Χρήστης:Altbreeze

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AtlBreeze


Θέματα προς συζήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προ καθαρτηρίου άρθρα ...[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το τι είναι το Big Brother σύμφωνα με το τωρινό consesus και Groupthinking διαχειριστών της βκ (δεν κάνουμε λάθη εμείς αλλά εσείς νοοτροπία) μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ένα τηλέ παιχνίδι της αθώας τηλεόρασης. Αν θέλετε ένα ποιό εγκυκλοπαιδικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και ίσως προλάβετε να προστατέψετε και τα παιδία σας. Διαβάστε επίσης τη Συζήτηση όπου ανάφερα μερικά γεγονότα από το φετινό bigbrother όπου η παραγωγή προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά τηλεθέασης αλλάξε κατά το δοκούν κανόνες , συνθέσεις και συνοχές των ομάδων εις βάρος της ψυχικής υγίας των συμμετεχώντων και κρατώντας θολά τα όρια show-παιχνιδίου.

Ελληνικό Big Brother[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζορτζ Οργουελ είχε χρησιμοποιήσει την περσόνα του Μεγάλου Αδερφού στο μυθιστόρημά του '1984' που ανεφερόταν θεματικά σε μια ολοκληρωτική κοινωνία όπου το άτομο παρακολουθούνταν συστηματικά και είχε απωλέσει τις βασικές του ελευθερίες.

Λίγα λεπτά μετά τις 21.00 στις 8/11/2001 ο τηλεπαρουσιαστής Ανδρέας Μικρούτσικος, καλωσόρισε το ελληνικό και κυπριακό κοινό στην τηλεοπτική καινοτομία που ακούει στο όνομα Big Brother.

Νομικά επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υπόθεση Σαμαρτζή+Τρανταλίδη έναντι ANTENNA
  • Οταν πρωτοβγήκε στον αέρα το «Big Brother 1», οι υπηρεσίες του ΕΣΡ διαπίστωσαν σωρεία παραβιάσεων, τόσο άρθρων του Συντάγματος, όσο και της κείμενης νομοθεσίας. Μάλιστα, αυτές οι παραβιάσεις δεν αφορούσαν μόνον στην παιδική ηλικία, αλλά υπήρχαν σοβαρότατες παραβιάσεις, που αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας
  • Απόφαση 92 / 2001 της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απογόρευσε από την εταιρεία παραγωγής ΕΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ enaproductions να δημιουργήσει αρχείο υποψήφιων παικτών με ένα πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό το οποίο επικεντρώνεται στον χαρακτήρα μιας τέτοιας εκπομπής και όχι στο καθ'αυτό αρχείο. "«Η αξία του ανθρώπου και η προστασία της υλικής και ηθικής του υπόστασης είναι υπέρτατη δημόσιας τάξης αρχή, από την οποία δεν είναι δυνατή η παραίτηση. Συμπεριφορά αντίθετη προς τις αρχές αυτές, δεν είναι ανεκτή από το Δίκαιο και ως εκ τούτου σχετική δήλωση βούλησης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, η δε πάνω σε αυτή συμφωνία των μερών είναι άκυρη και θεωρείται ότι δεν έγινε ποτέ»
  • Σε γνωμοδότηση που είχε ζητήσει η Εκκλησία της Ελλάδας (επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου) της 1/8/2001 ο Ειδικός επιστημονικός σύμβουλος της και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αναστάσιος Μαρίνος είχε συμβουλεύσει τον Αρχιεπίσκοπο ότι οφείλει η εκκλησία της Ελλάδας να ζητήσει την απαγόρευση της εν λόγω εκπομπής.
  • Με απόφαση του 2001 είχε διακοπεί στον αέρα η μετάδοση του BigBrother 1
  • Με την απόφαση 560 16/11/2010 απογορεύτηκε η live μετάδοση του bigbrother (2010) από τον alpha στην nova.


Κοινωνιολογικά παρελκόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους Jean M. Twenge και W Keith Campbell συγγραφείς του βιβλίου The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlemen υπάρχει μια επιδημία ναρκισσισμού (ψυχική διαταραχή) που πλήττει του νέους στις αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίος. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι τα ρεάλιτι στα τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία αυτή.

Διαβάστε σχετικά: the-ego-epidemic-narcissism-is-on-the-rise

Τι λέει το Σύνταγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Αρθρο 2 παρ. 1, διαβάζουμε πως «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Παρακάτω, στο άρθρο 7 παρ. 2, διαβάζουμε πως «τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως ο νόμος ορίζει». Στο άρθρο 15 παρ. 2, διαβάζουμε: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους... Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους... έχει ως σκοπό... την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου...». Στο άρθρο 15 παρ. 2, επίσης, διαβάζουμε: «...Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους... έχει σκοπό... την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Κοινωνία της παρακολούθησης και των καμερών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γουίνστον Σμιθ και για την αντιγραφή Altbreeze.

Σχετικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]