Χρήστης:Iakovos Sifakis/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΡΑΣΗ - FEEDBACK

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα καταξιωμένων στους τομείς τους Ελλήνων επιστημόνων και καλλιτεχνών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι διέπονται από την πεποίθηση, ότι η επιστημονική/καλλιτεχνική τους εξέλιξη υπήρξε αποτέλεσμα και της κοινωνικής αρωγής που έλαβαν, μέσω του πολιτισμικού επιπέδου των κοινωνιών στις οποίες ζουν, και έχουν την υποχρέωση να αντιπαράσχουν αυτή την αρωγή σε όσα μέλη του κοινωνικού συνόλου είναι δεκτικά. Αυτή την πεποίθηση υποδηλώνει και η επωνυμία του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Πεδία δραστηριοποίησης του οργανισμού είναι η επιστήμη, η τέχνη και ο πολιτισμός εν γένει.

Με τον όρο επιστήμη νοούνται τόσο οι επιστήμες της φύσης, όσο και οι επιστήμες του ανθρώπου. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας (φυσικές θεωρίες, τεχνολογία) αλλά και η μεθοδολογία και νοοτροπία που αυτή χρησιμοποιεί και καλλιεργεί. Με τον όρο τέχνη νοείται η εξωραϊστική απεικόνιση τμημάτων της πραγματικότητας, έτσι ώστε να διεγείρονται οι αισθήσεις (κυρίως όραση και ακοή), να καλλιεργείται το συναίσθημα και να δημιουργείται ψυχική ανάταση.

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η λειτουργία της συνεπάγεται την υπηρέτηση της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού και της έρευνας εν γένει. Στο πεδίο της επιστήμης η διεύρυνση της γνώσης και η εξέλιξή της οδήγησε στην εξειδίκευση. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η συμπληρωματικότητα διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, συνεπώς ανέκυψε η ανάγκη διεπιστημονικών εγχειρημάτων για την περαιτέρω μελέτη νέων επιστημονικών περιοχών. Η διερεύνηση των συσχετίσεων μεταξύ επιμέρους επιστημονικών περιοχών αποτελεί επίσης στόχο του σωματείου.

Στο πεδίο των αυτοτελών επιστημών οι στόχοι του οργανισμού προσδιορίζονται στη μελέτη και έρευνα επιμέρους επιστημών, μη αποκλειομένης της επιστημονικής εκλαΐκευσης, ώστε η κατακτημένη γνώση να καθίσταται κτήμα και μη ειδημόνων, ως προϊόν ενημέρωσης. Στο πεδίο των τεχνών, οι στόχοι του οργανισμού προσδιορίζονται στην προσέγγιση του κοινού, ώστε να κατανοήσει και αγαπήσει την τέχνη, με στόχο την αισθητική και συναισθηματική του καλλιέργεια.

Η υπηρέτηση του σκοπού και των στόχων που αναφέρθηκαν συνεπάγεται την υπηρέτηση του πολιτισμού και της έρευνας εν γένει.

Πεδία Δραστηριοποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ - FEEDBACK υλοποιεί τους προαναφερθέντες στόχους με τις παρακάτω ενδεικτικές δράσεις:

  1. Διοργάνωση εργαστηρίων συμπροβληματισμού (workshops) με μικρό αριθμό επιλεγμένων συμμετεχόντων, εντοπισμένη και στοχευμένη θεματολογία, στα οποία θα δίνεται η δυνατότητα της συστηματικής διερεύνησης συγκεκριμένων ερωτημάτων και συζήτησης στις προτεινόμενες προσεγγίσεις.
  2. Διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στα σχετικά θέματα και τη διάχυση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων.
  3. Διοργάνωση εκθέσεων τέχνης και συναυλιών.
  4. Συνεργασία με εκπαιδευτικούς ή άλλους φορείς με στόχο τη δημιουργία σειράς μαθημάτων με σχετική θεματολογία.
  5. Συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της αλλοδαπής για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας.
  6. Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά προγράμματα με σχετική θεματολογία.
  7. Παροχή ηθικής και οικονομικής ενίσχυσης σε ερευνητές που ασχολούνται με θέματα που προωθούν τους σκοπούς του Σωματείου.
  8. Δικτυακή παρουσία (όπως ανάρτηση ιστοσελίδας, δημιουργία σχετικού ιστολογίου).
  9. Εκδοτικές δραστηριότητες (όπως συμμετοχή σε μεταφράσεις ξένων μελετών, επιμέλεια σχετικών σειρών βιβλίων και αφιερωμάτων σε περιοδικά, έκδοση μικρών μελετών).
  10. Δημιουργία επιστημονικού περιοδικού (έντυπου ή ηλεκτρονικού) στο οποίο θα δημοσιεύονται ατομικές και συλλογικές μελέτες που θα συμβάλουν στην προώθηση του σκοπού του Σωματείου.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόρο του οργανισμού αποτελεί κάθε νόμιμο έσοδο από χρηστή πηγή. Όλοι οι πόροι επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την επίτευξη των σκοπών του οργανισμού, περιλαμβανομένης της κοινωνικής αρωγής και φιλανθρωπίας, ρητώς αποκλειόμενης της κερδοσκοπίας. Τυχόν παροχές θα πρέπει αυστηρά να διοχετεύονται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK διοικείται από εκλεγμένο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο τριετούς θητείας. Το Δ. Σ. αποφασίζει τη σύσταση Επιτροπών ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Οι Επιτροπές λειτουργούν αυτόνομα, παρουσιάζοντας τα πορίσματα και τις αποφάσεις τους στο Δ.Σ., το οποίο τις επικυρώνει. Το πλήθος των Επιτροπών, καθώς και το πλήθος των μελών κάθε επιτροπής, ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK έχουν θεσμοθετηθεί οι ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:

