Χρήστης:Ereinael/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ereinael/πρόχειρο
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Βασίλειος Παπαδήμας (19332012) ήταν Έλληνας ιατρός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλης Παπαδήµας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος - συµβολαιογράφος µε καταγωγή από την Επίδαυρο. Φοίτησε στο 8ο Γυµνάσιο και την Γαλλική Ακαδηµία Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1957. Υπηρέτησε στην Γ' Αµφίβιο Μονάδα Καταδροµών, ως έφεδρος Ανθυπίατρος, όπου τιµήθηκε µε ειδική πλακέτα. Το 1962, ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο "Λαϊκό" Νοσοκοµείο, υπό τον Καθ. Ν. Χρηστέα, µε θέµα "Η εξωσωµατική κυκλοφορία δια της µεθόδου της αιµοαραιώσεως”, ενώ το 1965 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής.

Παρέµεινε στον ίδιο χώρο ως Πανεπιστηµιακός βοηθός υπό τον Καθ. Γρ. Σκαλκέα. Το 1968 έλαβε υποτροφία από την “Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας”, µε σκοπό να µετεκπαιδευτεί για τρία χρόνια στην Καρδιοχειρουργική σε Πανεπιστηµιακά Νοσοκοµεία του Ηνωµένου Βασιλείου. Αλλάζοντας σύντοµα τον προσανατολισµό του, εντάχθηκε για τρία χρόνια στην χειρουργική κλινικη του «Saint Marks Hospital» , υπό τον διάσηµο χειρουργό καθηγητή Henry R. Thompson F.R.C.S., όπου εξειδικεύτηκε στην Χειρουργική του Παχέος Εντέρου . Πέραν των γνώσεων που απεκόµισε, σφυρηλάτησε µια δυνατή φιλία και αλληλοεκτίµηση µε τον Καθ. H. Thompson, τέτοια που οδήγησε τον τελευταίο σε συχνές επισκέψεις στην Ελλάδα, στα πλαίσια της επιστηµονικής τους συνεργασίας. Επανεντασσόµενος στο «Λαϊκό» Νοσοκοµείο το 1971, απετέλεσε έναν από του στενότερους συνεργάτες του Καθ. Γρ. Σκαλκέα, λαµβάνοντας στην πορεία τον Ακαδηµαϊκό τίτλο του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Με την ίδρυση του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών» το 1985 και κατά παρότρυνση του µέντορά του Καθ.Γρ. Σκαλκέα, ανέλαβε την Διεύθυνση της Χειρουργικής Κλινικής για ένα έτος. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συνεργάτης Γενικός Χειρουργός στην πρώην « Γενική Κλινική» Αθηνών, νυν «Βιοκλινική», ενώ παράλληλα διατήρησε το ακαδηµαϊκό και ερευνητικό του έργο στο «Λαϊκό» Νοσοκοµείο µέχρι την συνταξιοδότησή του το 2005. Χαρακτηρίστηκε ως εξέχων Χειρουργός του Παχέος Εντέρου, ενώ ήταν ιδιαίτερα προικισµένος σε άλλους τοµείς. Άριστος γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής , Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας, δεινός σκακιστής, ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, µε εξαιρετικό χιούµορ και κοινωνικά ευρέως αποδεκτός. Παντρεµένος µε την Λίτσα Χατζηγεωργίου απέκτησε δύο κόρες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]