει να εμπλακεί κανείς
    • Ρωτάμε ποια θέματα πρέπει να εξετάσει η στρατηγική κατά κύριο λόγο
  • Σύνοψη και συμπεράσματα
  • Ξεκαθάρισμα επόμενων βημάτων
    • Πού φθάνουν αυτές οι σημειώσεις
    • Τι χτίζουμε από εδώ και πέρα

Future of CEE - συζήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτενής και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις του Ιδρύματος όπως και της διοργάνωσης αυτής καθ'εαυτής.

  • Έχουμε επιτύχει πολλά, κάποτε αδιανόητα.
  • Έχουμε πολλά να κάνουμε, όμως πώς, πού και με ποιον;
  • Τι θέλουμε να έχουμε πετύχει τα επόμενα 15 χρόνια;

Επίλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλείνοντας την αναφορά μας στη φετινή WM CEE 2016 θα πρέπει να πούμε πως αυτή διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία και πως ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν καίρια, παρείχαν πληροφόρηση, προσέγγισαν αλλά και επίλυσαν ζητήματα τα οποία αφορούν, εν τέλει, όχι μόνο στο παρόν αλλά στο μέλλον του εγχειρήματος που ακούει στο όνομα "Wikipedia". Στο περιθώριο των ομιλιών υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίες άνοιξαν δρόμους σε νέες συνεργασίες και πονήματα μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και ομάδων, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να γίνει κατανοητό πως εκείνα που μας ενώνουν σε αυτή την προσπάθεια είναι περισσότερα και σημαντικότερα από όσα μας χωρίζουν. Και το τελευταίο δεν αποτελεί απλώς μια ευχή.