Χορηγοί χαρακτηρίζονται, έπειτα από απόφαση του Δ.Σ., όσοι προσφέρουν ποσόν άνω συγκεκριμένου ορίου. Το ποσόν μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση του Δ.Σ., υπό την προϋπόθεση ότι η τροποποίηση δεν αφορά συγκεκριμένο δωρητή.

Ευεργέτες χαρακτηρίζονται, έπειτα από απόφαση του Δ.Σ., οι χορηγοί (μέλη ή μη) ποσού άνω συγκεκριμένου ορίου. Το ποσόν μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση του Δ.Σ., υπό την προϋπόθεση ότι η τροποποίηση δεν αφορά συγκεκριμένο δωρητή.

Μεγάλοι Ευεργέτες χαρακτηρίζονται, έπειτα από απόφαση του Δ.Σ., οι ευεργέτες (μέλη ή μη) χορηγοί ποσού άνω συγκεκριμένου ορίου. Το ποσόν μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση του Δ.Σ., υπό την προϋπόθεση ότι η τροποποίηση δεν αφορά συγκεκριμένο δωρητή.

Επίτιμα μέλη, μετά από απόφαση του Δ.Σ., μπορούν να γίνουν πρόσωπα που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στον οργανισμό, ή έχουν γενικότερη και κοινά αναγνωρισμένη συνεισφορά. Τα επίτιμα μέλη μετέχουν των Γενικών Συνελεύσεων μετά λόγου και μόνον.

Κοσμήτορες, μετά από απόφαση του Δ.Σ., μπορούν να γίνουν μέλη που προσφέρουν εξαιρετικές και κοινώς αναγνωρισμένες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, και έχουν διακριθεί στο πεδίο τους (επιστημονικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό). Οι κοσμήτορες μετέχουν των Γενικών Συνελεύσεων, ως μέλη, και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μετά λόγου και μόνον.

Αντεπιστέλλοντα μέλη, μετά από απόφαση του Δ.Σ., μπορούν να γίνουν πρόσωπα που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στον Πολιτιστικό Οργανισμό, ή έχουν γενικότερη και κοινά αναγνωρισμένη συνεισφορά στον σχετικό με τον σκοπό αυτού ερευνητικό χώρο και έχουν διακριθεί και ευρέως αναγνωριστεί στο επιστημονικό/καλλιτεχνικό τους αντικείμενο. Τα αντεπιστέλλοντα μέλη μετέχουν των Γενικών Συνελεύσεων μετά λόγου και ψήφου.

Γεωγραφική Διασπορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι διασπαρμένα στην ελληνική επικράτεια, και κυρίως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο. Οι δράσεις τους υπήρξαν έως σήμερα πολλές και ποικίλες, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ρέθυμνο και στον Ορθέ Μυλοποτάμου.

Ενδεικτικές Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί εκθέσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια και ημερίδες.

Το 2017 ολοκληρώθηκε στον Ορθέ, σε ένα παραδοσιακό κτήριο του 1850, το Πολιτιστικό Κέντρο Ορθέ του οργανισμού ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK (AFCC – Anadrasi Feedback Cultural Center), με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του χώρου. Το Πολιτιστικό Κέντρο διατέθηκε δωρεάν στην υπηρεσία του πολιτισμού.

Το 2020 η ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK εγκαινίασε στοχευμένη εκδοτική δραστηριότητα.

Εκδοτική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020 λήφθηκε η απόφαση για δραστηριοποίηση στον τομέα των εκδόσεων. Μέσω αυτής της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δράσης, προσφέρονται επιλεγμένες και ποιοτικές εκδόσεις. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε η ΑΝΑΔΡΑΣΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, η οποία επιφορτίστηκε με το εκδοτικό σκέλος των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Οργανισμού ΑΝΑΔΡΑΣΗ – FEEDBACK. Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ έχει πιστοποιηθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και από την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ.

Για το 2ο εξάμηνο του 2020 έχει προγραμματιστεί η έκδοση 6 σημαντικών έργων στην ελληνική γλώσσα.

Επικοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον Πολιτιστικό Οργανισμό: anadrasifeedback@gmail.com

Με το Εκδοτικό Τμήμα: anadrasiekdotiki@gmail.com

Κατηγορία:Πολιτισμός Κατηγορία:Επιστήμη Κατηγορία:Τέχνη Κατηγορία:Εκδόσεις